Otvori glavni meni

Orden bratstva i jedinstva (sl. Red bratstva in enotnosti; mak. Орден братство и единство) je bio odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u dva reda.

Orden bratstva i jedinstva ustanovio je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito 15. avgusta 1943. godine Ukazom o odlikovanjima u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Kasnije, 9. juna 1945. godine, Predsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije je donelo Zakon o ordenima i medaljama Demokratske Federativne Jugoslavije prema kojem je Orden bratstva i jedinstva dobio dva reda. Odlikovanje se dodjeljivalo za „lične zasluge u širenju bratstva među narodima i narodnostima, u stvaranju i razvijanju političkog i moralnog jedinstva naroda“.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima FNRJ od 1. marta 1961. izvršena je izmena naziva ordena, pa je od tada orden imao sledeće redove:

Od 1. septembra 1944. do 31. decembra 1985. godine dodeljeno je 3,870 Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem (I reda). Od 8. juna 1945. do 31. decembra 1985. godine dodeljeno je 55,675 Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem (II reda).

Izgled i trake odlikovanjaUredi

Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem
Izgled odlikovanja
Trake odlikovanja
Order of the brotherhood and unity with golden wreath Rib.png
Order of the brotherhood and unity with silver wreath RIB.gif


Vidi jošUredi

LiteraturaUredi