Dvadeseta dinastija Egipta

(Preusmjereno sa stranice Dvadeseta dinastija (Egipat))
Dinastije faraona
starog Egipta
predinastički Egipat
protodinastički period
rani dinastički period
1. 2.
Staro kraljevstvo
3. 4. 5. 6.
prvi prelazni period
7. 8. 9. 10.
11. (samo Teba)
srednje carstvo
11. (ceo Egipat)
12. 13. 14.
drugi prelazni period
15. 16. 17.
Novo carstvo
18. 19. 20.
treći prelazni period
21. 22. 23. 24. 25.
kasni period
26. 27. 28.
29. 30 31.
Grčko-rimski period
Ptolomejska dinastija-Rimsko Carstvo

Osamnaesta, Devetnaesta i Dvadeseta dinastija drevnog Egipta se često svode pod zajednički naziv Novo kraljevstvo. Ova se dinastija smatra poskljednjom u Novom kraljevstvu, a slijedio ju je Treći prijelazni period.

Vladari uredi

Dvadesetu dinastiju je osnovao Setnakhte, ali jedini važni član je bio Ramzes III, koji je kao svoj uzor imao Ramzesa II

Pljačke grobove uredi

Period ovih vladara je karakterističan po početku sistematske pljačke kraljevskih grobnica. Mnogi od dokumenata koji datiraju iz ovog perioda se tiču istraga i kazni za ova nedjela, posebno u doba vladavine Ramzesa IX i Ramzesa XI.

Sumrak uredi

Slično kao što se dogodilo s prethodnom Devetnaestom dinastijom, i ova je postala žrtvom sukoba među nasljednicima Ramzesa III. Tako je poznato da su najmanje tri sina Ramzesa III preuzela vlast pod imenima Ramzes IV, Ramzes VI i Ramzes VIII. Uz to je Egipat u isto vrijeme postao žrtvom niza suša, niskog vodostaja Nila, gladi, pobuna i korupcije – što je sve potkopavalo kraljevski autoritet. Vlast posljednjeg kralja Ramzesa XI je tako oslabila da su Visoki svećenici Amuna u Tebi postali de facto vladari Gornjeg Egipta, dok je Smendes kontrolirao Donji Egipat još prije smrti Ramzesa XI. Smendes je s vremenom osnovao Dvadeset prvu dinastiju u Tanisu.

Kronologija Dvadesete dinastije uredi

Ramzes XIRamzes XRamzes IXRamzes VIIIRamzes VIIRamzes VIRamzes VRamzes IVRamzes IIISetnaht

V. također uredi