Wikipedija:Pojednostavljena pravila

Prečica:
WP:PP

Wikipedia je neprekidan, beskrajan proces - ono što napišete moglo bi ostati sačuvano vekovima. Čak se i izbrisan sadržaj čuva, tako da sve što ovde uradite ostaje dostupan dio Wikipedije, na raspolaganju za osvrt u budućnosti. Ali, nemojte biti nervozni! Dok uređujete, imajte na umu sljedeće stvari i uskoro ćete davati primetan doprinos projektu.

Primarni zadatak Wikipedije je da napravi visokokvalitetnu enciklopediju, i većina strana su enciklopedijski članci. Međutim, imajući u vidu da ne postoji nikakva zvanična struktura koja reguliše kvalitetu članaka, Wikipedijina zajednica je stvorila sopstvena pravila, procedure i vrednosti, koje se i dalje neprestano razvijaju. Neke od ovih vrednosti su neformalnog karaktera i naučit ćete ih posmatranjem, ukoliko pitate, ili ako vam neko od korisnika ukaže na njih. Neke su pak, formalnog karaktera (i nazivi strana na kojima su one date počinju sa „Wikipedia:“, kao npr. ova). Iako postoje pravila i procedura za sve od veoma ozbiljnih stvari, do onih zabavnih, nekoliko je izrazito važno. Tih nekoliko uglavnom pretstavljaju zdrav razum po pitanju toga kako Wikipedia radi i što pokušava da postigne, ali se u njima ujedno i ogleda iskustvo stotina uređivača koji konstantno uče i usavršavaju korenite vrednosti koje nam pomažu da izbegnemo ili razrešimo sukobe vezane za sadržaj, i vode nas u našem konstantnom naporu na unapređenju članaka.

Ukoliko se držite ovakvog ponašanja, verovatno ćete biti dočekani sa ljubaznošću i poštovanjem. Kako stječete iskustvo, možda ćete naučiti dodatne stilske smernice, zgodne načine za pravljenje nekih stvari i sl. Ali nemojte se brinuti previše ako u početku ne razumete. Netko će počistiti za vama, i, kako vreme odmiče, usvojit ćete finese o tome kako da budete izvrstan enciklopedista.

Ne postoji stroga grupa pravila, umesto toga na raspolaganju je niz smernica kojih se možete držati. Moguće je da ćete vidjeti ljude kako rade stvari koje se jednostavno kose sa ovim smernicama, ali koje su možda opet u skladu sa stvarnom Wikipedijinom politikom. I u ovakvim situacijama, primenljiva je smernica „Budite srdačni“. U mnogim slučajevima, dobro informiranim i dobronamjernim korisnmicima koji rade na članku jednostavno je potrebno neko vreme da među sobom razrade najbolji način za unapređenje nekog članka.

Smernice za pisanje visokokvalitetnog članka uredi

Politika Wikipedije
Globalni principi
Šta Wikipedija nije
Ignoriši sva pravila
Standardi koji se tiču sadržaja
Neutralna tačka gledišta
Proverljivost
Bez originalnog istraživanja
Biografije živih ljudi
Rad sa drugima
Učtivost
Bez ličnih napada
Bez pravnih pretnji
Konsenzus
Rešavanje sukoba
Više
Spisak pravila
Spisak smernica

Ovo su naša suštinska pravila oko kojih nema pregovaranja. Molimo vas da zapamtite da je Wikipedia projekt koji se zasniva na suradnji. Mnogi članci još uvek nisu u skladu sa ovim pravilima, ali to je zato što su svi članci radovi u toku. Korisnik može da napravi nesavršenu izmenu znajući da će neko drugi na nju naići i ispraviti je; i obrnuto, ukoliko naiđete na članke koji krše jedno ili više od ovih pravila nemojte se uznemiravati: cijenite prethodne izmjene korisnika i uradite što možete na popravljanju bilo kojih grešaka ili slabosti. Svaki korisnik ima svoje jače i slabije strane. Dok god svi težimo k idejama ova tri pravila, zajedničkim radom možemo ih postići.

 1. Neutralna tačka gledišta. Pišite sa neutralne tačke gledišta. Ovo je fundamentalan princip koji nam omogućava da napravimo korektan prikaz svijeta oko nas. Čak iako je materijal proverljiv, važno ga je uobličiti u uravnoteženu i reprezentativnu formu tako da na pošten način prenosi poglede više značajnih stanovišta na tu temu.
 2. Provjerljivost. Članci treba da sadrže samo materijal koji je objavljen od strane pouzdanih izvora. Korisnici koji dodaju nove podatke u članak bi trebalo da navedu pouzdan izvor, jer u protivnom svaki sledeći korisnik tu informaciju može ukloniti. Obveza da obezbede pouzdan izvor leži na korisnicima koji žele da uključe tu informaciju, ne na onima koji žele njeno uklanjanje.
 3. Bez originalnog istraživanja. Članci ne mogu da sadrže prethodno neobjavljene argumente, koncepte, podatke, ideje, tvrdnje ili teorije. Što više, članci ne mogu da sadrže nove analize ili sinteze objavljenih argumenata, koncepta, podataka, ideja ili tvrdnji, koje su u službi ojačavanja izvesne pozicije odnosno gledišta.

Korisnici moraju dobro pripaziti kada pišu članak o biografijama živućih ličnosti i/ili kad uključuju bilo kakav materijal koji je povezan sa živim osobama. To zahtijeva visok stupanj obazrivosti prema dotičnim osobama, a pritom se podrazumijeva da se nijedna smjernica ili pravilo Wikipedije ne smije prekršiti.

Wikipedijina pravila ponašanja uredi

Kako je Wikipedia projekt zasnovan na suradnji i otvoren za sve, kvalitets članaka suštinski leži u sposobnosti korisnika da međusobno surađuju. Deljenje gore navedenih korenitih vrednosti pruža polaznu tačku za suradnju, ali sledeća pravila ponašanja daju konkretne smernice za međusobnu suradnju. Ukoliko se uopšteno držite ovih smernica, i slušate druge kada s vama razmatraju pojedinosti, ne bi trebalo da naiđete na bilo kakve probleme u prolasku zahtjeva za administraturu.

 1. Budite odvažni kada unapeđujete članke. Samo naprijed, to je wiki!
  Ohrabrujte i druge, i one sa kojima ne delite mišljenje, da takođe budu odvažni!
 2. Budite učtivi prema drugima korisnicima u svakom trenutku.
 3. Ignorirajte sva pravila Ukoliko vas pravila obeshrabruju od unapređenja ili održavanja kvalitete Wikipedije, ignorirajte ih.
 4. Kada ste u nedoumici, koristite stranicu za razgovor. Imamo svo vreme svijeta. Uzajamno poštovanje je vodeći princip u ponašanju na Wikipediji i, iako mnogi shvaćaju da će njihov tekst možda bez milosti biti menjan, lakše je prihvatiti izmene ako su razlozi za njih razumljivi. Ukoliko o promenama prvo razgovarate na stranici za razgovor, pre nego što ih napravite, uvidjet ćete da je dolazak do dogovora lakši i prijatniji.
 5. Pristojni opisi izmena i jasna, transparentna objašnjenja su univerzalno cenjena. Drugi korisnici moraju da shvate vaš proces, a i vama pomaže da razumete kakve ste izmene napravili posle dužeg odsustva sa članka. Molimo vas navedite što ste promenili i zašto. Ukoliko je objašnjenje predugačko, pojasnite na stranici za razgovor. Fundamentalan pricip Vikipedije je da svatko može da uređuje članke, bez prijave, tako da postoji puno izmjena koje treba nadgledati; korišćenje opisa izmena ova znatno pojednostavljuje.
 6. Pretpostavite najbolju nameru; drugim riječima, pokušajte da razmotrite da je i osoba sa druge strane razgovora misleće, racionalno biće koje pokušava pozitivno doprinijeti Wikipediji. Čak iako ste ubeđeni da su zla čudovišta sa drugog planeta koja jedu mačiće ;-), ipak se pretvarajte da rade sa najboljom namerom. U 90% slučajeva ispostavit će se da su zaista radili sa najboljom namerom (a zar ne biste ispali "glupi" da ste ih optužili da su zli...).
 7. Naročito nemojte vraćati (revertovati) dobronamerne izmene. [[Wikipedija:

Stare izmene članka|Vraćanje]] je ponekad i suviše moćno. Nemojte popustiti pred iskušenjem, osim ukoliko ne revertovate veoma očigledan vandalizam (tipa: „lalalala, bla bla, %%"!"#$"!...“ ili izmena 6+5*2=16 u 6+5*2=17). Ukoliko nešto zaista ne možete izdržati, revertirajte jednom, uz opis izmene kao npr. „(rv) Uopšte se ne slažem, objasnit ću na stranici za razgovor“ i odmah dajte adekvatno objašnjenje na stranici za razgovor.

 1. Budite srdačni. Budite liberalni u onom što prihvaćate, budite konzervativni u onom što radite. Pokušajte da budete što tolerantniji prema specifičnostima drugih, ali pokušajte da vi sami budete što ljubazniji, konkretniji i jednostavniji.
 2. Potpisivanje. Potpisujte se na stranicama za razgovor (stavljanjem ~~~~ nakon sačuvavanja stranice ostavljate potpis, datum i vreme postavljanja), ali nemojte potpisivati stranice u glavnom imenskom prostoru.
 3. Koristite Pretpregled dugme; na ovaj način možete videti kako će izgledati izmene bez preopterećivanja istorije stranice.
 4. Fundamentalni principi. Postoji samo pet stvarnih pravila na Wikipediji: neutralna tačka gledišta, slobodna licenca, wiki proces, sloboda svakoga da pravi izmene, i konačni autoritet Jimmya Walesa i odbora po pitanjima procesa. Ukoliko se suštinski ne slažete sa njima, možda bi trebali da razmotrite da li je Wikipedia uopšte pravo mesto za vas. Iako je teoretski govoreći, na wiki sve moguće izmeniti, zajednica je do sada rasla na ovim principima i izuzetno malo je vjerojatno da će od njih zastraniti u budućnosti. U njih je ušlo puno razmatranja i do sada su nas služila; pošteno pokušajte da ih prihvatite pre nego što predložite radikalne promene ili napustite projekt.
 5. Poštujte autorska prava. Vikipedija koristi GNU licencu za slobodnu dokumentaciju. Sve što doprinosite mora biti u skladu sa tom licencom.