Соларни календар

Соларни календар је календар чији датуми/надневци указују на положај Земље током њене револуције око Сунца, одн. привидни положај Сунца приликом његовог кретања по небеској сфери.

  Календари p  r  u 
АстроГрегоријанскиХебрејскиИсламскиИСОКинески
Типови календара
ЛунисоларниСоларниЛунарни

Асирски . БахаистичкиБенгалскиБерберскиБикрам СамбатБудистичкиЕтиопскиГерманскиХиндуИндијскиИранскиИрскиЈапанскиЈавански . ЈерменскиЂучеЈулијански (реформисани)Јулијански (стари)КоптскиКорејскиЛитванскиМалајаламскиМајанскиМингуоНанакшахиНепал СамбатРунскиТамилскиТајландски лунарни и соларниТибетанскиВијетнамскиXhosaЗороастријански

(Архаични календари:) Македонски (антички)БурманскиАстечкиАтичкиВавилонскиКолињиЕгипатскиЕноховФирентинскиФранцускиХеленскиМезоамеричкиПедесетничкиРапа НуиРимскиРунскиСловенскиСовјетскиВизантијски


(Предложени календари:) 30×11АбизмалниCCC&TХолоценскиМеђународни фиксниНови земаљскиПаксПозитивистичкиСолСвјетскиСветски сезонскиСиметрија454Даријски (за Марс)

Тропски соларни календари uredi

Ако се положај Земље (или Сунца) прати у односу на еквинокс, (равнодневицу, пролећну или јесењу), онда датуми указују на годишње доба (чиме су синхронизовани са деклинацијом Сунца). Такав календар се зове тропски соларни календар.

Средња календарска година таквог календара апроксимира неки облик тропске године (типично средњу тропску годину или годину пролећне равнодневице).

Следећи календари су соларни:

Сви ови календари имају годину од 365 дана, која се повремено продужава за један дан, током преступне године.

Сидерални соларни календари uredi

Ако се положај Земље рачуна у односу на положај непокретних звезда, онда датуми указују на зодијачко сазвежђе близу којег се налази Сунце. Такав календар се назива сидерални соларни календар.

Средња календарска година таквог календара апроксимира сидералну годину.

Хинду календар и Бенгалски календар су сидерални соларни календари. И они обично имају годину од 365 дана и повремено додају један дан у преступној години.

Несоларни календари uredi

Од календара који нису соларни, имамо исламски календар који је чисто лунарни календар, као и календаре који су синхронизовани са синодичким периодом Венере или са хелијакалним изласцима звезда.

Лунисоларни календари uredi

Лунисоларне календаре можемо сматрати за соларне календаре, мада њихови датуми указују још и на месечеве мене. Пошто типични лунисоларни календар има годину састављену од целог броја лунарних месеци, он не може указати на положај Земље на орбити око Сунца тако добро као чисто соларни календар.

Такође погледати uredi