Saobraćaj u Monaku

(Preusmjereno sa stranice Saobraćaj Monaka)

Monako je jedna od najmanjih zemalja u svetu. Sa površinom manjom države od 2 km² teško se može govoriti o postojanju aerodroma ili autoputa, ali i pored toga njegov saobraćaj je veoma razvijen spram njene veličine. Pošto je zemljište izuzetno skupo i često uveliko nagibu, saobraćaj u državi dobrim delom je preko podzemni (železnički i drumski tuneli, ogromne podzemne garaže, čak i podzemne kružne petlje). Postoji i mnogo mostova, liftova i eskalatora u javnom upotrebi (neke vrste kosih ili vertikalnih "ulica").

Putna karta Monaka
Jedina železnička stanica Monaka
Mnogi gradski putevi su zbog neravnog zemljišta veoma strmi i zavojiti
Marina u Monaku ukotljava najskuplje jahte na svetu

Saobraćaj Monaka tesno povezan sa saobraćajem u Francuskoj, koja ga okružuje sa kopna.

Železnički saobraćaj uredi

Železnička mreža u Monaku duga je 1,7 km, cela standardne širine koloseka. Zapravo, to je deonica pruge Nica - Italija sa jednom stanicom, izgrađena 1867. godine Monako nema svoje državno preduzeće, već njegovu kratku železničku mrežu održava "Državno preduzeće za francusku železnicu", poznatije po akronimu SNCF. U budućnosti se planira i izgradnja omanjeg metroa u cilju smanjenja gužvi u državi.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj uredi

Ukupna dužina puteva u Monaku u 1996. godini je 50 km, svi sa savremenom tvrdom podlogom. Većina puteva je strma i relativno uzana, a dobar deo puteva je podzeman, čak postoje i podzemne petlje. U državi nema autoputeva, ali se najbliži autoputevi nalaze već na nekoliko kilometara od Monaka, u njegovim prdgrađima na području Francuske.

Vodeni saobraćaj uredi

Monako je primorska zemlja i spram svoje veličine ima dug izlaz na Sredozemno more. Zbog svoje ekskluzivnosti, Monako poseduje samo marine i to dve:

U njima se mogu videti najskuplje jahte na svetu.

Gasovodi i naftovodi uredi

Vazdušni transport uredi

 
Državni helidrom

U Monako zbog malenkosti svoje teritorije nema aerodrom, ali se u te svrhe koristi Međunarodni aerodrom "Azurna Obala" u Nici, udaljen oko 25 km zapadno od države i povezan sa njom savremenim autoputem.

Monako poseduje jedan helidrom u četvrti Fontevil. Preko ovog helidroma odvija se prevoz do Aerodroma u Nici i do najbližih skijaških centara na Alpima.