Непал Самбат

Непал Самбат (Nepal Bhasa: नेपाल सम्बत) је један од три календара која се користе у Непалу, поред грегоријанског и Бикрам Самбата, једини који је настао у Непалу.

  Календари p  r  u 
АстроГрегоријанскиХебрејскиИсламскиИСОКинески
Типови календара
ЛунисоларниСоларниЛунарни

Асирски . БахаистичкиБенгалскиБерберскиБикрам СамбатБудистичкиЕтиопскиГерманскиХиндуИндијскиИранскиИрскиЈапанскиЈавански . ЈерменскиЂучеЈулијански (реформисани)Јулијански (стари)КоптскиКорејскиЛитванскиМалајаламскиМајанскиМингуоНанакшахиНепал СамбатРунскиТамилскиТајландски лунарни и соларниТибетанскиВијетнамскиXhosaЗороастријански

(Архаични календари:) Македонски (антички)БурманскиАстечкиАтичкиВавилонскиКолињиЕгипатскиЕноховФирентинскиФранцускиХеленскиМезоамеричкиПедесетничкиРапа НуиРимскиРунскиСловенскиСовјетскиВизантијски


(Предложени календари:) 30×11АбизмалниCCC&TХолоценскиМеђународни фиксниНови земаљскиПаксПозитивистичкиСолСвјетскиСветски сезонскиСиметрија454Даријски (за Марс)

Опис uredi

Непал Самбат је лунарни календар. Година углавном има 354 дана, сваке треће године се додаје један месец.

Ово су месеци Непал Самбат календара[1]:

Devanagari Енглески Приближан грегоријански месец
कछला Kachha lā новембар/студени
िंथंला Thin lā децембар/просинац
पोहेला Pohe lā јануар/сијечањ
िसल्ला Sil lā фебруар/вељача
िचल्ला Chil lā март/ожујак
चौला Chau lā април/травањ
बछला Bachha lā мај/свибањ
तछला Tachha lā јун/липањ
िदल्ला Dil lā јул/српањ
गुंला Goon lā август/коловоз
ञंला Yen lā септембар/рујан
कौला Kau lā октобар/листопад

Историјат uredi

Према локалној легенди, календар је настао када је извесни Sankhadhar Sakhwa сам отплатио све дугове које су Непалци дуговали држави. У част тог догађаја установљена је нова ера. Било је то у време владавине краља Рагхабдева, календар је ступио на снагу одмах по завршетку Мандев Самбата 304 (881. наше ере)

Ера је затим текла 888 година у званичној употреби у Непалу, у периодима Malla и рани Shah, све док 1769. н.е. Gorkha краљ Prithvi Narayan Shah није освојио Катманду и избацио из употребе Непал Самбат и на његовом месту обновио Shaka Sambat (Бикрам Самбат), који је и данас у званичној употреби.[2] Ипак и Непал Самбат је у употреби јер се већина непалских фестивала одржава по овом календару.

Фусноте uredi

  1. Jwajalapa
  2. „Newah”. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-16. Pristupljeno 2008-10-08. 

Спољне повезнице uredi

(на енглеском)