Saobraćaj na Kipru

(Preusmjereno sa stranice Saobraćaj Cipra)

Kipar je evroazijska ostrvska zemlja u oblasti istočnog Sredozemlja. Ovakav položaj na sredokraći puteva između obala Evrope, Azije i Afrike daje Kipru izuzetno povoljan saobraćajno-prometni položaj. Zbog toga zemlja ima izvanredne uslove za razvoj pomorskog i vazdušnog saobraćaja, kao usputna stanica na dugim putovanjima. Sa druge strane turska okupacija severnog dela zemlje i, samim tim, podela na dva dela opterećuje razvoj saobraćaja na Kipru.

Kao u svim drugim ostrvskim državama i Kipar ima razvijene pomorske luke, poput luke Limasol na slici

Kipar ima razvijen drumski, vazdušni i vodeni saobraćaj. Najveći saobraćajni čvor je glavni grad, Nikozija.

Železnica na Kipru ne postoji od 1952. godine, kada je ukinuta poslednja linija.

grčki deo Kipra poseduje mnogo dužu i razvijenu putnu mrežu, koja uključuje i savremene autoputeve. Ukupna dužina puteva u grčkom delu Kipra u 2006. godini je 12.118 km, od čega je sa čvrstom podlogom 7.850 km. Ukupna dužina puteva u turskom delu Kipra u 1996. godini je 2.350 km, od čega je sa čvrstom podlogom 1.370 km. Zanimljiv podatak je i to da se na ostrvu vozi levom stranom, a što je nasleđe vremena vladavine Britanaca Kiprom.

U grčkom delu Kipra postoji nekoliko kraćih autoputeva. To su:

 
Marina u Pafosu

Kipar ima izvanredne uslove za razvoj pomorskog saobraćaja - ostrvska zemlja na sredokraći puteva u istočnom deli Sredozemlja. Najvažnije luke u zemlji su: Limasol, Larnaka, Pafos, Famagusta. Limasol je najprometnija luka i nalzi se na jugu ostrva.

Gasovodi i naftovodi

uredi

Gasovod: nema podataka

Naftovod: nema podataka

Na Kipru postoji nekoliko aviopreduzeća, od kojih je najvažnije državno preduzeće "Sajprus ervejz".

U zemlji postoji 12 zvanično upisanih aerodroma (1999. godine), svi sa čvrstom podlogom (pogledati: Aerodromi na Kipru). Sa IATA kodom je 7 aerodroma, od kojih su značajni:

Svi aerodromi na ostrvu imaju najveći promet leti i najviše zavise od turizma. Međunarodni aerodrom "Larnaka" je daleko najveći i najprometniji aerodrom, idealno položen na sredini puteva između tri najveća grada Kipra, Nikozije, Limasola i Larnake.