Рунски календар

Рунски календар је вечни календар који почива на 19-годишњем Метонском циклусу Месеца.

  Календари p  r  u 
АстроГрегоријанскиХебрејскиИсламскиИСОКинески
Типови календара
ЛунисоларниСоларниЛунарни

Асирски . БахаистичкиБенгалскиБерберскиБикрам СамбатБудистичкиЕтиопскиГерманскиХиндуИндијскиИранскиИрскиЈапанскиЈавански . ЈерменскиЂучеЈулијански (реформисани)Јулијански (стари)КоптскиКорејскиЛитванскиМалајаламскиМајанскиМингуоНанакшахиНепал СамбатРунскиТамилскиТајландски лунарни и соларниТибетанскиВијетнамскиXhosaЗороастријански

(Архаични календари:) Македонски (антички)БурманскиАстечкиАтичкиВавилонскиКолињиЕгипатскиЕноховФирентинскиФранцускиХеленскиМезоамеричкиПедесетничкиРапа НуиРимскиРунскиСловенскиСовјетскиВизантијски


(Предложени календари:) 30×11АбизмалниCCC&TХолоценскиМеђународни фиксниНови земаљскиПаксПозитивистичкиСолСвјетскиСветски сезонскиСиметрија454Даријски (за Марс)

Познат и као Рунски штап или Рунски Алманах, изгледа да је створен у средњовековној Шведској. Рунски календари су писани на пергаменту или урезивани у палице од дрвета, кости или рога, налик на рабош. Најстарији познати и једини из Средњег века, је палица из Nyköping-a, за коју се верује да потиче из 13. века. Већина од неколико хиљада сачуваних су дрвени календари из 16. и 17. века. Током 18. века, рунски календари су имали ренесансу, тако да су око 1800. прављени од месинга у облику кутија за дуван.

Типични рунски календар се састојао од неколико хоризонталних редова симбола, једна изнад другe.

Посебни дани попут солстиција, еквинокса и прослава (укључујући хришћанске празнике и благдане) су били означени додатним редовима симбола.

Календар се не ослања на знање о дужини тропске године или на догађање преступних година. Био би постављан на почетку сваке године опажањем првог пуног Месеца после зимског солстиција (краткодневице). Овај први пун Месец је такође означавао дан Дистинг, пагански празник и сајамски дан.

Šablon:TOC-left

Рунски календар - норвешки - резбарено дрво.


Oznake uredi

 
Детаљ Рунског календара, на основу стране 104 из F.E. Farwerck's Noord-Europese Mysteriën [1]

На једној линији су биле изложене 52 седмице, тако што је првих седам руна Млађег Фударка понављано 52 пута. Руне које су одговарале сваком седмичном дану су се разликовале од године до године.

На другој линији, многи дани су означавани једним од 19 симбола којима је представљано 19 Златних бројева, година Метонског циклуса. У старим календарима, свака од 19 година у циклусу је била представљена руном; првих 16 је било (свих) 16 руна из Млађег Фударка, плус специјалне руне за преостале три године: Arlaug (Златни број 17), Tvimadur (З. б. 18) и Belgthor (З. б. 19). Млади Месец (младина) би пао на тај дан током те године циклуса. Нпр. у 18. години циклуса, младине би пале на све датуме означене Твимадуром, симболом за 18. годину. Каснији календари су користили Пентадске бројеве за вредности 1 - 19.

Arlaug uredi

 
Arlaug

Арлауг је посебна руна која се у рунском календару користи да представи златни број 17.

Tvimadur uredi

 
Tvimadur

Tвимадур (tvímaður) је посебна руна којом се представља златни број 18.

Сличног облика је и "Wendehorn руна" из германског мистицизма.

Belgthor uredi

 
Belgthor

Белгтхор је посебна руна рунског календара којом се представља златни број 19.

Такође погледати uredi

Референце uredi