Wikipedija:Podstranice

Osim u "glavnom" imenskom prostoru, gdje su podstranice onemogućene, podstranice su posebne stranice razdvojene pomoću "/" (kosa crta) od "roditeljske" stranice.

Kreiranje nove poveznice oblika [[/Podstranica]] ili [[Stranica/Podstranica]] je uobičajen način za započinjanje podstranice.

Podstranice se mogu koristiti za pisanje "radnih verzija" članaka. Pritom treba koristiti imenski prostor korisnika

Na vrhu podstranica se nalaze automatski kreirane poveznice unatrag; za primjer, pogledajte Pomoć:Sadržaj/Uređivanje Wikipedije što je podstranica stranice Pomoć:Sadržaj.

Dozvoljena upotreba

uredi
 1. Korisničke podstranice – stvaranje dodatnih stranica unutar vlastitog imenskog prostora korisnika. Npr. [[Korisnik:Ime/Radna verzija]] ili [[Suradnik:Ime/Životopis]].
 2. Kod arhiviranja stranica za razgovor.
 3. Podstranice portala – za šablone i sadržaj specifične za portal.
 4. Svaranje privremenih stranica u prostoru za razgovor, npr. [[Razgovor:NazivČlanka/Privremeno]], ali s određenim ogradama, koje su dolje opisane.

Nedozvoljena upotreba

uredi
 1. Pisanje odvojenog sadržaja kako bi se izbjeglo nepristrano gledište;
 2. Pisanje radnih verzija članaka u glavnom imenskom prostoru (npr. [[Konji/Privremeno]]), budući da do takvih stranica svatko može doći slučajno preko slučajne stranice — takve stranice treba pisati u imenskom prostoru razgovora (npr. [[Razgovor:Konji/Privremeno]]). Osim toga, treba izbjegavati poveznice prema takvoj privremenoj stranici, na način da:
  • okružite poveznice za kategorije pomoću "nowiki" oznaka, tako da se privremena podstranica ne pojavi u popisu svih članaka neke kategorije;
  • ne prilagođavate navigacijske predloške tako da izgleda kao da je privremena stranica dio serije enciklopedijskih članaka, npr. nemojte (u zamišljen šablon) upisati ovo: "... | [[Ivan I]] | [[Razgovor:Ivan II/Privremeno|Ivan II]] | [[Ivan III]] | ...".
  • Ako kreirate greškom privremene stranice u glavnom imenskom prostoru, možete ih pomaknuti ili predložiti za brisanje (brišu administratori).
 3. Korištenje podstranica za trajni sadržaj koji je dio enciklopedije (članaka).

Kako kreirati korisničku podstranicu

uredi

Da kreirate suradničku podstranicu:

 1. Uredite vašu osobnu stranicu i dodajte u nju poveznicu kao [[Korisnik:IME/ime podstranice]] ili samo [[/ime podstranice]] i spremite stranicu.
 2. Kliknite na novu poveznicu, i pojavit će se okvir za uređivanje.
 3. Stavite što god želite unutra (ne kršeći pravila!).

Obratite pažnju da se u nazivima podstranica razlikuju velika i mala slova.

Dobro je kreirati podstranice vaše osobne stranice ako vam to pomaže da organizirate bolje sadržaj. Međutim, Wikipedia nije besplatni Web-poslužitelj – nemojte koristiti podstranice za sadržaj koji nema veze s radom na enciklopediji, kao što su reklame i slično!

Kako obrisati suradničku podstranicu

uredi

Stavite predložak {{bris}} na vrh podstranice, a možete se i direktno obratiti administratoru.

Pregled podstranica

uredi

Da dobijete popis svih stranica neke stranice, koristite Posebno:Prefiks indeks i unesite naziv glavne stranice i kosu crtu. Npr. da vidite koje sve podstranice ima neki suradnik, unesite Korisnik:Ime/ i odaberite imenski prostor korisnika ili razgovora sa korisnikom.

Kosa crta u nazivu članaka

uredi

Neki članci imaju kosu crtu u nazivu (npr. AC/DC). To ne stvara probleme, jer se u glavnom imenskom prostoru ne koriste podstranice, pa je takva upotreba dozvoljena i preporučena kada je kosa crta dio imena.

Poveznice

uredi