Sergej Birjuzov

Sergej Semjonovič Birjuzov (rus. Сергей Семёнович Бирюзо́в; 19041964) sovjetski maršal, Heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije.

SERGEJ BIRJUZOV
Sergej Birjuzov general-major SSSR-a
Datum rođenja21. avgust 1904.
Mesto rođenjaSkopine, Rjazanska gubernija

Rusko Carstvo Ruska Imperija
Datum smrti19. oktobar 1964. (60 god.)
Mesto smrtiBeograd
SR Srbija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ
Profesijavojno lice
Član KPSS od1926.
Učešće u ratovimaRuski građanski rat
Veliki otadžbinski rat
SlužbaSovjetska armija
Činmaršal Sovjetskog Saveza
Heroj SSSR od1. februara 1958.
Narodni heroj odoktobra 1964.
Odlikovanja
sovjetska odlikovanja:
Hero of the Soviet Union
Order of Lenin Order of Lenin Order of Lenin Order of Lenin
Order of Lenin
Orden crvene zastave
Orden crvene zastave
Orden crvene zastave
Orden crvene zastave
Orden crvene zastave
Orden crvene zastave
Orden Suvorova prvog stepena
Orden Suvorova prvog stepena
Orden Kutuzova prvog stepena
Orden Kutuzova prvog stepena
Orden Bogdana Hmeljnickoga prvog stepena
Orden Bogdana Hmeljnickoga prvog stepena
Orden Suvorova drugog stepena
Orden Suvorova drugog stepena
strana odlikovanja:
Orden narodnog heroja
Orden narodnog heroja
Orden partizanske zvezde
Orden partizanske zvezde
Orden bratstva i jedinsta
Orden bratstva i jedinsta

Biografija uredi

Rođen je 21. avgust 1904. godine u Skopinu, u provinciji Rjazan. Bio je član Komunističke partije Sovjetskog Saveza od 1926. godine. Sa 18 godina je stupio u Crvenu armiju, i u njoj je napredovao, postavši komandir bataljona pre nego što je otišao na Vojnu akademiju „Frunze“ 1934. godine. Diplomirao je 1937, nakon čega je postao načelnik štaba streljačke divizije. Godine 1939. je postao šef operacija za Harkovski vojni okrug, što je dužnost na kojoj je bio do avgusta 1939, nakon čega je postao komandant 132. streljačke divizije.

Birjuzov je komandovao ovom jedinicom naredne tri godine, što je retkost među sovjetskim generalima, posebno za vreme Drugog svetskog rata. Sovjetski generali su retko bili na jednoj komandnoj dužnosti duže od nekoliko meseci. Birjuzovljeva jedinica je bila deo Jugozapadnog i Brijanskog fronta. Birjuzov je smatran dobrim komandantom divizije. Često je lično vodio diviziju u bitku. Tokom prve godine operacije Barbarosa (jun 1941), Birjuzov je ranjen čak pet puta, od čega dva puta prilično ozbiljno. Aprila 1942. je postavljen za načelnika štaba 48. armije, koja je bila deo Brijanskog fronta. Komandovao je ovom jedinicom do novembra 1942, kada je postao načelnik štaba Druge gardijske armije. Na ovoj dužnosti je bio do aprila 1943. godine, pomagavši u vođenju ove moćne formacije tokom operacije Saturn, kada je Druga gardijska pomogla u slamanju nemačke Šeste armije, nakon što su Nemci bili opkoljeni tokom Staljingradske bitke.

Aprila 1943. godine, Birjuzov je postavljen za načelnika štaba Južnog fronta, kao vredan pomoćnik komandantu fronta, Fjodoru Tolbuhinu. Južni front je 20. oktobra 1943. preimenovan u Četvrti ukrajinski front. Birjuzov je ostao načelnik štaba do maja 1944. godine, kada je premešten u Treći ukrajinski front, zajedno sa Tolbuhinom. Oktobra 1944, Birjuzov je premešten u komandu 37. armije, koja je bila deo Trećeg ukrajinskog fronta. Na ovoj dužnosti je bio do maja 1946. godine. Na ovim komandnim dužnostima, Birjuzov je pomogao u planiranju i sprovođenju akcija za izbacivanje svih nemačkih trupa iz Ukrajine, a zatim i akcija za oslobođenje Bugarske i Jugoslavije.

Nakon ovih komandnih dužnosti, Birjuzov je postavljen za šefa Sovjetske vojne misije u Bugarskoj. Na ovoj dužnosti je bio do 1947. godine. Između 1947. i 1955, Birjuzov je bio na brojnim komandnim dužnostima, ali se ni na jednoj nije duže zadržao. U čin maršala Sovjetskog Saveza unapređen je 11. marta 1955. godine.

Između aprila 1955. i aprila 1962. godine, komandovao je Strateškim raketnim snagama, a 1963. je postao načelnik Generalštaba. Bio je član Centralog komiteta KPSS-a i deputat Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

Poginuo je 19. oktobra 1964. godine, kada je njegov avion, kojim je pošao na dvadesetogodišnjicu oslobođenja Beograda, udario u planinu Avalu. Urna sa njegovim pepelom je sahranjena u Kremljskoj nekropoli u Moskvi.

Odlikovanja uredi

 
Portret Sergeja Birjuzova
na poštanskoj marki SSSR-a iz 1964.

Maršal Birjuzov odlikovan je sa:

Od Jugoslovenskih odlikovanja nosilac je:

Za Heroja Sovjetskog Saveza proglašen je 1. februara, 1958, a za narodnog heroja Jugoslavije oktobra 1964. godine.

Literatura uredi


Šablon:Narodni heroji-SSSR