Wikipedija:Razvrstavanje

Za upotrebu termina u lingvistici vidi disambigvacija.

Disambigvacija je na Wikipediji proces rješavanja konflikata koji nastaju kada se članci o dvjema ili više različitih tema nazivaju istim imenom.

Zašto razvrstavanje? uredi

Wikipediji pogoduje činjenica da je pravljenje poveznica jednostavno i automatsko: dok tipkate u prozoru za uređivanje, stavite dvostruke uglate zagrade oko riječi gore (ovako: gore) i dobit ćete poveznicu. No, jeste li željeli povezati pojam gora kao planina, sinonim za lošije, sinonim za iznad, ili pak glagol gorjeti?

Uporaba uredi

Ako je jedno značenje glavno i iz njega su izvedena sva ostala, onda ono dobiva stranicu s tim imenom, a izvedena značenja idu na stranicu za razdvojbu. Na primjer, sva su značenja riječi "krug" izvedena iz geometrijskog. Zato je geometrijsko značenje dobilo stranicu Krug, dok su ostala značenja dobila stranicu Krug (razvrstavanje).

Zagrade uredi

Bolje je staviti poveznicu Pruska (pokrajina), a ne Pruska, pokrajina jer se ova prva poveznica može lakše napisati ovako Pruska ([[Pruska (pokrajina)|]]), što može uštediti par sekundi pri pisanju :-).

Jedna od ključnih riječi svake enciklopedije je jednoobraznost (uniformnost). Pošto možemo zamisliti članak na wikipediji Eci, peci, pec (tj. neki koji prirodno ima zarez u naslovu, neko nabrajanje koje iz nekog razloga zaslužuje svoj članak), onda nam korištenje zagrada daje lijep način za ostvarivanje gornjeg cilja, jer članci srpskohrvatske wikipedije koji imaju u naslovu zagrade su razvrstani, primjer:

  • Krug (razvrstavanje) članak u kome su navedene poveznice na sve pojmove(teme) koje sadrže riječ krug
  • Krug osnovno (geometrijsko) značenje pojma
  • Krug (1998) japanski film iz 1998. godine
  • Krug (2002) američki film iz 2002. godine
  • Krug 2 američki film iz 2004. godine, nastavak prvog filma

Zaključak uredi

Osnovni članak (ako postoji) nema zagrade. Ostali imaju (iznimka je gore navedeni Krug 2). Sama razvrstavajuća stranica također sadrži zagrade u imenu članka: Pojam (razvrstavanje).