Četrnaesta dinastija Egipta

(Preusmjereno sa stranice Četrnaesta dinastija (Egipat))
Dinastije faraona
starog Egipta
predinastički Egipat
protodinastički period
rani dinastički period
1. 2.
Staro kraljevstvo
3. 4. 5. 6.
prvi prelazni period
7. 8. 9. 10.
11. (samo Teba)
srednje carstvo
11. (ceo Egipat)
12. 13. 14.
drugi prelazni period
15. 16. 17.
Novo carstvo
18. 19. 20.
treći prelazni period
21. 22. 23. 24. 25.
kasni period
26. 27. 28.
29. 30 31.
Grčko-rimski period
Ptolomejska dinastija-Rimsko Carstvo

Jedanaesta, Dvanaesta, Trinaesta i Četrnaesta dinastija drevnog Egipta se često smještaju pod zajednički nazivnik Srednje kraljevstvo.

Četrnaesta dinastija je vladala istovremeno s Trinaestom i/li Petnaestom dinastijom, u doba poznato kao Drugi prijelazni period.

Vladari uredi

Četrnaesta dinastija se vezuje uz oblast Delte u Egiptu, a kao prijestolnica se spominje grad Xois. Dinastija je vladala oko 100 godina, a njeni vladari se često navode kao srodni Hiksima, odnosno vladari semitskog porijekla, s obzirom na semitske tragove u imenima kao što je Yakobaam.

Različiti popisi kraljevi spominju čak 76 različitih vladara (Manethon; Torinski kraljevski kanon spominje 32), ali je samo nekolicina potvrđena u suvremenim izvorima. Egiptolozi pretpostavljaju da mnogi od njih nisu bili vladari, odnosno da je riječ o pseudonimima. Najvjerojatnije je riječ o tome da su mnogi od "kraljeva" u stvari bili tek lokalni velmože povezani s kraljevskom obitelji.

Od svih imena je najzanimljiviji Nehesy (ili Nehesi), koji je ostavio dva spomenika u Avarisu. Ime mu značji "Nubijav" na egipatskom.