Amenemhat I je bio prvi vladar Dvanaeste dinastije (dinastije za koju neki smatraju da je osnovala Srednje kraljevstvo Egipta). Vladao je od 1991. do 1962. pne.[2] . Amenemhet I nije bio kraljevskog roda, pa je bio prisiljen poduzeti mjere kako bi osigurao svoj kraljevski autoritet, kao što su književna djela (v. Proročanstvo Neferti, Instrukcije Amenemhata) i povratak izgradnji kompleksa u stilu piramida karakterističnih za vladare 6. dinastije. Amenemhat I je također prijestolnicu premjestio iz Tebe u Itjtawy, a sahranjen je u el-Lishtu.

Prethodi:
Mentuhotep IV
Faraon Egipta
Dvanaesta dinastija
Slijedi:
Senusret I
Amenemhat I
Vladavina 1991. pne. do 1962. pne.
Nomen
<
imn
n
mHAt
t
>

Amenemhat
Amun je na čelu
Praenomen
<
rasR4
t p
ib
>

Sehetepibre
Onaj koji zadovoljava srce Re
Zlatni Horus
G8
F25F31G43
t
Wehemmesut[1]
Ponavljanje rađanja
Nebty naziv
G16
F25F31G43
t
Wehemmesut
Horusovo ime
G5
F25F31G43
t
Wehemmesut
Grob Piramida u el-Lishtu
Ruševina piramide Amenemheta I u Lishtu.

Njegov sin Senwosret I je slijedio primjer oca te sagradio piramidu u Lishtu, iako je ta tradicija prestala s Amenemhatom II. Senwosretova piramida je po stilu bliža 6. dinastiji nego priramida Amenemhata I. Za Amenemhata I i Senwosreta I se vjeruje da su vladali zajednički (suvladarstvo) najmanje 10 godina, te da je Amenemhat I slavio svoj jubilej (festival sed) godinu dana poslije početka zajedničke vlasti.

Atentat uredi

Za Amenhamata se vjeruje da je ubijen u zavjeri dvostrukog harema dok je spavao, a da su počinitelji kraljevski tjelohranitelji. To se dogodilo dok je njegov suvladar i sin vodio pohod na Libiju.

Ime Amenemhata I se vezuje uz jedan od dva sebayta ili etičkih "nauka" pripisanih egipatskih monarsima.

Dokument ima naziv Instrukcije Amenemhata I. Drugi kraljevski sebayt je bio Instrukcije za kralja Merikaru koji je živio u Prvom prijelaznom periodu, ali za čiji tekst se smatra da je napisan u doba Srednjeg kraljevstva. S obzirom da je Merikara živio u opskurnom i burnom periodu od Sedme do Devete dinastije, skoro ništa se ne zna o njegovom ocu koji je napisao instrukcije.

Naguib Mahfouz, egipatski pisac-[[Nobelova nagrada za književnost|nobelovac uključio je Amenemhata I 1941. u svoju zbirku "Awdat Sinuhi". Pripovijest je na engleski preveo Raymond Stock 2003. kao "The Return of Sinuhe" u zbirci Mahfouzovih novela Voices from the Other World. Priča se neposredno temelji na "Priča o Sinuheu", te dodaje element ljubavnog trokuta između Amenemhata I i Sinuhea koja se ne nalazi u originalu.

Nasljedstvo uredi

Amenemhat I je prvi kralj Egipta koji je kao suvladara imao svog sina - Senusreta I. Stela s dvostrukim datumom spominje 30. godinu Amenemhata I i 10. godinu Senusreta I, što sugerira da je Senusret postao suvladarom u Amenemhatovoj 20. godini vladavine.[3]

Literatura uredi

  • W. Grajetzki, The Middle Kingdom of Ancient Egypt: History,Archaeology and Society, Duckworth, London 2006 ISBN 0-7156-3435-6, 28-35
  • Mahfouz, Naguib. The Return of Sinuhe in Voices from the Other World (translated by Robert Stock), Random House, 2003.
  • Wolfgang Kosack: Berliner Hefte zur ägyptischen Literatur 1 - 12: Teil I. 1 - 6/ Teil II. 7 - 12 (2 Bände). Paralleltexte in Hieroglyphen mit Einführungen und Übersetzung. Heft 9: Die Lehre des Königs Amenemhet I. an seinen Sohn. Verlag Christoph Brunner, Basel 2015. ISBN 978-3-906206-11-0.

Bilješke uredi

  1. [1] Amenemhat I
  2. D Wildung, L'Âge d'Or de L'Égypte - le Moyen Empire, Office de Livre, 1984
  3. Murnane, William J. Ancient Egyptian Coregencies, Studies in Ancient Oriental Civilization. No. 40. p.2. The Oriental Institute of the University of Chicago, 1977.