Wikipedija:Zaštita djece

Wikipedija smatra da je bezbednost dece koja upotrebljavaju projekt važna tema. Wikipedija ne toleriše neprikladno ponašanje odraslih prema deci. Korisnici koji pokušavaju upotrebiti Wikipediju za neprikladne interakcije odraslih s decom, koji takve radnje zagovaraju na projektu ili van njega (npr. izražavajući stav da neprikladni odnosi nisu štetni za decu) ili koji se izjašnjavaju kao pedofili biće blokirani na neodređeno vreme.

Rukovanje prijavama uredi

Ugrožavanje dece, zaštita dece i dečja pornografija uredi

Prijave protiv korisnika koji pokušavaju izvesti ili potpomoći neprikladne odnose odraslih prema deci ili na drugi način narušavaju bezbednost dece treba poslati Fondaciji Wikimedia na e-adresi: legal-reports wikimedia.org. Prijave u vezi sa spornim fotografijama takođe treba poslati na tu e-adresu.

Očigledno zagovaranje na Wikipediji uredi

Korisnici koji na člancima guraju agende o neprikladnim odnosima odraslih prema deci mogu biti prijavljeni administratorima na potpuno isti način kao i bilo koja druga prijava za guranje nekog stajališta. Komentari na Wikipediji koji ukazuju na to da je neki korisnik možda pedofil biće trenutno potisnuti kako bi se izbegla pitanja privatnosti i moguća kleveta. Svoju zabrinutost treba da iznesete isključivo slanjem poruke na spomenutu е-adresu. Pitanja koja sugerišu da je neki korisnik pedofil ili optužbe usmerene protiv određenog korisnika u prostoru projekta mogu dovesti do blokade za korisnika koji ih je postavio.

Saveti za mlade korisnike uredi

Ako si ti mlađi korisnik i misliš da se neka osoba na Wikipediji ponaša na način da želi ugroziti tvoju bezbednost ili te na bilo koji način brine, reci to nekome odraslom i zamoli tu osobu da pogleda ovu stranicu. Nemoj ulaziti ni u ikakvu dodatnu komunikaciju s osobom koja te brine – potpuno je ignoriši. Nikad nikome na Internetu nemoj davati informacije poput tvog imena i prezimena, lične adrese, e-adrese, broja telefona, fotografije ili bilo šta drugo, a to važi i za ljude koji kažu da ti pokušavaju pomoći. Kad nisi siguran o tome da li neku informaciju o sebi želiš podeliti, nemoj je deliti.