Džoni Dep (engl. Johnny Christopher Depp) rođen 9. juna 1963. godine u Ovensberou u Kentakiju, je američki filmski glumac.

Johnny Depp
glumac, scenarist, reditelj, producent, muzičar
Depp u oktobru 2011.
Biografske informacije
RođenjeJohn Christopher Depp II
9. 6. 1963. (1963-06-09) (dob: 61)
Owensboro, Kentucky, SAD
Supružnik
  • Lori Anne Allison (1983-1986)
  • Amber Heard (2015–2017)
Partner
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, scenarist, reditelj, producent, muzičar
Opus
Djelatni period1984. - danas

Biografija uredi

Džoni Dep potiče iz prosječne američke porodice, od oca inžinjera i majke konobarice. Porodica Džonija Depa ima veoma zanimljivo porijeklo, tj. imaju krvi Čiroki Indijanaca, Nijemaca, Francuza i Iraca. Odrastao je sa bratom i sestrom u malom gradići u Kentakiju, gdje je najviše vremena trošio sa svojim djedom, koji umire kada je Džoni imao sedam godina i to ga ostavlja veoma tužnim. NJegova porodica se posle toga seli na Floridu, mada ni tu se ne zadržavaju puni jer stalno mijenjaju gradove i države stanovanja. Sa petnaest godina postaje problematičan, iskušava droge, postaje loš u školi koju uskoro napušta i osniva muzički bend. Dobija i prvu ulogu u filmu Strava u ulici Brestova, međutim vraća se u školu i uspješno je privodi kraju. Prvi uspjeh bilježi sa serijom 21 Jump Street, postaje popularan i dobija prve ponude za kvalitetnije filmove. Sa filmom Don Huan de Marko postaje prava holivudska zvijezda i njegova karijera kreće strahovitim usponom.

2003. godine nominovan je za oskara za film Pirati sa Kariba: Prokletstvo Crnog bisera. Jednu od najzapažanijih uloga je odigrao u filmu U potrazi za Nedođijom, gdje mu je partnerka bila Kejt Vinslet, u kojem je glumio engleskog pisca Džejmsa Berija (autora Petra Pana).

Otac je dvoje djece.

Filmografija uredi

Eksterni linkovi uredi