Catherine Élise Blanchett (rođena 14. maja 1969), poznatija kao Cate Blanchett, australska glumica.

Cate Blanchett

Cate Blanchett (2020)
Rođen/a Catherine Élise Blanchett
14. 5. 1969. (1969-05-14) (dob: 54)
Melbourne, Victoria, Australija
Suprug/a/e/zi Andrew Upton (1997–)

Blanchett je međunarodnu slavu stekla 1998. sa filmom Elizabeth redatelja Shekhara Kapura, u kojem je glumila Elizabetu I. Poznata je i po ulogama vilinske kraljice Galadriel u trilogiji Gospodar prstenova i Katharine Hepburn u Avijatičaru, za koju je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu.

Rani život i obrazovanje uredi

Blanchett je rođena u Ivanhoeu, predgrađu Melbournea, Australija, kao kći June, australske agentice nekretninama i učiteljice, i Roberta Blanchetta, američkog mornaričkog časnika rodom iz Teksasa koji je Blanchettinu majku upoznao dok je bio stacioniran u Melbourneu i koji je kasnije radio u oglašavanju. Kad je Blanchett imala 10 godina, izgubila je oca kojeg je pogodio srčani udar. Samu sebe tokom djetinjstva je opisala kao "djelomično ekstrovertiranu, djelomično nepoželjnu". Ima starijeg brata, Boba, koji je kompjuterski inžinjer, i mlađu sestru, Genevieve, koja je pozorišna dizajnerica.

Blanchett je osnovnu školu završila u Melbourneu, a visoko obrazovanje na metodističkom koledžu, gdje se počela zanimati za glumu. Studirala je ekonomiju i likovne umjetnosti na Sveučilištu u Melbourneu, prije nego što je napustila Australiju i otišla na putovanje. Kad je imala 18 godina, Blanchett je otišla na odmor u Egipat. Kolega u jeftinom hotelu u Kairu ju je upitao želi li biti statist u filmu, a sljedeći dan se našla u sceni gomile koja navija za američkog boksača koji gubi od Egipćanina. Napustila je set. Blanchett se vratila u Australiju te se kasnije preselila u Sydney kako bi studirala na Državnom institutu dramskih umjetnosti, diplomiravši 1992. Karijeru je započela u teatru.

Njena prva veća uloga bila je ona iz 1993. u Oleannii Davida Mameta, s Geoffreyjem Rushom. 1994. i 1995. se pojavila u ulozi Ofelije u hvaljenoj B-produkciji Hamleta redatelja Neila Armfielda, s Rushom i Richardom Roxburghom. Nastupila je i u miniseriji Heartland s Erniejem Dingom, miniseriji Bodertown i u epizodi Police Rescue nazvanoj "The Loaded Boy". Filmski debi ostvarila je 1994. ulogom u TV filmu Police Rescue kao učiteljica koju za taoca uzimaju naoružani banditi.

Karijera uredi

Blanchett je međunarodni filmski debi ostvarila kao australska medicinska sestra koju su zarobili Japanci u produkciji Ceste za raj redatelja Brucea Beresforda, s Glenn Close i Frances McDormand. Njena prva veća uloga bila je ona Elizabete I u filmu Elizabeth iz 1998. godine, koja joj je donijela nominaciju za Oscara za najbolju glumicu. Izgubila je od Gwyneth Paltrow za ulogu u Zaljubljenom Shakespearu, ali je zato osvojila BAFTA-u i Zlatni globus za najbolju glumicu u drami.

Sljedeće godine, Blanchett je nominirana za još jednu BAFTA-u za sporednu ulogu u Talentiranom gospodinu Ripleyju. 2004. je igrala trudnu novinarku u filmu Wesa Andersona Panika pod morem. Godine 2005. je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu za portret Katharine Hepburn u filmu Martina Scorsesea Avijatičar. Time je postala prva osoba koja je osvojila Oscara za ulogu glumca/glumice koji je prije osvojio/la Oscara. Već afirmirana glumica, Blanchett je dobila gomilu novih fanova pojavivši se u trilogiji Gospodar prstenova Petera Jacksona. Glumila je vilenjačku kraljicu Galadriel u sva tri filma, koji drže rekord kao najuspješnija filmska trilogija svih vremena.

Godine 2006. je nastupila u Babelu sa Bradom Pittom, i Bilješkama o skandalu glumeći Shebu Hart, sa Judi Dench. Slučajno, Dench je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu za ulogu Elizabete I, iste godine kad Blanchett nije dobila za istu historijsku figuru, doduše u drugoj kategoriji. Blanchett za ulogu u filmu treći put nominirana za Oscar (Dench je također bila nominirana). 2007. je osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu na Venecijanskom filmskom festivalu za portret jedne od šest inkarnacija Boba Dylana u filmu Todda Haynesa Nema me. Osim toga, reprizirala je svoju ulogu Elizabete I u nastavku Elizabeth nazvanom Elizabeth: The Golden Age.

Časopis Time ju je proglasio jednom od 100 najuticajnijih osoba 2007. godine, a bila je i najuspješnija glumica prema Forbesu.

Privatni život uredi

Blanchettin muž je dramaturg i scenarist Andrew Upton, kojeg je upoznala 1996. dok je nastupala u produkciji Čehovljeva Galeba. No, to ipak nije bila ljubav na prvi pogled. "On je mislio da se držim po strani, a ja da je on arogantan", rekla je kasnije Blanchett. "To samo pokazuje kako možeš pogriješiti, ali kad sam ga poljubila to je bilo to." Par se vjenčao 29. decembra 1997. Njihovo prvo dijete, sin Dashiell John, rođen je 3. decembra 2001. godine; drugi sin, Roman Robert, rođen je 23. aprila 2004.

Filmografija i nagrade uredi

Godina Film Uloga Bilješke i nagrade
1996. Parklands Rosie
1997. Oscar i Lucinda Lucinda Leplastrier Nominirana za najbolju glavnu glumicu Australskog filmskog instituta
Hvala Bogu što je upoznao Lizzie Lizzie Osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu Australskog filmskog instituta
Cesta za raj Susan Macarthy
1998. Elizabeta Elizabeta I. Nominirana za Oscar za najbolju glavnu glumicu
Osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u drami
Osvojila BAFTA nagradu za najbolju glavnu glumicu
Nominirana za nagradu za najbolju glavnu glumicu Udruženja filmskih glumaca
Osvojila Nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolju glumicu
1999. Bangers Julie-Anne
Talentirani gospodin Ripley Meredith Logue Nominirana za BAFTA-u nagradu za najbolju sporednu glumicu
Kontrolori leta Connie Falzone
Idealan muž Lady Gertrude Chiltern
2000. Dar Annabelle "Annie" Wilson
Čovjek koji je plakao Lola
2001. Vijesti iz dubine Petal Quoyle
Charlotte Gray Charlotte Gray
Gospodar prstenova: Prstenova družina Galadriel Nominirana za nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju izvedbu glumačke postave
Banditi Kate Wheeler Nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu
Nominirana za nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju sporednu glumicu
2002. Gospodar prstenova: Dvije kule Galadriel Nominirana za nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju izvedbu glumačke postave
Raj na zemlji Philippa
2003. Gospodar prstenova: Povratak kralja Galadriel Osvojila nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju izvedbu glumačke postave
Osvojila nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolji glumački ansambl
Nestale Magdalena 'Maggie' Gilkeson
Kava i cigarete Ona sama i Shelly
Veronica Guerin Veronica Guerin Nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u drami
2004. Panika pod morem Jane Winslett-Richardson Nominirana za nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolji glumački ansambl
Avijatičar Katharine Hepburn Osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu
Osvojila BAFTA nagradu za najbolju sporednu glumicu
Osvojila nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju sporednu glumicu
Nominirana za nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolju sporednu glumicu
Nominirana za Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu
2005. Mala riba Tracy Heart Osvojila nagradu Australskog filmskog instituta za najbolju glavnu glumicu
2006. Babel Susan Jones Osvojila nagradu Gotham za najbolji glumački ansambl
Nominirana za nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju izvedbu filmskog ansambla
Nominirana za nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolji glumački ansambl
Dobri Nijemac Lena Brandt
Bilješke o skandalu Sheba Hart Nominirana za nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolju sporednu glumicu
Nominirana za Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu
Nominirana za nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju sporednu glumicu
Nominirana za Oscar za najbolju sporednu glumicu
2007. Hot Fuzz Janine nepotpisani cameo nastup
Zlatne godine kraljice Elizabete Elizabeta I Engleska Nominirana za nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju glumicu
Nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u drami
Nominirana za nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolju glavnu glumicu
Nema me Jude Quinn (Bob Dylan) Osvojila Volpi Cup za najbolju glumicu
Nominirana za nagradu Udruženja televizijskih, radijskih i internetskih kritičara za najbolju sporednu glumicu
Osvojila Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu
Nominirana za nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju sporednu glumicu

Vanjske veze uredi