Luka Kaliterna (Split, 13. listopada 1893. - Split, 25. veljače 1984.), hrvatski nogometaš i trener, brat Fabjana Kaliterne, jednog od osnivača splitskog Hajduka.

Luka Kaliterna
Osobne informacije
Puno ime Luka Kaliterna
Nadimak Barba Luka
Rođenje 13. listopada 1893.
Split, Hrvatska
Smrt 25. veljače 1984.
Split, Hrvatska
Profesionalni klubovi*
Godina Klub Nastupi (golovi)
1911. - 1922. HNK Hajduk Split 10 (0)
Trenirane momčadi
1923. - 1930.
1931. - 1937.
1938. - 1940.
1940. - 1941.
1946. - 1947.
1948. - 1950.
1954. - 1958.
1959/1960.
1961/1962.
1964. - 1966.
1966/1967.
HNK Hajduk Split
HNK Hajduk Split
NK Majstor s mora Split
RNK Split
RNK Split
HNK Hajduk Split
RNK Split
HNK Rijeka
RNK Split
NK Zadar
RNK Split
Napomene
Naslov Prvaka države 1927., 1929., 1950.
Prvak 2. lige 1957.

* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
broje se samo za ligu iz koje je klub.

"Barba Luka" uredi

Luka Kaliterna je bio brat jednog od utemeljitelja Hajduka 1911. jedan od njegovih prvih vratara i legendarni trener kojeg se smatra "ocem baluna" u Splitu a poznat je kao Barba Luka Kaliterna. . Godine 1923. bio je prvi domaći trener (dotada su treneri dolazili iz Češke i Engleske). Zanimljivo je pripomenuti da je Luka Kaliterna još 1922. položio i ispit za nogometnog suca, na prvom sudačkom tečaju što ga je te godine organizirao Splitski nogometni podsavez. Ostat će zapisano da je bio trener mnogih hrvatskih nogometnih trenera, da je stvorio tisuće igrača mnogih generacija, da je bio akter mnogih najvećih športskih događanja, utakmica, turneja. Samouki stručnjak najvećeg autoriteta. Luka Kaliterna je još za života postao legenda u pravom smislu riječi, stvarao povijest nogometa, bio je vremeplov Hajduka, čovjek koji je od prvih dana nastanka "majstora s mora" bio neraskidivo vezan uz "bijele".

Igračka karijera uredi

U prvim godinama poslije 1. svjetskog rata, Luka Kaliterna bio je najpoznatiji hrvatski vratar. On je kasnije postao još poznatiji kao vrlo uspješni i umješni trener, a prije svega nogometni učitelj i odgojitelj mlađih naraštaja. Odgojio je poslije 1. svjetskog rata vrlo poznate igrače, kao što su braća Šime i Veljko Poduje, Janko Rodin, braća Mirko i Ante Bonačić, Ljubo Benčić, braća Otmar i Renzo Gazzari, Miro Dešković, Marko Mikačić, Leo Lemešić, Vlado Kragić, braća Jozo i Frane Matošić kao i još brojni drugi, koji su kasnije redom bili vrsni reprezentativci, te su zajedno sa svojim barba Lukom proslavili nogometni Split i koji su svojom znalačkom igrom pribavili Hajduku ponosni naziv – "majstor s mora".

Njegov prvi službeni nastu za Hajduk bila je utakmica sa Borcem u Splitu koju je Hajduk dobio sa 8:0. na njoj su tada prvi puta zabilježili prve službene nastupe uz njega i Gazdić, Šitić, Dujmović, Prokeš, Tagliafero, Righi, Borovčić Kurir, Pilić, Hochmann i Machiedo. Gazdić je na njoj dao 4 gola, 2 je dao Mirko machiedo, i po jedan gol Pilić i Hochmann.

Kako je bio vratar nema zabilježenih golova za momčad. Na branku je stao 160 puta, i to 10 puta na službenim natjecanjima i 150 puta na prijateljskim utakmicama.

Statistika u Hajduku[1]
Natjecanje Nastupi Golovi
Prvenstvo 0 0
Kup 0 0
Superkup 0 0
Međunarodne 0 0
Splitski podsavez 10 0
Ukupno 10 0

Prijateljske 150 0
Sveukupno 160 0

Trenerska karijera uredi

U tadašnjoj momčadi Hajduka mnogi su se isticali kao graditelji igre, posebice Ljubo Benčić i Ante «Tonči» Bonačić. Njihov veliki učitelj, barba Luka, već ih je odavna uputio u sve tajne prevrtljivog "baluna". Vježbao ih je posebice u gađanju loptom, slično kao što streljački učitelji uče strijelce u gađanju cilja. Barba Luka je na kraju igrališta postavljao veliku drvenu ploču, koju su bijelim uzdušnim i poprečnim crtama razdijelili na četvorine. Svaka je četvorina bila označena svojim brojem. Prema Lukinoj zapovijedi učenici bi gađali broj. Kaliternine metodske postavke u obuci nogometaša od prije 80 godina i danas se primjenjuju. Posebice, zbog tehničke školovanosti i maštovitosti u samoj igri. Starije generacije nogometnih navijača često ističu kako je "Hajduk" u godinama kada ih je trenirao "Barba Luka" Kaliterna igrao nogomet ljepotom, kakvu naš nogomet ni prije ni poslije toga nije dostigao. I u kasnijim godinama "Barba Luka" je bio na čelu svog «Hajduka». Pod njegovim vodstvom i prije i poslije 2. svjetskog rata Hajduk je osvajao naslove prvaka. Kao prvi, najstariji i najzaslužniji nogometni učitelj u Hrvata, s ukupno više od 65 (!) godina radnog staža, Luka Kaliterna, zajedno s imenom svojeg starijeg brata ing. Fabjana Kaliterne, još jednog od utemeljitelja Hajduka, davno je već ušao u povijest ne samo splitskog, nego i ukupnog hrvatskog nogometnog športa.

Uzor ne samo naših trenera, nego i jedan od najstarijih naših športskih djelatnika uopće, Barba Luka počeo je kao «priučeni trener» bez posebne škole. Za to je rekao:

Ne treba škola za trenera, koji poznaje bit nogometne igre i dušu igrača

U nekoliko navrata bio je trener "svom" Hajduku i RNK Split, pa je između ostalog uveo taj klub i u Prvu ligu. Trenirao je i nogometaše Rijeke (1959./60. trenirao je Miroslava Blaževića[2]) i Zadra. Danas se pamti najviše po radu s najmlađima, a barba Luki je oduvijek to bio najdraži posao, poznata je njegova misao:

Jer, ako igrač u najmlađim danima ne svlada nogometnu abecedu i to s odličnim, cijelog će života mucati!

Luka Kaliterna je davno prije nego uspjeha Barcelonine popularizirane tika take izjavio postavke tog nogometa Jednom takni, drugom makni!

Zanimljivosti uredi

Luka Kaliterna trenirao je kao juniora Davorin Rudolfa, koji je poslije postao poznati hrvatski pravni stručnjak.[2]

Kad je na utakmici protiv Slavije iz Praga primio deset golova, Barba Luka je rekao:

Tek sad sam shvatio bit baluna. A to je da ne igra oni igrač koji ima balun, nego oni koji ga nema

A i danas u Hajduku često citiraju:

Igra daje gol, a ne igrač

Sve vidi, ništa ne gledaj

Ko nema širinu, nema ni dubinu

Balun dodaj prema praznom korneru

Luka Kaliterna se mogao pohvaliti rijetkim rekordima:

  • Bio je vratar "Hajduka" od samog utemeljenja 1911. do 1923.
  • Kao trener «Hajduka» osvojio je tri puta naslov prvaka, prvi naslov 1927., drugi 1929. i treći, nakon 21 godine čekanja 1950.
  • Deset od jedanaest igrača reprezentacije tadašnje Kraljevine SHS u dvoboju sa Čehoslovačkom, 1924. u Zagrebu, bili su igrači iz Hajduka, kojega je tada vodio upravo Barba Luka
  • Bio je djelatan više od 65 godina.

Dobitnik je najviše nagrade Hrvatskog nogometnog saveza, Trofej podmlatka, i to u prvoj godini dodjeljivanja nagrade, 1979.

U vrijeme igranja za Hajduka "Barba Luka" je bio i veslač splitskog Gusara, s kojim je čak tri puta bio i prvak Jugoslavije, a nastupio je i u osmercu reprezentacije na europskom prvenstvu 1924. u Zürichu.

Zauzima posebno mjesto u Kući slave splitskog športa, gdje je uvršten prilikom samog njenog otvorenja.

Privatni život uredi

Negov posljednji potomak danas mu je unuka Magda Kaliterna, nastanjena u Splitu na Bačvicama.

Knjige o Luki Kaliterni uredi

  • Stjepan Jukić Peladić: Legendarni barba Luka Kaliterna, 2012.[2]

Reference uredi

  1. Statistika na službenim stranicama HNK Hajduk
  2. 2,0 2,1 2,2 Dalmacijanews Arhivirano 2012-10-23 na Wayback Machine-u Mate Prlić: "Barba Luka Kaliterna vječno sjaji kao zvijezda repatica", 20.listopada 2012.

Vanjske veze uredi

Slobodna Dalmacija: Hommage prosvjetitelju baluna
Kuća slave splitskog športa Arhivirano 2008-12-22 na Wayback Machine-u
Video:Prvi nastup za Hajduk