Saobraćaj u Gruziji

(Preusmjereno sa stranice Saobraćaj Gruzije)

Gruzija je evroazijska zemlja u oblasti Kavkaza, koje ima izuzetno povoljan saobraćajno-prometni položaj. Zbog toga zemlja ima izvanredne uslove za razvoj saobraćaja, ali je on slabije razvijen zbog stalne nestabilnosti područja. Najvažniji saobraćajni pravac u zemlji je put istok-zapad, od Crnog mora do Kaspijskog jezera. Veoma izražen planinski karakter zemlje takođe znatna prepreka razvoju saobraćaja, naročito na jugu iseveru zemlje, gde se pružaju veoma visoka planinska bila.

Mnogi putevi u Gruziji su ispresecani mostovima i tunelima zbog planinskog reljefa zemlje
Tipičan voz u Gruziji

Gruzija ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodeni saobraćaj. Najveći saobraćajni čvor je glavni grad, Tbilisi.

Železnički saobraćaj uredi

 
Železnička stanica u Goriju

Pogledati: državno preduzeće za železnicu - Gruzijske Železnice

Po podacima iz 1993. godine ukupna dužina železničke mreže u domenu javnog saobraćaja u Gruziji je 1.583 km. Ovo se odnosi na pruge širokog koloseka (1520 mm), osobene za zemlje bivšeg SSSRa. Ovi podaci ne uključuju industrijske i druge pomoćne pruge.

Gradska železnica razvijena je u Tbilisiju, gde postoji i metro sistem. Tbilisi i drugi veći gradovi poseduju i tramvajski prevoz.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Godine 2005. potpisan je sporazum između Gruzije, Turske i Azerbejdžana o izgradnji zajedničke železničke linije Kars (Turska) - Tbilisi - Baku standardne širine koloseka. Gradnja ove pruge izazvala je velike političke teškoće i ogorčenost Rusije.

Drumski saobraćaj uredi

 
Evropski koridori u zemljama Zakavkazja

Ukupna dužina puteva u Gruziji u 1996. godini je 20.700 km, od čega je sa čvrstom podlogom 19.354 km (najčešće u veoma lošem stanju). Pravih autoputeva nema, ali na prilazima velikim gradovima postoje bolje saobraćajnice sa 3 i 4 trake.

Najpoznatiji magistalni putevi u državi su:

Vodeni saobraćaj uredi

 
Luka u Potiju

Gruzija je jedina primorska zemlja Zakavkazja sa dugim izlazom na Crno more. Zbog toga gruzijske luke imaju značaj i za zemlje u zaleđu (Jermenija, Azerbejdžan). Najvažnije primorske luke su Suhumi, Batumi i Poti. Sa druge strane, unutrašnjost države ispresecana je malim i plitkim rekama strmih korita, pa nema unutrašnjih plovnih puteva.

Gasovodi i naftovodi uredi

Gasovod: 370 km (1992. g.)

Naftovod: 440 km (1992. g.)

Vazdušni transport uredi

 
Novi aerodrom u Tbilisiju

U Gruziji postoji nekoliko aviopreduzeća, od kojih je najvažnije državno preduzeće "Gruzijan Erlajns".

U zemlji postoji 28 zvanično upisanih aerodroma (2007. godine), od čega 14 sa čvrstom podlogom (pogledati: Aerodromi u Gruziji). Sa IATA kodom je ukupno 4 aerodroma:

Međunarodni aerodrom "Tbilisi" u Tbilisiju daleko je najprometniji aerodrom u Gruziji, dok su ostali aerodromi mali i povezani putem nekoliko linija samo sa prestonicom i gradovima u okruženju (Moskva, Kijev, Istanbul).