Nagrada Saturn (u originalu, eng. Saturn Award) je godišnja nagrada koju dodjeljuje Akademija znanstvene fantastike, fantastike i horor filmova (u originalu, eng. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films), a koja to čini kako bi odala priznanje najvećim ostvarenjima na područjima znanstvene fantastike, fantastike i horora na filmu, televiziji i kućnom videu.

Slično kao i kod dodjeljivanja drugih nagrada, kao što su Oscar i Grammy, o samoj dodijeli nagrade glasanjem odlučuju članovi dotične akademije. Također, postoje i posebne nagrade za životna postignuća na tim područjima.

Fizička nagrada kreirana je u obliku planeta Saturna kojeg okružuje kolut s filmskom vrpcom.

Nagrade su prvi puta dodijeljene 1972. godine. Nagrada je u svojim ranim godinama bila poznata kao Zlatni svitak (u originalu, eng. Golden Scroll).

Kategorije u kojima se dodijeljuje nagrada Saturn uredi

Napomena: Godine navedene u ovom članku i svima ostalima vezanim uz Nagradu Saturn, se ne odnose na godine kada su nagrade podijeljene već na godine za koje su filmovi, serije ili DVD-i bili nominirani, te za koje su neki i dobili nagrade.

Igrani film uredi

Također, treba napomenuti kako je postojala i nagrada za najbolji strani film, koja je dodijeljena samo jednom prilikom (1980.) i to filmu Večera za Adele (eng. Dinner for Adelle).

Televizija uredi

Kućni video uredi

Eksterni linkovi uredi