Wikipedija:Vandalizam

Vandalizam je promjena ili dodatak, brisanje ili mijenjanje sadržaja neporecivo počinjen sa lošim namjerama, da se kompromituje kredibilitet enciklopedije. Najčešće, vandalizam se sastoji od zamjenjivanja dijelova ili čitavih članaka sa psovkama, ličnim napadima ili drugim neprilagođenim materijalom. Rad učinjen u dobroj namjeri da se poboljša enciklopedija, čak i ako je poteklo od neznanja, nije vandalizam. Činiti vandalizam je protivno pravilima Wikipedije, te mora biti otkriven i ispravljen. Ukoliko ne možete sami da ispravite vandalizam zatražite pomoć ostalih.

Vandalizam se kažnjava blokiranjem pristupa Wikipediji na srpskohrvatskom jeziku na utvrđeno vrijeme prema diskreciji administratora. Administratori su dužni da upozore korisnike koji čine vandalizam prije nego ih blokiraju osim ako se radi o težim prekršajima koji moraju biti hitno spriječeni. Svako odbijanje upozorenja će rezultirati u blokiranju korisnika. Ako korisnik i nakon isteka blokade nastavi vandalizam kazneno vrijeme blokade će biti poduplano.

Primjeri vandalizma uredi

Vandalizam na Wikipediji spada u jednu ili više sljedećih kategorija:

Blanking
Uklanjanje dijela ili potpunog sadržaja neke stranice ili dijela stranice bez valjanog obrazloženja ili očiglednog povoda.
Besmisleni sadržaj
Dodavanje besmislenog teksta s ciljem da se stranica učini nečitljivom.
Spam
Dodavanje eksternih (vanjskih/spoljnih) linkova na nerelevantne stranice (npr. u svrhu reklame) nakon upozorenja predstavlja vandalizam.
Vandalbots
Skripta ili "robot" koji pokušava vandalizirati ili spamati veliki broj članaka.
Šašavi vandalizam
Dodavanje prostota, grafita, slučajno odabranih slova ili znakova, koji nemaju nikakvog smisla u kontekstu sadržaja; stvaranje besmislenih i neenciklopedijskih stranica itd. (S druge strane, treba napomenuti kako je dodavanje slučajno odabranih slova čest način na koji novi i neiskusni korisnici uređuju stranice, te se u takvim slučajevima ne smije odmah pretpostaviti zla namjera.)
Podmukli vandalizam
Vandalizam koji je teško primijetiti. To uključuje dodavanje pogrešnih, ali plauzibilnih informacija u članke, (npr. manje izmjene datuma), skrivanje vandalizma (npr. pravljenje dvije loše verzije i vraćanje samo jedne) ili vraćanje valjanih stranica s namjerom da se spriječi poboljšanje stranice, pa tako neki vandali koriste oznaku "rv" (revertiranje vandalizma) kako bi sakrili vandalizam.
Vandalizam korisničkih stranica
Dodavanje uvreda, prostota i sl. na korisničke stranice ili stranice korisnika za razgovor (v. također Wikipedia:Bez osobnih napada).
Vandalizam slika
Uploadiranje uznemirujućih slika, smještanje slika s eksplicitnim sadržajem na za to neprimjerene sadržaje ili jednostavno korištenje slika na neprimjeren način. (Napomena: Wikipedija nije cenzurirana, te se slike s eksplicitnim sadržajem mogu stavljati na za to primjerene stranice).
Zloupotreba tagova
Korištenje tagova kao što su {{delete}}, {{sprotected}} ili slično na stranice koje za to ne zadovoljavaju kriterije.
Vandalizam preusmjerenjem stranica
Mijenjanje imena stranice ("pomjeranje stranice") u uznemirujuće ili neprimjerene nazive. Wikipedia sada dozvoljava samo registriranim korisnicima da mijenjaju imena stranica.
Vandalizam linkovima
Modificiranje internih ili eksternih linkova tako da izgledaju isto, ali zapravo vode na neprimjerenu stranicu/site (npr. eksplicitna slika; site s uznemirujućim sadržajem).
Vandalizam izbjegavanjem
Uklanjanje {{afd}}, {{copyvio}} i drugih tagova kako bi se sakrili kandidati za brisanje, odnosno spriječilo brisanje neprimjerenog sadržaja. Treba napomenuti da to često čine novi korisnici.
Modificiranje komentara korisnika
Uređivanje komentara drugog korisnika u namjeri da se promijeni njegovo značenje (npr. promjena nečijeg glasa), osim u slučajevima uklanjanja osobnih napada (što ponekad samo po sebi može biti kontroverzno). Pri tome valja uzeti u obzir kada komentar nije potpisan. Valja napomenuti da se ne preporučuje ispravljanje tuđih gramatičkih i pravopisnih pogreški.
Vandalizam stranica za razgovorima
Blanking postova drugih korisnikana stranicama za razgovoru se smatra vandalizmom, osim ako je u pitanju uklanjanje internog spama. Još jedna iznimka jest premještanje postova na odgovarajuće stranice (u svrhu arhiviranja i sl.). Uklanjanje osobnih napada se također smatra legitimnim. Gore navedena pravila se ne odnose na korisničku stranicu za razgovor, gdje korisnik ima pravo uklanjati sadržaj po vlastitoj diskreciji.
Učestalo uploadiranje materijala pod tuđim autorskim pravom
Uploadiranje i korištenje materijala na Wikipediji na načine koji krše Wikipedijinu politiku autorskog prava nakon učestalih upozorenja je vandalizam. S obzirom na moguću neinformiranost novih korisnika, ta aktivnost se smatra vandalizmom isključivo nakon upozorenja.
Stvaranje malicioznih korisničkih računa
Stvaranje korisničkih računa koji sadrže uvredljive ili uznemirujuće izraze se smatra vandalizmom, bez obzira da li se račun koristi ili ne. V. Wikipedia:Politika korisničkih imena i Wikipedia:Sockpuppet.
Vandalizam sažetka stranice
Stvaranje uvredljivih sažetaka uređivanja članka u nastojanju da se ostavi teško izbrisivi biljeg na Wikipediji. Često kombiniran s malicioznim korisničkim računima.
Skriveni vandalizam
Svaki oblik vandalizma koji sadrži skriveni tekst, nevidljiv u završnoj verziji ali vidljiv za vrijeme uređivanja.