Фирентински календар

Фирентински календар је коришћен у Италији у средњем веку. По овом систему, нови дан почиње заласком Сунца. Када се нпр. каже да је неко рођен "два сата унутар дана", ово значи два сата после заласка Сунца. Ако је дан рођења забележен као 12. август/коловоза, то би по модерном рачунању могао бити 11. август/коловоза. Овакав начин рачунања је постојао (или постоји) и у келтском или хебрејском календару. Како је Јулије Цезар у својим "Галским ратовима" приметио: "они држе рођендане и почетке месеци и година у таквом поретку да дан долази после ноћи".

  Календари p  r  u 
АстроГрегоријанскиХебрејскиИсламскиИСОКинески
Типови календара
ЛунисоларниСоларниЛунарни

Асирски . БахаистичкиБенгалскиБерберскиБикрам СамбатБудистичкиЕтиопскиГерманскиХиндуИндијскиИранскиИрскиЈапанскиЈавански . ЈерменскиЂучеЈулијански (реформисани)Јулијански (стари)КоптскиКорејскиЛитванскиМалајаламскиМајанскиМингуоНанакшахиНепал СамбатРунскиТамилскиТајландски лунарни и соларниТибетанскиВијетнамскиXhosaЗороастријански

(Архаични календари:) Македонски (антички)БурманскиАстечкиАтичкиВавилонскиКолињиЕгипатскиЕноховФирентинскиФранцускиХеленскиМезоамеричкиПедесетничкиРапа НуиРимскиРунскиСловенскиСовјетскиВизантијски


(Предложени календари:) 30×11АбизмалниCCC&TХолоценскиМеђународни фиксниНови земаљскиПаксПозитивистичкиСолСвјетскиСветски сезонскиСиметрија454Даријски (за Марс)

Година није почињала 1. јануара/сијечња, већ 25. марта/ожујка (Благовести), због чега неки датуми/надневци изгледају као да се не слажу за годину дана. Нпр. датум 10. март/ожујка 1552. (између поноћи и заласка Сунца) или 11. март 1552. (после заласка), би по модерном био 10. март/ожујка 1553. Ово није било необично; Французи су пре увођења грегоријанског календара 1583., годину почињали на Ускрс, Венецијанци (Млетачка република) 1. марта/ожујка а Енглези такође 25. марта/ожујка (до 1752.). Италија је била једна од ређих земаља која је одмах прешла са јулијанског календара на грегоријански: после 4. октобра/листопада 1582. (још увек јулијански), дошао је 15. октобар/листопада 1582.