Otvori glavni meni
Omišalj

Omisalj parish church.JPG

Osnovni podaci
Gradonačelnik Tomo Sparožić
Županija Primorsko-goranska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 2.998
Geografija
Koordinate 45°13′N 14°34′E / 45.21°N 14.56°E / 45.21; 14.56
Površina 39 km²
Omišalj is located in Hrvatske
Omišalj
Omišalj
Omišalj (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 51513 Omišalj


Koordinate: 45° 12′ 36" SGŠ, 14° 33′ 36" IGD


Omišalj, (italijanski Castelmuschio, njemački Moschau) je općina, turističko naselje i pristanište na otoku Krku u Hrvatskoj. Administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji.

GeografijaUredi

Omišalj leži na sjeveroistočnnoj strani otoka oko 80 m visokog strmog brda iznad mora, na unutrašnjoj strani Omišaljskog zaliva. Iz Omišlja se nudi lijep pogled na Riječki zaliv i Opatijsku rivijeru, strme obale Cresa i obližnju razvedeneu obalu Krka.

Područje se sastoji od dva dijela. Stari dio je na brdu. Novi, obalni dio s hotelskim kompleksom i vilama je cestama povezan sa starim dijelom, a one sa sjeverne strane vode kroz borovu i čempresovu šumu, a sa istočne strane kroz nasade maslina.

Prostran i širok Omišaljski zaliv je izložen jedino sjeveroistočnim vjetrovima te pruža dobar zaklon za veće brodpve. Istočna obala zaliva, koja se pruža duž poluotoka je pretežno gola, strma i grebenasta, dok je zapadna obala niska.

U pristaništu, koje se nalazi na kraju Omišaljskog zaliva u ovalnoj uvali Pesje, leži kamenit mol, na kraju koga stoji svjetionik sa svjetlosnim signalom: B Bl 4s. Duž mola lako pristaju plovila z gazom od 1,5 do 2 metra. Luka je zaštićena pred svim vjetrovima osim sjeveroistočnog, koji zna prouzročiti velike valove. U zaljevu Pesje postoji također marina, s preko 200 vezova na moru i 60 mjesta na obali.

Najveća dubina mora u marini je do 3,5 metra.

StanovništvoUredi

UpravaUredi

PovijestUredi

GospodarstvoUredi

Znameniti ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

KulturaUredi

SportUredi

SportUredi

Vanjske vezeUredi