Jedanaesta dinastija Egipta

(Preusmjereno sa stranice Jedanaesta dinastija (Egipat))
Dinastije faraona
starog Egipta
predinastički Egipat
protodinastički period
rani dinastički period
1. 2.
Staro kraljevstvo
3. 4. 5. 6.
prvi prelazni period
7. 8. 9. 10.
11. (samo Teba)
srednje carstvo
11. (ceo Egipat)
12. 13. 14.
drugi prelazni period
15. 16. 17.
Novo carstvo
18. 19. 20.
treći prelazni period
21. 22. 23. 24. 25.
kasni period
26. 27. 28.
29. 30 31.
Grčko-rimski period
Ptolomejska dinastija-Rimsko Carstvo

Sedma, Osma, Deveta, Deseta i Jedanaesta (samo u Tebi) dinastija drevnog Egipta se često zajednički svrstavaju pod naziv Prvi prijelazni period.

Vladari uredi

Poznati vladari u egipatskoj historiji za Jedanaestu dinastiju su sljedeći (datumi su neprecizni):

Jedanaesta dinastija (tebanska)
Ime Datumi Komentari
Mentuhotep I 2134. pne. – ?? Tepy-a "nasljednik"
Sehertawy Intef I ?? – 2118. pne. -
Wahankh Intef II 2118. pne.2069. pne. -
Nakhtnebtepnefer Intef III 2069. pne.2061. pne. -
Nebhetepra Mentuhotep II 2061. pne.2010. pne. -
Sankhkara Mentuhotep III 2010. pne.1998. pne. -
Nebtawyra Mentuhotep IV 1998. pne.1991. pne. -

Manethonova tvrdnja da se Jedanaesta dinastija sastojala od 16 kraljeva koji su vladali 43 godine proturječi natpisima suvremenika i dokazima iz Torinskog popisa kraljeva, koji zajedno navode da je ovo kraljevstvo imalo sedam kraljeva koji su vladali ukupno 143 godine.[1] S druge, Manethonova tvrdnja da je dinastija vladala iz Tebe je u skladu s drugim historijskim dokazima. U doba ove dinastije Drevni Egipat ponovno ujedinjen kao Srednje Kraljevstvo.

Dinastija potječe od nomarha Tebe, "Intefa Velikog, sina Ikuovog", koji se spominje u natpisima suvremenika. Međutim, tek se njegov nasljednik Mentuhotep I is smatra prvim kraljem dinastije.

Natpis urezan u vrijeme vladavine Wahankha Intefa II pokazuje kako je on bio prvi član dinastije koji je tvrdio da vlada cijelim Egiptom, a što je Tebance dovelo u sukob s dinastijom iz Herakleopolisa Magne - Desetom dinastijom. Intef je poduzeo nekoliko pohoda na sjever i osvojio važnu nomu Abydos. Ratovi između Tebanaca i Herkaleapolitanaca su se nastavili sve do 14. godine vladavine Nebhetepre Mentuhotepa II, kada su Herakleopolitanci konačno poražena, a ova dinastija počela konsolidirati svoju vlast.

Vladari Jedanaeste dinastije su ponovno uspostavili egipatski utjecaj nad susjedima u Africi i na Bliskom Istoku. Mentuhotep II je poslao nove ekspedicije u Feniciju kako bi nabavio cedar. Sankhkara Mentuhotep III je slao ekspedicije iz Coptosa na jug prema Puntu.

Vladavina posljednjeg kralja, a s njome i kraj ove dinastije, predstavljaju misteriju. Suvremeni natpisi spominju "sedam praznih godina" iza smrti Mentuhotepa III, što odgovara vladavini Nebtawyre Mentuhotepa IV. Moderni naučnici identificiraju vezira Amenemhata s Amenemhatom I, prvim kraljem Dvanaeste dinastije, a postoji teorija da je Amenemhat na vlast došao dvorskim udarom. Jedini pouzdani detalji u vezi Mentuhotepove vladavine jestu da je dvjema značajnim predskazanjima u kamenolomu Wadi Hammamat svjedočio vezir Amenemhat.

Bilješke uredi

  1. Jürgen von Beckerath, The Date of the End of the Old Kingdom of Egypt, JNES 21 (1962), p.146