Kevin Michael Costner (18. siječnja 1955.) američki filmski glumac i redatelj koji često sam producira svoje filmove. Jedan je od rijetkih glumaca koji nikada nisu snimili niti jedan nastavak svojih najuspješnijih filmova ili uloga koje su ostvarili.

Kevin Costner

u posjetu Zrakoplovnoj bazi Andrews 2006. godine
Rođen/a Kevin Michael Costner
18. 1. 1955. (1955-01-18) (dob: 69)
Lynwood
Period aktivnosti 1974 -

Biografija uredi

Rani život uredi

Rođen je u Lynwoodu u Kaliforniji kao najmlađi od trojice sinova Williama Costnera, elekričara, i Sharon Tedrick. Nenametljiv i tih kao osoba, ali ipak jedan od najprepoznatljiviih lica današnjeg Hollywooda, Kevin Costner proveo je djetinjstvo u stalnoj selidbi jer je to zahtijevao očev posao. Talentiranost i svestranost pokazuje već kao dječak pjevajući u crkvenom zboru, pišući poeziju i pohađajući satove kreativnog pisanja. U srednjoj školi niže uspjehe i poznat je kao nogometna, košarkaška i baseball zvijezda. Upisuje California State University u Fullertonu, gdje je 1978. diplomirao poslovni menadžment.

Costner je još tijekom studija počeo pokazivati interes za glumu pa je počeo odlaziti na večernje satove glume, pet dana u tjednu. Kasnije je kratko radio za jednu kalifornjsku marketinšku tvrtku. Tijekom slučajnog susreta s glumcem Richardom Burtonom, koji je s njim započeo razgovor, Burton ga je savjetovao da krene putem koji stvarno želi i ako je to gluma neka jednostavno postane glumac. U to se vrijeme Costner oženio Cindy Silvom, amerikankom portugalskog podrijetla. Uskoro je dao otkaz i zajedno sa suprugom otišao u Hollywood gdje je radio na ribarskim brodovima, kao vozač kamiona te na turističkim vožnjama čije su teme bili domovi slavnih. Tako je uspijevao prehranjivati sebe i suprugu, a uz to je obilazio i audicije.

Karijera uredi

Costner se 1983. pojavio u reklami za Apple Lisu. Dobio je ulogu u hitu Velika jeza. Snimio je nekoliko scena koje su planirane kao prisjećanja, ali izbačene su iz filma prije završne verzije. U filmu je glumio prijatelja koji je počinio samoubojstvo, oko čega se vrti cijela radnja filma. Ipak, on se u filmu pojavljuje samo u uvodnoj sceni kad ga pogrebnik odijeva za sahranu. Costner je bio prijatelj redatelja filma, Lawrencea Kasdana, koji mu je kasnije obećao ulogu u jednom od njegovih budućih projekata. Tako je Costner dobio glavnu ulogu u vesternu Silverado iz 1985.

Dvije godine kasnije Costner će dobiti pravu priliku s filmovima Bez izlaza i Nedodirljivi (oba 1987.). Bejzbolska iskustva iz srednje škole pomogla su mu u dva baseball filma: Bull Durham (1988.) i Polje snova (1989.). Oba filma su postigla značajan uspjeh u blagajnama kina, pa se Costner mogao posvetiti režiranju.

S budžetom od 18 milijuna dolara odlazi snimati vestern bajku kakvu Hollywood nije godinama vidio, Ples s vukovima (1990.). Film je bio nominiran za 12 Oscara, a osvojio ih je sedam, među kojima je dva Oscara dobio i Costner osobno - u kategorijama za najbolji film i za najboljeg redatelja, a Costnerova slava postala je neupitna. Sioux manjina mu je povodom filma darovala komad zemlje na kojem je sagradio golf teren. Zatim je snimio drugu kostimiranu epsku bajku, Robin Hood: Princ lopova (1991.) koji je također zabilježio značajan uspjeh u blagajnama kina. Iste godine glumi u hitu Olivera Stonea JFK (1991.), za koji mu je uloga bila ponuđena tek kada je istu odbio Harrison Ford.

Činilo se da Costner ne može pogriješiti jer je i sljedeći film, Tjelohranitelj (1992.), s poznatom pjevačicom Whitney Houston, gledajući novčani dobitak, prošao odlično. Ipak, došlo je i vrijeme kada mu je krenulo nizbrdo. Filmovi: Savršeni svijet (1993.), Vodeni svijet (1995.) i Poštar (1997.) dočekani su s razočaranjem. 1997. će propustiti izvanrednu ulogu predsjednika SAD-a u blockbusteru Air Force One koja je bila pisana baš za njega. Costner je čak i sudjelovao u nastanku scenarija 1996. Morao je odustati od uloge zbog kašnjenja filma Poštar, pa je nazvao Harrisona Forda i ponudio mu ulogu koju je ovaj s oduševljenjem prihvatio, a kasnije je često komentirao kako mu je neizmjerno zahvalan zbog toga.

1998. snimio je romantičnu dramu Poruka u boci i ponovno se vratio ulozi omiljenog sportaša u filmu For Love of the Game. U uspješnom filmu Trinaest dana portretirao je Johna F. Kennedyja. Zadnji redateljski uradak u kojem ima i jednu od glavnih uloga je vestern Otvorena prostranstva (2003.), koji je bio hvaljen od kritike, ali nije postigao značajniji financijski uspjeh.

Privatni život uredi

Rastao se od svoje prve ljubavi, Cindy Silva, s kojom ima troje djece i zaručio se s Christine Baumgartner 2003. Roditelj je jednog vambračnog djeteta za koje mu je utvrđeno očinstvo krvnom pretragom i čija je majka Bridget Rooney.

Filmografija uredi

Godina Naslov Uloga Bilješke
1982. Chasing Dreams Ed
Noćna smjena Frat Boy #1
Frances Luther (Čovjek u uličici)
1983. Stacy's Knights Will Bonner
Stol za petero Mladenac
Velika jeza Alex Scene izbrisane
Oporuka Phil Pitkin
1984. The Gunrunner Ted
1985. Fandango Gardner Barnes, Groover
Silverado Jake
Američki letači Marcus Sommers
1986. Sizzle Beach, U.S.A. John Logan Snimano 1974.
Shadows Run Black Jimmy Scott
1987. Nedodirljivi Eliot Ness
Bez izlaza Poručnik Tom Farrell
1988. Bull Durham Crash Davis
1989. Polje snova Ray Kinsella
1990. Osveta Michael 'Jay' Cochran
Ples s vukovima Poručnik Dunbar Redatelj i producent
1991. Madonna: Truth or Dare On sam, nepotpisan Dokumentarac
Robin Hood: Princ lopova Robin od Locksleyja Producent
JFK Jim Garrison
1992. Amazing Stories: Book One, epizoda: The Mission Kapetan Arhivski materijal
Oliver Stone: Inside Out On sam Dokumentarac
Beyond 'JFK': The Question of Conspiracy On sam Dokumentarac
Tjelohranitelj Frank Farmer Producent
1993. Savršeni svijet Robert 'Butch' Haynes
1994. Stoljeće filma On sam Dokumentarac
Wyatt Earp Wyatt Earp Producent
Rat Steven Simmons
1995. Vodeni svijet Mariner Producent i nepotpisani redatelj
1996. Tin Cup Roy 'Tin Cup' McAvoy
1997. Sean Connery, An Intimate Portrait On sam Dokumentarac
Poštar Poštar Redatelj i producent
1999. Poruka u boci Garret Blake Producent
Između ljubavi i igre Billy Chapel
Udri do kosti Navijač uz ring
2000. Trinaest dana Kenny O'Donnell Producent
2001. Krađa stoljeća Thomas J. Murphy
Road to Graceland Murphy (glas) Kratki animirani film
2002. Dragonfly Joe Darrow
2003. Open Range Charlie Waite Redatelj i producent
2005. Druga strana bijesa Denny Davies
Šuška se, šuška Beau Burroughs
2006. Čuvari mora Ben Randall
2007. Gospodin Brooks Earl Brooks Producent

Vanjske veze uredi