Michelle Pfeiffer

Mišel Mari Fajfer (engl. Michelle Marie Pfeiffer, IPA: /ˈfaɪfər/[1]) je američka glumica rođena 29. aprila 1958, u Santa Ani (Kalifornija, SAD). Karijeru je počela ranih osamdesetih, da bi veću pažnju privukla ulogom u filmu Lice sa ožiljkom. Poznata je po filmovima Doba nevinosti, Jednog lepog dana i Opasni umovi. Uloga madam de Turvel u drami Opasne veze donela joj je nagradu BAFTA za najbolju sporednu glumicu i prvu nominaciju za Oskar. Za uloge u filmovima Fantastična braća Bejker i Polje ljubavi nominovana je za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Dobitnica je Srebrnog medveda i zvezde na Holivudskoj stazi slavnih.

Michelle Pfeiffer

Rođen/a Michelle Marie Pfeiffer
29. 4. 1958. (1958-04-29) (dob: 66)
Santa Ana, Kalifornija, SAD
Zanimanje glumica
Period aktivnosti 1979 -
Suprug/a/e/zi Peter Horton (1981-1988)
David E. Kelley (1993-)

Filmovi Mišel Fajfer, od kojih veliki broj čine kostimirane drame, zaradili su preko 2.150.000.000 dolara. Fajferova je početkom veka otišla na dužu pauzu, kako bi se posvetila porodici. U žižu javnosti vratila se nekoliko godina kasnije, zahvaljujući mjuziklu Lak za kosu i romantičnoj drami Dragi.

Detinjstvo

uredi

Rođena je u Santa Ani u porodici Ričarda Fajfera, trgovca klima-uređajima i Done Taverne, domaćice. Pored starijeg brata Rika ima još dve mlađe sestre - Didi (koja je takođe glumica) i Lori. Sa očeve strane ima nemačko, a sa majčine strane švajcarsko i švedsko poreklo. Pohađala je srednju školu „Fauntin Vali“ (Fountain Valley High School), te univerzitet „Golden Vest komjuniti“ (Golden West Community College). Nakon pobede na takmičenju za Mis okruga Orindž, učestvovala je na takmičenju za Mis Kalifornije, ali nije osvojila titulu. Posle toga unajmila je agenta koji joj je nalazio male uloge u filmovima, serijama, reklamama i na televiziji.

Karijera

uredi

Prvi filmovi

uredi

Fajferova je prve uloge igrala u tv-serijama početkom osmdesetih, da bi prvu ulogu na filmu dobila u „Holivudskim vitezovima“, pored Fren Drešer. Pošto kritika nije bila zadovoljna njenim izvedbama, odlučila je da uzima časove glume. Istovremeno je snimala tri tv-filma, od kojih je jedan bio i rimejk drame „Sjaj u travi“. Potom je dobila prvu glavnu ulogu, u filmu Briljantin 2. Videvši je u tom mjuziklu, Brajan de Palma je odlučio da je odbije na kastingu za svoj triler Lice sa ožiljkom.[2] Međutim, na zahtev producenta morao je baš nju da odabere za ulogu Elvire Henkok. Tada je Fajferova dobila prve pozitivne kritike i na sebe skrenula pažnju režisera koji su je samo smatrali plavokosom lepoticom i nisu je želeli u svojim filmovima.[3] Nakon „Lica sa ožiljkom“, Mišel je glumila u nekoliko niskobudžetnih filmova, ali i u velikom bioskopskom hitu Veštice iz Istvika, zajedno sa Šer i Suzan Sarandon.

Uspeh kod filmskih kritičara: „Opasne veze“

uredi
 
Fajferova krajem osamdesetih

Mišel Fajfer je 1988. godine igrala Andželu de Marko, udovicu jednog njujorškog gangstera u filmu Udata za mafiju. Za ovu ulogu, za koju je nominovana za svoj prvi Zlatni globus, morala je da uvežba bruklinski akcenat. Zatim je tumačila madam de Turvel u filmu Opasne veze, snimljenom po romanu Šoderloa de Lakloa. U ulozi markize i vikonta bili su, tada već velike zvezde, Glen Klous i Džon Malkovič. Ipak, Mišel je dobila najviše pohvala filmskih kritičara. Za njenu interpretaciju madam de Turvel rečeno je da je „najneupadljivija ali i najteža, jer je najteže igrati ženu punu vrlina“. „Ali Mišel je dovoljno pametna da to i ne pokušava. Njena porcelanska lepota kože, i način na koji je koristi, je sredstvo koje odražava njenu duhovnost“ - rekao je Hol Hajnson iz Vašington posta.[4] Drugi put je bila nominovana za Zlatni globus, a prvi put za Oskar za najbolju sporednu glumicu, međutim nije dobila nijednu od ove dve nagrade. Ipak, dobila je nagradu BAFTA. Sledeće godine igrala je Suzi u filmu Fantastična braća Bejker, pored Džefa Bridžiza. Ovu ulogu je spremala četiri meseca, da bi za nju dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Međutim nije dobila nagradu BAFTA i Oskar za najbolju glavnu glumicu za koje je bila nominovana, iako je bila favorit. Rodžer Ebert iz Chicago Sun-Times-a uporedio je sa Ritom Hejvort u Gildi i sa Merilin Monro u Neki to vole vruće.[5]

Međunarodna slava: „Doba nevinosti“

uredi

Fajferova je nastavila svoj put ka vrhu Holivuda, birajući ali i odbijajući najrazličitije uloge. Tako se 1990, našla u ulozi Kaće Orlove, pored Šona Konerija, u Ruskoj kući. Sledeće godine, igrala je konobaricu u filmu Frenki i Džoni, sa Alom Pačinom. Mnogi su smatrali da je Mišel Fajfer, zbog svoje lepote, pogrešan izbor za jednu običnu konobaricu. Proteste povodom toga izrazila je čak i Keti Bejts, koja je igrala Frenki na Brodveju.[6] Za oba filma bila je nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Treći put je nominovana za Oskar, za ulogu ekscentrične domaćice iz Dalasa, koja je opsednuta Žaklinom Kenedi, u filmu Polje ljubavi. Međutim, ni tada nije dobila Oskara, kao ni peti Zlatni globus za koji je bila nominovana. Ipak, žiri Berlinala nagradio je „Srebrnim medvedom“. Iste godine bila je Žena-mačka, u nastvaku Povratak Betmena. Za ovu ulogu trenirala je borilačke veštine i kik boks. Martin Skorseze joj je sledeće godine dodelio ulogu grofice Elen Olenske u romantičnoj drami Doba nevinosti. Šesti put je bila nominovana za Zlatni globus, a na Filmskom festivalu u Veneciji dobila je nagradu „Elvira Notari“ za izvrstan doprinos filmskoj umetnosti.

Godine 1994, snimila je horor Vuk sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, zatim dramu Opasni umovi, gde je bila u ulozi profesorke književnosti i razrednog starešine jednog problematičnog razreda. U to vreme igrala je i u dve komercijalno vrlo uspešne romanse: u Nešto sasvim lično sa Robertom Redfordom i u Jednog lepog dana pored Džordža Klunija. U filmu Na samom dnu okeana bila je u ulozi žene čiji sin nestaje u gužvi, u hotelskom lobiju, a u filmskoj adaptaciji Sna letnje noći u ulozi Titanije. Početkom milenijuma, igrala je u psihološkom hororu Duhovi prošlosti, koji je zaradio više od 290.000.000 dolara. Iz tog perioda potiču i dva animirana filma, za koje je pozajmila glas. To su Princ Egipta, o Mojsiju i izbavljenju Jevreja iz Egipta, i Sinbad: legenda sedam mora. Pre nego što je prestala sa snimanjem na neko vreme, glumila je u dramama Zovem se Sem i Beli oleander. Za ovu poslednju, rekli su da je „najkompleksnija u njenoj karijeri“ i da je Mišel istovremeno „Olimpska zavodnica, neodoljiva i dijabolična.“[7] Pored toga, Fajferova je prvi put nominovana za nagradu Udruženja glumaca za najbolju sporednu glumicu.

Povratak: „Dragi“

uredi

Nakon četvorogodišnje pauze, tokom koje se, kako kaže, posvetila deci i suprugu, Mišel se vratila na filmsko platno sa dve uloge negativca: kao Velma fon Tisl u filmskoj adaptaciji brodvejskog hita Lak za kosu, i kao drevna čarobnica Lamija u fantaziji Zvezdana prašina, sa Kler Dejns. Prihvatila je i uloge u romantičnoj komediji Nikada neću biti tvoja i u drami Lični efekti sa Keti Bejts. Sa Bejtsovom je sarađivala i dve godine kasnije u filmu Dragi, reditelja Stivena Frirsa, sa kojim je uradila Opasne veze. Dragi je kostimirana drama o životu pariske kurtizane Lee. Film je bio nominovan za Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. Londonski The Times je objavio da je gluma Fajferove „magnetska i suptilna“, a da je „njena nonšalancija samo maska za ranjivost i tugu.“[8] Rodžer Ebert je rekao da je „fascinantno posmatrati kako Fajferova kontroliše svoje izraze lica tokom scena bola“,[9] dok je Kenet Tjuran iz
Los Anđeles tajmsa pohvalio „scene koje je nemoguće opisati rečima, kada kamera uhvati Leu samu u njenom bolu koji krije od sveta.“ Rekao je još da je njen performans „oplemenjen i delikatan“ i da je „podsetnik na to koliko nam je nedostajala svih ovih godina.“[9]

2010 - danas

uredi

Fajferova je 2010. godine prihvatila uloge u porodičnim dramama Doček Nove godine i Dobrodošli u porodicu. Mišel će takođe igrati Elizabet Kolins, matrijarha stare vampirske porodice, u visokobudžetnom gotičkom hororu Mračne senke. Ovde pored nje glume i Džoni Dep i Helena Bonam Karter, a premijera filma je zakazana za 11. maj 2012. godine.

Rad u pozorištu

uredi

Prvi nastup u pozorištu Fajferova je imala 1989, kao Olivija u Šekspirovoj drami „Dvanaesta noć“. U ulozi Malvolija je bio Džef Goldblum. Frenk Rič iz Njujork tajmsa je rekao da je Mišel Fajfer (tada zvezda u usponu) „primer kako mlade i talentovane glumice mogu biti zloupotrebljene od strane onih koji su samo željni statusa zvezde“.[10]

Privatni život

uredi

Ljubavni život

uredi

Fajferova se udala za glumca Pitera Hortona iz Los Anđelesa kada je imala dvadeset dve godine. Nja njihovom medenom mesecu saznala je da je dobila glavnu ulogu u nastavku „Briljantina“. Odlučili su da se rastanu 1988, a razveli su se dve godine kasnije. Horton je kasnije rekao da je za razlaz kriva njihova prevelika posvećenost karijeri. Godine 1993, Mišeline prijateljice su joj zakazale sudar sa scenaristom i producentom Dejvidom Kelijem, ali pošto je taj sastanak sticajem okolnosti postao grupni događaj, njih dvoje jedva i da su progovorili jedno sa drugim. Sledeće nedelje Keli je izveo u bioskop, gde se davao Kopolin Drakula, i tada su počeli da se zabavljaju. Venčali su se 13. novembra iste godine.

Fajferova i Keli imaju dvoje dece - Klaudiju i Džona. Pre nego što je upoznala Dejvida, Mišel je pokrenula proces za usvajanje deteta. Tako je Klaudija Rouz, koja je dete jedne siromašne njujorške medicinske sestre, zvanično postala Mišelina kćerka u martu 1993. godine. U avgustu 1994, Fajferova je rodila Džona Henrija.

Filmografija

uredi
Filmografija Mišel Fajfer
Godina Naziv Uloga Nagrade
1980 Holivudski vitezovi Suzi Ku
(Suzie Q)
Falling in Love Again Sju Velington
(Sue Wellington)
1981 Charlie Chan and the Curse of the Dragon Queen Kordelija
(Cordelia )
1982 Briljantin 2 Stefani
(Stephanie Zinone)
1983 Lice sa ožiljkom Elvira Henkok
(Elvira Hancock)
1985 U noći Dajana
(Diana)
Dama-soko Izabela D'Anžu
(Isabeau d'Anjou)
1986 Slatka sloboda Fejt Hili
(Faith Healy)
1987 Veštice iz Istvika Suki Ridžmon
(Sukie Ridgemont)
Amazonke na Mesecu Brenda
(Brenda)
1988 Udata za mafiju Anđela de Marko
(Angela de Marco)
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija)
Zora za očajnika Džo En Valenari
(Jo Ann Vallenari)
Opasne veze madam de Turvel
(Madame de Tourvel)
Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
nominovana - Oskar za najbolju sporednu glumicu
1989 Fantastična braća Bejker Suzi Dajmon
(Susie Diamond)
Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
nominovana - Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana - Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi
1991 Ruska kuća Kaća Orlova
(Katya Orlova)
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
1992 Frenki i Džoni Frenki
(Frankie)
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija)
Povratak Betmena Žena-mačka
(Catwoman)
Polje ljubavi Loren Halet
(Lurene Hallett)
Srebrni medved za najbolju glumicu
nominovana - Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
1993 Doba nevinosti grofica Elen Olenska
(Countess Ellen Olenska)
nominovana - Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama)
1994 Vuk Lora
(Laura )
1995 Opasni umovi Luen Džonson
(Louanne Johnson)
1996 Nešto sasvim lično Sali Etvoter
(Sally Atwater)
Za Džilijan na njen 37. rođendan Džilijan Luis
(Gillian Lewis)
Jednog lepog dana Melani Parker
(Melanie Parker)
1997 Hiljadu jutara zemlje Rouz Kuk Luis
(Rose Cook Lewis)
1998 Princ Egipta Sepfora
(Tzipporah)
(glas)
1999 Na samom dnu okeana Bet
(Beth )
San letnje noći Titanija
(Titania)
Priča o nama Kejti Džordan
(Katie Jordan)
2000 Duhovi prošlosti Kler Spenser
(Claire Spencer)
2001 Zovem se Sem Rita Harison Vilijams
(Rita Harrison Williams)
2002 Beli oleander Ingrid Magnusen
(Ingrid Magnussen)
nominovana - Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu
2003 Sinbad: legenda sedam mora Erida
(Eris)
(glas)
2007 Zvezdana prašina Lamija
(Lamia)
Lak za kosu Velma fon Tisl
(Velma Von Tussle)
Nikada neću biti tvoja Rouzi
(Rosie)
2009 Lični efekti Linda
(Linda)
Dragi Lea de Lonval
(Lea de Lonval)
2011 Doček Nove godine Ingrid
(Ingrid)
U POSTPRODUKCIJI
2012 Dobrodošli u porodicu Lilijan
(Lillian)
U POSTPRODUKCIJI

Posao na televiziji

uredi
Godina Naziv Uloga Epizoda
1978 Fantasy Island Atena epizoda: „The Island of Lost Women“
1979 Delta House Bombšel 2 epizode: „Hoover and the Bomb“, „The Legacy“
1979 The Solitary Man Triša
1979 CHiPs Žobina epizoda: „The Watch Commander“
1980 Enos Džoj 1 epizoda
1980 B.A.D. Cats Samanta „Sanšajn“
1981 Fantasy Island Debora Der epizoda: „Elizabeth's Baby“
1981 Callie & Son Sju Lin Bordo
1981 „Sjaj u travi“ Džini
1981 „The Children Nobody Wanted“ Dženifer Vilijams
1985 „One Too Many“ Eni
1987 „Tales from the Hollywood Hills: Natica Jackson“ gđa. Džekson
1993 Simpsonovi Majndi Sajmons epizoda: „Poslednje Homerovo iskušenje“
1993 „Picket Fences“ klijent epizoda: „Freezer Burn“
1996 „Muppets Tonight“ kao Mišel Fajfer

Poznati glumci sa kojima je sarađivala

uredi

Izvori

uredi

Vanjske veze

uredi