Orden partizanske zvijezde

(Preusmjereno sa stranice Orden partizanske zvezde)

Orden partizanske zvezde (sl. Red partizanske zvezde; mak. Орден на партизанската ѕвезда) je bio odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u tri reda.

Orden partizanske zvezde prvog, drugog i trećeg reda ustanovio je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito 15. avgusta 1943. godine Ukazom o odlikovanjima u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Odlikovanje se dodeljivalo za vojne zasluge. Orden I reda se prvobitno dodeljivao za „umešnost u komandovanju i naročite zasluge u borbi“, Orden II reda za „hrabrost i podvige boraca“, a Orden III reda za „hrabrost i požrtvovnost u borbi“. Kasnije su se sva tri stupnja odlikovanja dodeljivala „starešinama oružanih snaga SFRJ, za uspešno komandovanje jedinicama oružanih snaga, za umešnost u rukovođenju brobenim delovanjima i za pokazanu naročitu hrabrost u ratu“.

Orden partizanske zvezde skicirao je Đorđe Andrejević Kun, dok je sadrene modele izradio Antun Augustinčić.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima FNRJ od 1. marta 1961. izvršena je izmena naziva ordena, pa je od tada orden imao sledeće redove:

  • Orden partizanske zvijezde sa zlatnim vijencem (ranije I. red) - 9. u važnosnom redu jugoslovenskih odlikovanja
  • Orden partizanske zvijezde sa srebrnim vijencem (ranije II. red) - 17. u važnosnom slijedu jugoslavenskih odlikovanja
  • Orden partizanske zvijezde sa puškama (ranije III. red) - 29. u važnosnom slijedu jugoslavenskih odlikovanja

Od 7. septembra 1944. do 1980. godine, kada je Orden partizanske zvezde sa zlatnim vencem (I reda) prestao da se dodeljuje, podeljeno je državljanima Jugoslavije i strancima ukupno 627 ordena tog reda. Orden partizanske zvezde sa srebrnim vencem (II reda) dodeljivao se od 7. septembra 1944. do 1972. godine, a podeljen je 1,531 orden. Orden partizanske zvezde sa puškama (III reda) dodeljivao se od 7. septembra 1944. do 1973. godine, a u tom periodu podeljena su 10,384 ordena.

Izgled i trake odlikovanja uredi

Orden partizanske zvezde sa zlatnim vencem Orden partizanske zvezde sa srebrnim vencem Orden partizanske zvezde sa puškama
Izgled odlikovanja
Trake odlikovanja
]

Literatura uredi

Šablon:Portal SFRJ


  Odlikovanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Važnosni red odlikovanja SFRJ: Orden jugoslovenske zvezdeOrden slobodeOrden narodnog herojaOrden junaka socijalističkog radaOrden narodnog oslobođenjaOrden ratne zastaveOrden jugoslovenske zastaveOrden partizanske zvezdeOrden RepublikeOrden zasluga za narodOrden bratstva i jedinstvaOrden narodne armijeOrden radaOrden za vojne zaslugeOrden za hrabrostPartizanska spomenica 1941.