Uma Karuna Thurman ( Boston, Massachusetts, SAD, 29. travnja 1970. -) američka je glumica. Među njenim slavnijim filmovima su "Pakleni šund" i "Kill Bill".

Uma Thurman

Rođen/a Uma Karuna Thurman
29. 4. 1970. (1970-04-29) (dob: 53)
Boston
Period aktivnosti 1987 -
Suprug/a/e/zi Gary Oldman (1990-1992)
Ethan Hawke (1998-2004)

Mlade godine uredi

Uma Thurman se rodila kao dijete Roberta Thurmana, profesora indijsko-tibetanskih studija, i Nene von Schlebrugge, švedskog modela. Ima troje starije braće; Gandena, Dechena i Mipama, te jednu polusestru, Tayu. Zajedno su proveli jedan dio djetinjstva u Indiji. Kao djevojka je bila povučena i čudna a druga djeca su je zadirkivala. Napustila je srednju školu kako bi se bavila glumom te se preselila u New York.

Karijera uredi

Njen filmski debij imala je 1988. u čak četiri filma, među kojima je najpoznatiji „Opasne veze“ u kojem je nastupila u jednoj sceni u toplesu, zbog čega je imala problema sa ogromnom pažnjom medija. Kasnije je uslijedila romatična krimi drama “Jedna žena, dva muškarca” u kojoj je Robert De Niro bio njen partner. No najveći uspjeh uslijedio je 1994. sa kultnom krimi dramom „Pakleni šund“ za koju je nominirana za Zlatni globus i Oscara. Zanimljivo, redatelj Quentin Tarantino nije isprva htio nju u tom filmu nego Michelle Pfeiffer. Nakon ZF-a „Gattaca“ nanizala je par neuspješnih filmova koju je kritika dočekala na nož, kao što su „Batman i Robin“ te „Osvetnici“. Pošto je postala majka, uzela je par godina pauze od filma. Za TV dramu „Hysterical Blindness“ osvojila je Zlatni globus, a Tarantinov dvodijeli film „Kill Bill“ sa njom je postao iznimno slavan.

Udala se dva puta; njen prvi suprug je bio Gary Oldman (1990.) a drugi Ethan Hawke (1998.), sa kojim je dobila dvoje djece, Mayu Ray i Levon Roan. Sa obojicom se razvela. Pobornica je legalizacije pobačaja, kontrole oružja te financira organizaciju koja pomaže siromašnima. Po religiji je budistkinja.

Izabrana filmografija uredi

Nagrade i nominacije uredi

Osvojena nagrada Saturn u kategoriji najbolje glumice (na filmu), za film Kill Bill 1 (eng. Kill Bill Vol. 1).


Vanjske poveznice uredi