Wikipedija:Značaj

Na Wikipediji se pod izrazom značaj podrazumijevaju osnovni, odnosno minimalni kriteriji na temelju kojih se može odrediti da li o nekoj temi treba postojati specifičan članak ili ne. Ukoliko tema ispunjava te kriterije, članak se može napisati; ukoliko ne, članak se briše; sadržaj izbrisanog članka (ukoliko je za to prikladan) se može naknadno ukomponirati u tekst članka o široj temi koji zadovoljava kriterije.

Kriteriji o značaju neke teme se mogu bitno razlikovati ovisno o vrsti (ličnosti, događaji i sl.), ali se u pravilu moraju temeljiti na pravilima o tome što Wikipedia nije.

Određivanje kriterija se, koliko god je to moguće, mora temeljiti na dosadašnjoj praksi Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku, odnosno, ukoliko odgovarajuća praksa ne postoji, na primjeni odgovarajućih kriterija koji postoje na drugim Wikipedijama.

Osnovni kriteriji uredi

Tema je značajna ako je bila predmet više netrivijalnih objavljenih radova čiji su izvori pouzdani i nezavisni, kako od samog predmeta, tako i među sobom. Sve teme moraju prelaziti minimalni prag značaja da bi članak na tu temu bio uključen u Wikipediju. Ovaj zahtjev osigurava postojanje dovoljno izvornog materijala da se napiše provjerljiv, enciklopedijski članak o temi.

 • Pod "objavljenim radovima" se podrazumijeva širok raspon radova svih oblika, uključujući novine, knjige i elektronske knjige, časopise, televizijske i radijske dokumentarne programe, izvještaje vladinih agencija, naučne časopise i sl.
 • Kriterij "nezavisnosti" isključuje svako samo-pojavljivanje ili -probijanje u javnosti, reklamiranje od strane predmeta, sav samo-objavljeni materijal, autobiografije, saopćenja za medije i druge takve radove povezane sa predmetom, njegovim stvaraocem, ili drugima sa stvarnim financijskim ili drugim interesom, odnosno naklonosti u vezi s predmetom.

Specifični kriteriji po temama uredi

Dolje su navedeni neki od primjera, odnosno osnova za specifične kriterije po vrsti tema.

Ličnosti uredi

 • Ličnost o kojoj se piše članak mora biti "javna ličnost", odnosno mora biti predmetom nezavisnih referenci u bibliografskim izvorima i/li suvremenim masovnim medijima.
  • Od ovog kriterija valja razlikovati kriterij fiktivne ličnosti ukoliko je taj ličnost široko poznata i detaljno "profilirana" kao lik popularnog djela fikcije (mitovi, legende, narodne priče, roman, film, TV-serija, video-igra i sl.).
 • Ličnosti koje se u drugim izvorima spominju samo zbog toga što su sticajem određenih okolnosti povezane s nekom važnijom ličnosti ili događajem *nemaju* značaj nužan za vlastite članke; primjeri:
  • žrtva nekog poznatog zločina
  • supruga, nevjenčani partner (momak/djevojka) ili dijete neke poznate/značajne ličnosti

Događaji uredi

 • Događaj o kome se piše članak mora imati historijsku važnost, odnosno biti takve prirode da se na temelju nepristranih i objektivnih izvora može zaključiti da ima ili je imao značajne posljedice za neko šire geografsko područje ili grupu ljudi.

Organizacije uredi

 • Organizacija - a pod tim pojmom se podrazumijevaju poduzeća, udruženja građana, vjerske zajednice, sportski klubovi, političke stranke i sl. - o kojoj se piše članak mora imati određenu važnost, koja se odražava kroz gore navedene kriterije (bibliografski izvori ili praćenje u medijima). Uz to, primjenjuju se i sljedeći specifični kriteriji:
 1. organizacija mora biti referencirana u većem broju značajnih, nezavisnih, pouzdanih sekundarnih izvora, pri čemu, se radi mora raditi o enciklopedijski relevantnim medijima (nacionalni mediji, enciklopedije, znanstveni radovi i slične publikacije). Uz to, iz navedenih izvora mora biti jasno da udruga ima određeni značaj, odnosno, tekstovi koji imaju isključivo promotivnu svrhu ne smatraju se relevantnim izvorima.
 2. organizacija mora imati međunarodni ili nacionalni značaj; iznimke od ovog pravila su organizacije koje imaju regionalni (u smislu regije unutar države, ne šire geografske regije) značaj ako je zadovoljen prethodni kriteriji pokrivenosti u izvorima te manje organizacije koje imaju historijski značaj za nacionalnu ili regionalnu historiju.
 3. članak o organizaciji mora sadžavati određeni enciklopedijski sadržaj iz kojega je vidljivo zašto udruga zaslužuje vlastiti članak na Wikipediji, a ne samo opće podatke koji se mogu prepisati iz javnih registara ili podatke o financiranju i/ili upravljačkoj strukturi organizacije. Sadržaj članka mora biti enciklopedijski, a ne promotivni ili administrativni.

Muzika uredi

Što zadovoljava kriterij značaja uredi

Muzički izvođači općenito (pojedinci i grupe):

 • objavljen nosač zvuka (gramofonska ploča, audio-kazeta, CD, DVD, plaćeni download na iTunesu i sl.) u nekoj legitimnoj/suvisloj produkciji ili tiražu
  • hit na nekom suvislom mjestu nacionalne top-liste (Top 10, Top 40)
  • album koji ima tiraž dovoljan za zlatnu/platinastu ploču
 • nacionalna ili međunarodna koncertna turneja (pod uvjetom da se o njoj pisalo u ozbiljnim/nezavisnim/provjerljivim medijima)
 • pobjednik muzičkog natjecanja (uključujući reality TV showove)
 • istaknuti predstavnik specifične muzičke scene ili pravca s dugogodišnjom karijerom (ako ne zadovoljava gore navedene kriterije; ovaj kriterij primjenjivati rijetko i samo za posebne slučajeve, npr. ulične pjevače i svirače koji predstavljaju lokalnu znamenitost)

Pojedinci:

 • solo izvođači koji su kao takvi ispunili kriterije;
 • članovi benda ili orkestra koji su bili članovi u nekoliko značajnih bendova (ako je u pitanju samo jedan, članak se preusmjerava na članak o bendu; izuzeci eventualno za bendove kalibra Beatlesa, Stonesa i sl.)

Grupe/bendovi/orkestri:

 • ako su značajni/poznati kao bend ili ako se sastoje od više od jednog istaknutog pojedinca (v. što ne ulazi)

Što ne zadovoljava kriterij značaja uredi

Općenito:

 • izvođači i bendovi o čijim aktivnostima jedini izvor (uz inače ne-objektivne i ne-provjerljive) predstavljaju školski ili fakultetski mediji

Pojedinci:

 • ličnosti koje su poznate jedino kao članovi značajnog benda, i to samo jednog; takve članke valja preusmjeriti na bend
 • sudionici na muzičkim natjecanjima, uključujući reality TV-showove, koji nisu pobijedili ili (alternativno) ušli u finale; takve članke valja preusmjeriti na članak o natjecanju odnosno reality showu

Grupe:

 • grupe, bendovi ili orkestri čiji jedini značaj u tome da su bili prateći bend nekog značajnog solo izvođača (i tu valja primjeniti pravilo u preusmjerenju)