Wikipedija:Primjena pravila i smjernica Wikipedije na engleskom jeziku

Zajednica Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku prepoznaje Wikipediju na engleskom jeziku kao primjer dobrog normativnog i administrativnog sistema. U nedostatku lokalnih pravila i smjernica moguće je pozvati se na pravila i smjernice Wikipedije na engleskom jeziku i supsidijarno ih primjenjivati.

Pozadina uredi

Zbog manjka sporova na srpskohrvatskoj Wikipediji, nije bilo preterane potrebe za usvajanjem određenih pravila i smjernica koje postoje na drugim Wikipedijama. Korisnici su uglavnom neometano mogli doprinositi stvaranju enciklopedije uz postojeću normativnu infrastrukturu, kao i opća pravila i uvjete Wikipedije koji se, neovisno o usvajanju, primjenjuju na svim projektima. Upravo zato je prešutno usvojena praksa supsidijarne primjene pravila i smjernica s engleske Wikipedije, što je, također, olakšalo rad na projektu i omogućilo njegov napredak.

Smjernica uredi

  1. U slučaju spora, dozvoljeno je pozivati se na pravila i smjernice s engleske Wikipedije u vezi sa sadržajem, ponašanjem, brisanjem, provedbom konsenzusa i uređivanjem (uključujući stilske i klasifikacione smjernice), ali samo u slučaju da:
    1. Istovjetno pravilo ili smjernica već ne postoji na srpskohrvatskoj Wikipediji (što će reći da pravila i smjernice usvojene na srpskohrvatskoj Wikipediji imaju prednost pred supsidijarnom primjenom);
    2. Pravilo ili smjernica na koje se poziva nije u suprotnosti s postojećim pravilima i smjernicama srpskohrvatske Wikipedije.
  2. Pri pozivanju na pravila i smjernice Wikipedije na engleskom jeziku trebalo bi uzeti u obzir postojeću lokalnu infrastrukturu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Pozivanje na pravila s engleske Wikipedije ne podrazumijeva stvaranje novih struktura, tijela ili administrativnih stranica bez prethodnog konsenzusa lokalne zajednice.
  3. Jezične smjernice o nacionalnim varijantama engleskog jezika nisu primjenjive na srpskohrvatskom projektu.

Primjena uredi

Pravilo o supsidijarnoj primjeni pravila i smjernica može se primjenjivati najkasnije do usvajanja novih lokalnih pravila i smjernica koje će se odnositi na navedene situacije; kada sva potrebna pravila i smjernice budu usvojene, ovo će pravilo automatski prestati važiti.