Wikipedija:Bez ličnih napada

Politika Wikipedije
Globalni principi
Šta Wikipedija nije
Ignoriši sva pravila
Standardi koji se tiču sadržaja
Neutralna tačka gledišta
Proverljivost
Bez originalnog istraživanja
Biografije živih ljudi
Rad sa drugima
Učtivost
Bez ličnih napada
Bez pravnih pretnji
Konsenzus
Rešavanje sukoba
Više
Spisak pravila
Spisak smernica

Ne napadajte druge korisnike nigde na Wikipediji. Komentarišite sadržinu, a ne urednike. Lični napadi štete celoj zajednici i atmosferi saradnje koja je potrebna za stvaranje enciklopedije. Pogrdne komentare o drugim urednicima može ukloniti bilo koji urednik. Ponovljeni ili ozbiljni lični napadi mogu dovesti do sankcija poput blokade i zabrane.

Definicija ličnog napada

uredi

Gotovo je nemoguće napisati pravilo koje ne bi biilo otvoreno za tumačenje o tome šta predstavlja lični napad. Međutim, neke vrste komentara nikad nisu prihvatljive:

 • Uvredljivi, klevetnički ili pogrdni komentari na temelju rase, pola, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, starosti, verskih ili političkih uverenja, invaliditeta, etniciteta, nacionalnosti itd. usmereni protiv drugog urednika ili grupe urednika. Neslaganje oko toga šta tačno čini religiju, rasu, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, invaliditet ili etnicitet nije legitiman izgovor.
 • Upotreba pripadnosti ili opredeljenja osobe kao argumentum ad hominem za odbacivanje ili diskreditovanje njenih stavova – bez obzira na to da li su navedene pripadnosti mejnstrim. Primer bi mogao biti: „Vi ste ljubitelj železnice, pa šta biste znali o modi?” ili „Ti si strejt, šta ti znaš o gej pravima?” Imajte na umu da nije lični napad ispitivati urednika o mogućem sukobu interesa u vezi s određenim člankom ili temom; ali pazite – spekulisanje o stvarnom identitetu drugog urednika može predstavljati otkrivanje tuđih privatnih podataka.
 • Upotreba političkih opredeljenja osobe kao argumentum ad hominem za odbacivanje ili diskreditovanje njenih stavova, kao što je optuživanje da su levičari ili desničari, takođe je zabranjeno. Urednicima je dopušteno da imaju svoj politički stav, sve dok to ne utiče negativno na njihovo uređivanje i učešće u raspravama.
 • Postavljanje linkova do vanjskog materijala koji predstavlja uznemiravanje, napadanje, kršenje privatnosti ili pretnju fizičkim nasiljem.
 • Poređenje urednika s nacistima, komunistima, mudžahedinima, teroristima, diktatorima i drugim zloglasnim osobama.
 • Optužbe o neučtivom ponašanju kojima nedostaju dokazi. Ozbiljne optužbe zahtevaju ozbiljne dokaze, obično u obliku razlika izmena i linkova.
 • Pretnje, koje uključuju, ali nisu ograničene na:
  • Pretnje pravnim postupkom;
  • Pretnje nasiljem ili drugim radnjama van Wikimedijinih projekata (posebno pretnje smrću);
  • Pretnje ili radnje koje namerno izlažu druge urednike opasnosti da ih vlade, poslodavci ili bilo ko drugi progoni na temelju političkih, verskih ili drugih uverenja i stavova. Takvi oblici ponašanja mogu dovesti do blokade na duži period, koju svaki administrator može trenutno primeniti po otkrivanju;
  • Pretnje otkrivanja tuđih ličnih podataka.

Navedena lista nije iscrpna. Vređanje ili omalovažavanje urednika lični je napad bez obzira na način na koji je učinjen. Kad ste u nedoumici, komentarišite sadržinu članka ne pozivajući se uopšte na urednika.

Štetnost ličnih napada

uredi

Lični napadi su remetilački. Na stranicama za razgovor članka oni mogu pomeriti raspravu sa članka na pojedince. Takvi napadi povlače borbene linije i otežavaju urednicima da zajedno rade.

Urednici često žele da i njihovo gledište bude uključeno u članke. U argumentovanoj raspravi urednici mogu raditi na prikazivanju različitih stavova u jednom članku. To stvara bolji i neutralniji članak za sve. Svaka osoba koja uređuje deo je iste zajednice – svi smo mi urednici Wikipedije.

Zabrana ličnih napada podjednako se odnosi na sve korisnike. Jednako je neprihvatljivo napadati korisnika s historijom nekonstruktivnog ponašanja ili korisnika kome je izrečena blokada, zabrana ili druga vrsta sankcije kao i napadati bilo kojeg drugog korisnika. Wikipedija podupire uljudnu zajednicu. Ljudi prave greške, ali se podstiču da uče iz njih i menjaju svoje oblike ponašanja. Lični napadi suprotni su duhu kolegijalne i prijateljske atmosfere i štetni su za zajednički rad na izgradnji enciklopedije.

Izbegavanje ličnih napada

uredi

Kao pitanje pristojnog i efektivnog diskursa argumenti ne treba da budu personalizovani. Treba da budu usmereni na sadržinu i radnje, a ne na ljude.

Kad postoje neslaganja oko sadržine, pozivanje na druge urednike nije uvek lični napad. Komentar „Vaša izjava o X je pogrešna zbog informacija na Y” i poruka „Pasus koji ste umetnuli u članak izgleda kao vlastito istraživanjenisu lični napad. Malo je verovatno da će komentari koji upućuju na izjavu ili pasus biti pogrešno protumačeni kao lični napadi. U onim komentarima izbegava se upućivanje na urednika u drugom licu. Komentar „Pasus umetnut ovde [razlika] izgleda kao originalno istraživanje” jasnije je sročen jer umetanje linka do razlike izmena smanjuje zabunu. Rasprava o ponašanju ili historiji izmena korisnika nije sama po sebi lični napad kad se postavi na odgovarajuće mesto (na primer, stranica za razgovor drugog urednika ili Wikipedija:Administratorska tabla).

Urednici treba da budu uljudni i da se pridržavaju bontona kad opisuju nesuglasice. Podesan odgovor na raspaljivu izjavu jest da se fokusirate na pitanja sadržine i radite na smirivanju situacije, a ne da optužite drugu osobu za kršenje ovog pravila. Optuživanje nekoga za lične napade bez pružanja opravdanja takođe se može smatrati oblikom ličnog napada.

Odgovor na lične napade

uredi

Prvi prekršaji i izolovani incidenti

uredi

Često je najbolji način da se odgovori na izolovani lični napad jednostavno ignorisanje. Ponekad lični napadi uopšte nisu zamišljeni kao napadi, a tokom žestokih i stresnih debata urednici imaju tendenciju da preterano reaguju. Osim toga, budući da se rasprave na Wikipediji odvijaju samo u tekstualnom obliku, nijanse i emocije često se loše prenose, što lako može dovesti do nesporazuma. Iako se lični napadi ne opravdavaju zbog tih faktora, podstičemo urednike da zanemare ljutite i nepristojne objave drugih, ako je to razumno učiniti, i da nastave usmeravati napore na poboljšanje i razvoj enciklopedije.

Ako smatrate da je odgovor neophodan i poželjan, možete ostaviti ljubaznu poruku na stranici za razgovor drugog korisnika. Izbegavajte da odgovarate na stranici za razgovor o članku jer to može uzrokovati da situacija eskalira. Takođe je važno da izbegnete da sami postanete neprijateljski i napadački nastrojeni, čak i kad ste suočeni s ličnim napadom. Iako se svrsishodno mogu upotrebljavati šabloni upozorenja, prilagođena poruka koja se odnosi na konkretnu situaciju može biti bolje primljena. Ako je moguće, pokušajte naći kompromis ili zajednički jezik u vezi s osnovnim pitanjima sadržine, umesto da se prepirete oko ponašanja.

Napadi koji su posebno uvredljivi ili remetilački (kao što su fizičke pretnje, pravne pretnje ili očigledno zadrte uvrede) ne treba da se ignorišu. Lični napadi koji zahtevaju hitnu intervenciju mogu se prijaviti na Administratorskoj tabli.

Ponovljeni napadi

uredi

Ponovljeni lični napadi koji ne prestaju nakon obrazloženih zahteva za prestanak mogu se razrešiti na Administratorskoj tabli. U većini slučajeva problemi s ličnim napadima mogu se rešiti ako urednici rade zajedno i fokusiraju se na sadržinu. Hitna intervencija administratora često nije neophodna.

Uklanjanje ličnih napada

uredi

Pogrdne komentare o drugim urednicima može ukloniti bilo koji urednik. Međutim, ne postoji službeno pravilo o tome kada lične napade treba ukloniti. Uklanjanje nedvosmislenih ličnih napada s vlastite korisničke stranice za razgovor retko je razlog za zabrinutost. Na drugim stranicama za razgovor, posebno tamo gde je takav tekst usmeren protiv vas, uklanjanje bi obično trebalo da bude ograničeno na jasne slučajeve u kojima je očigledno da je tekst pravi lični napad. Tom prilikom možete upotrebiti šablon {{Uklonjen osobni napad}}.

Ipak, neobične okolnosti postoje. Najozbiljnije vrste ličnih napada, kao što su pokušaji da se otkriju lični podaci o urednicima Wikipedije, prevazilaze nivo puke uvrede. Stoga moraju biti uklonjeni za dobrobit zajednice i projekta, bez obzira na to da li su upućeni vama ili nekom drugom. U određenim slučajevima koji uključuju osetljive informacije preporučljivo je slanje zahteva da se izmena potisne.

Napadi van Wikimedijinih projekata

uredi

Wikipedija ne može regulirati ponašanje u medijima koji nisu pod kontrolom Fondacije Wikimedia. Međutim, napadanje korisnika na drugim mestima stvara sumnju u dobronamernost urednikovih radnji na Wikimedijinim projektima. Objavljivanje ličnih napada ili kleveta van Wikipedije štetno je za zajednicu i za odnos urednika s njom, naročito kad napadi krše privatnost urednika. Takvi napadi prihvatljivi su dokazi pri raspravi o ponašanju korisnika na Administratorskoj tabli. Administratori ih tokom rasprave mogu smatrati za otežavajuće faktore.

Vanjski linkovi

uredi

Postavljanje linkova do materijala van projekta koji predstavlja uznemiravanje, napadanje, kršenje privatnosti ili pretnju fizičkim nasiljem protiv bilo kojeg urednika, uključujući urednike koji imaju historiju napada na druge, nikad nije prihvatljivo. To ne treba mešati s legitimnom kritikom. Uključivanje linkova u članke stvar je zdrave uredničke procene.

Posledice ličnih napada

uredi

Iako podstičemo urednike da zanemare ili ljubazno odgovore na izolovane lične napade, to ne znači da su oni prihvatljivi. Neprijateljski obrazac ponašanja smanjuje verovatnoću da zajednica pretpostavi dobru nameru i može se smatrati remetilačkim uređivanjem. Korisnici koji pri komunikaciji ustrajno pokazuju napadački stil obeležen ličnim napadima verovatno će biti prijavljeni na Administratorskoj tabli i mogu se suočiti s ozbiljnim posledicama, poput zabrana i blokada.

U krajnjim slučajevima, čak i izolovani lični napadi mogu dovesti do blokade. Pretnje smrću i problemi slične težine mogu dovesti do blokade bez upozorenja. Manji lični napadi često dovode do upozorenja i izmene komentara (ili zahteva za izmenu). Ako se obrazac manjih ličnih napada nastavi uprkos upozorenju, korisnički račun može biti blokiran. Administratori treba da znaju da su druga rešenja poželjnija od blokiranja za manje ozbiljne situacije i situacije kad nije jasno da li ponašanje ozbiljno remeti projekat. Proporcionalno je veća verovatnoća da će se ponovljeni napadi smatrati remetilačkim. Blokada zbog ličnih napada treba biti izrečena radi prevencije ometanja projekta, a ne radi kažnjavanja korisnika. Blokiranje je opravdano ako administrator proceni da će korisnik nastaviti iznošenje ličnih napada.