Ventspils (let. Ventspils, rus. Вентспилс, nem. Windau, polj. Windawa) grad je u Letoniji, smešten u zapadnom delu države. Grad čini i samostalnu gradsku opštinu.

Ventspils
let. Ventspils, rus. Вентспилс
Stari zamak u Ventspilsu
Stari zamak u Ventspilsu
Stari zamak u Ventspilsu
Zastava Ventspilsa
Zastava
Grb Ventspilsa
Grb
Koordinate: 57°23′N 21°34′E / 57.383°N 21.567°E / 57.383; 21.567
Država Letonija Letonija
Općina Ventspils
Površina
 - Ukupna 55,4 km2
Stanovništvo
 - Grad 43.806 stan.
 - Gustoća 790,72 st./km2
Gradovi prijatelji Västervik, Stralsund, Lorient
Službene stranice
ventspils.lv
Karta
Položaj Ventspilsa u Latviji
Položaj Ventspilsa u Latviji

Položaj Ventspilsa u Latviji

Prirodni uslovi uredi

Ventspils je smešten na zapadu Letonije. Glavni grad Letonije, Riga nalazi se 185 kilometara severozapadno od Ventspilsa.

Reljef: Ventspils se nalazi u istorijskoj regiji Kurlandiji. Grad je izrastao na ušću reke Vente u Baltičko more. Grad se nalazi u ravničarskom području, na 5-8 metra nadmorske visine.

Klima: U Ventspilsu vlada kontinentalna klima.

Vode: Grad Ventspils se obrazovao na ušću reke Vente u Baltičko more. Kao luka na Baltiku grad je važan, jer se zimi ne ledi. Reka Venta je gradu dala naziv (Ventspils = trvđava na Venti). Reka deli grad stariji, južni i severni, noviji deo.

Stanovništvo uredi

 
Gradska luka

Sa približno 44 hiljade stanovnika Ventspils je šesti grad po veličini u Letoniji. Međutim, od vremena nezavisnosti (1991. godina) broj stanovnika je osetno opao (1989. - preko 50 hiljada st.). Razloga za ovo je nekoliko - iseljavanje Rusa i drugim „sovjetskih“ naroda u matice, odlazak mladih u inostrastvo ili Rigu zbog bezperspektivnosti i nezaposlenosti, negativan priraštaj.

Etnički sastav: Matični Letonci čine nešto više od polovine gradskog stanovništva. Nacionalni sastav je sledeći:

Istorija uredi

Područje Ventspilsa bilo je naseljeno još u vreme praistorije. Današnje naselje pod nemačkim nazivom Windau osnovali su nemački vitezovi teutonci, a 1314. godine ono je dobilo gradska prava. 1617. godine grad je priključen Državnoj zajednici Poljske i Litvanije. 1711. godine grad zauzima Rusko carstvo i menja naziv u Ventspils. U 19. veku grad doživljava privredni procvrat.

1920. godine Ventspils je priključen novoosnovanoj Letoniji. 1940. godine priključen je SSSR-u, ali je uskoro pao u ruke Trećeg Reicha (1941-44.). Posle rata grad je bio u sastavu Letonske SSR, da bi se ponovnim uspostavljanjem letonske nezavisnosti 1991. godine Ventspils našao u granicama Letonije.

Znamenitosti uredi

Ventspils je poznat po staroj tvrđavi, čiji najstariji deo datira iz vremena vladavine Teutonaca.

Galerija slika uredi

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi