Saobraćaj u Latviji

(Preusmjereno sa stranice Saobraćaj u Letoniji)

Republika Letonija se nalazi na krajnjem istoku Evropske unije, pa se i saobraćaj zemlje oslanja na veze ovog udruženja i zemalja istočno od nje, najviše Rusije. Sve ovo pogoduje razvoju prometnog saobraćaja u zemlji.

Letonija ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodni saobraćaj. Glavni saobraćajni čvor u zemlji je glavni grad Riga.

Železnički saobraćaj uredi

 
Tipičan voz u Letoniji
 
Tramvaj u Liepaji

Glavno železničko preduzeće u Litvaniji su "Letonske železnice" u vlasništvu države.

Ukupna dužina železničke mreže u Letoniji je 2.347 km, od čega je 270 km elekrifikovano (2001. g.). Veći deo pruga u Letoniji su, shodno svim zemljama bivšeg SSSRa, šire od standarsne širine - 1524 mm. Dužina pruga sa užim kolosekom od preovlađujućeg je 33 km. Poslednjih godina pruge se brzo obnavljaju i unapređuju. Ovo važi posebno za najvažnije pruge u Letoniji, koje sve počinju u Rigi, a idu ka:

 
Magistralni put u Letoniji

Gradski prevoz železnicom postoji u vidu tramvajskog prevoza u Rigi, Daugavpilsu i Liepaji.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj uredi

Glavni članak: Autoputevi u Letoniji
 
neasfaltiran put u Letoniji

Ukupna dužina puteva u Letoniji je 73.202 km, od toga sa čvrstom podlogom 28.256 km (2000. godine). Pravi autoputevi ne postoje, savremeni putevi sa 4 kolovozne trake postoje na prilazima Rigi i Daugavpilsu. Međutim, izgradnja savremenih saobraćajnica je intenzivna, naročito prema zemljama Evropske unije. Magistralni putevi nose dvojnu oznaku "A+broj". Baltički put je najvažnija putna veza u zemlji i on se sastoji iz dva dela - magistralnog puta A1 i puta A8.

Najvažniji putevi u Letoniji su:

Vodeni saobraćaj uredi

 
Riga leži na dve okosnice vodnog saobraćaja u zemlji - na ušću Zapadne Dvine u Baltičko more

Letonija je primorska zemlja i izlazi velikom dužinom obale na Baltičko more. U državi postoje nekoliko značajnih pomorskih luka. u njih se može ubrojiti i Riga, koja se nalazi na ušću reci Zapadne Dvine veoma blizu njenog ušća u Baltičko more, pa je pristupačna i za okeanske brodove. Riga je nekad bila jedna od najvažnijih luka bivšeg SSSRa. Druge važne luke su Ventspils i Liepaja. Trgovačka mornarica Litvanije je značajna spram veličine države.

Unutarkopneni plovni putevi u Letoniji su dugi oko 300 km. Najvažnija reka za plovidbu je Zapadna Dvina sa lukama Riga, Jekablis, Daugavpils.

Gasovodi i naftovodi uredi

Naftovod: Dužina tokova je 412 km (2003. godine).

Gasovod: Dužina tokova je 1.097 km (2003. godine).

Vazdušni transport uredi

Glavni članak: Aerodromi u Letoniji
 
Avion Er Baltika na Aerodromu u Rigi

U Letoniji je sedište nekoliko aviokompanija, od kojih je najpoznatija državno preduzeće Er Baltik. U državi postoji 24 zvanično upisana aerodroma, od toga 4 aerodroma poseduje IATA kod (IATA Airport Code) i smatraju se međunarodnim aerodromima. To su:

Najveći i najvažniji aerodrom u zemlji je Međunarodni aerodrom "Riga", koji se nalazi 13 km jugozapadno od grada. Većina drugih aerodroma služi za niskotarifne letove i u svom prometu oslanja se ili na turizam ili na letonsku dijasporu.