Wikipedija:Budite odvažni

Budite odvažni u ažuriranju stranica!

Budite ODVAŽNI!

uredi

Wikipedijina zajednica ohrabruje korisnike da budu odvažni u ažuriranju članaka. Wiki stranice kao ove brže se razvijaju kada svatko pomaže popravljati probleme, gramatički ispravljati, dodavati činjenice, provjeriti preciznosti formulacija itd. Od svakoga očekujemo da bude odvažan. Koliko ste puta nešto pročitali i pomislili: "Zašto ovo nije korigirano?" Wikipedija ne samo da vam omogućava dodavanje, preispitivanje i uređivanje članka, nego i želi da vi to učinite. Istina, pritom zahtijeva određenu količinu pristojnosti, ali to deluje. Videt ćete.

Naravno, drugi će također uređivati što vi napišete. Ne gledajte na to osobno. Oni, kao i svi mi, žele Wikipediju učiniti što je moguće boljom. Iznesite svaku informaciju koju možete.

...ali ne budite nesmotreni.

uredi

Iako je odvažnost doprinositelja kao vi jedna od Wikipedijinih najvažnijih prednosti, važno je da suradnici ne uređuju nesmotreno.

Poglavito su novi korisnici često začarani otvorenošću Wikipedije i odmah skaču na posao. To je zasigurno dobra stvar. Ali molimo uočite, "biti odvažan u ažuriranju stranica" ne znači da biste trebali činiti velike promjene ili velika brisanja u kompleksnim, kontroverznim temama s dugom istorijom kao što je npr. Izraelsko-palestinski sukob bez da pažljivo promotrite što uređujete. Također, pravljenje dramatičnih promjena u izabranim člancima koji su prepoznati kao Wikipedijini najbolji članci zbog svoje celovitosti, preciznosti i neutralnosti, često je loša ideja. U mnogo slučajeva, tekst na koji naiđete nastao je nakon dugih i napornih pregovora između korisnika različitih pozadina i stavova. Neoprezno uređivanje takvog članka mogli bismo predočiti kao uznemiravanje osinjeg gnezda, i ostali korisnici koji su uključeni u uređivanje stranice mogli bi postati defanzivni.

Ako biste željeli da uređujete članak o kontroverznoj temi (osim ako je u pitanju jednostavna korekcija, korisna je zamisao pročitati članak u celosti, pregledati komentare na stranici za razgovor i možda pogledati istoriju kako biste si mogli predočiti način na koji je članak nastao i kakvo je njegovo trenutno stanje. Također vrijedi pročitati povezane članke jer bi ono za što mislite da je problema ili nedostatak moglo nestati nakon što kliknete na poveznicu-dvije. Također, pokušajte radi istinitosti provjeriti vanjske izvore, jer se provjerljivost i točnost cijene.

Ako očekujete neslaganje sa svojom inačicom članka, ili ako želite promijeniti ili izbrisati veću količinu teksta, dobra je ideja popisati svoje prigovore, jedan po jedan, na stranici za razgovor, na prihvatljiv način navodeći osporene dijelove, objašnjavajući vaše prosuđivanje i nudeći uvjerljive reference (ako je to u datom slučaju prikladno). Zatim pričekajte bar jedan dan na odgovore: ljudi uređuju Wikipediju u svoje slobodno vreme i možda ne odgovore smjesta. Ako nitko ne prigovori, nastavite, ali uvijek premestite veće izbrisane dijelove teksta na stranicu za razgovor uz popis prigovora na tekst kako bi drugi razumjeli promjene koje ste unijeli i bili u stanju slijediti povijest izmjena dotične stranice. Također ne zaboravite ostaviti pregledan rezime uređivanja s detaljima vaših promjena i prosuđivanja.

Kategorije i šabloni

uredi

Iako je općenito u redu biti odvažan u ažuriranju članaka, biti odvažan u ažuriranju ili stvaranju kategorija ili šablona, pogotovo predložaka, često može biti jako loše. To je zato jer promjene kategorija - a još više promjene šablona - mogu utjecati na velik broj stranica. U slučaju šablona, promjena kôda na jednom šablonu koji se vrlo često koristi može da uzrokuje probleme na Wikipedijinim serverima. (To je razlog zbog kojega su najčešće korišteni predlošci zaštićeni od uređivanja.) Prije bilo kakve promjene na kategorijama i/ili šablonima, obično vrijedi na stranici za razgovor ili relevantnim stranicama WikiProjekta o tome postaviti predlog.