Otvori glavni meni
Slavonski Šamac
Grb
Osnovni podaci
Gradonačelnik Đuro Božić
Županija Brodsko-posavska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 2.649
Geografija
Koordinate 45°03′36″N 18°29′17″E / 45.06°N 18.488°E / 45.06; 18.488
Površina 22,56 km²
Slavonski Šamac is located in Hrvatske
Slavonski Šamac
Slavonski Šamac
Slavonski Šamac (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 35220 Slavonski Šamac


Koordinate: 45° 03′ 36" SGŠ, 18° 29′ 17" IGD

Slavonski Šamac (do 1931. Šamac, 1931–80. Šamac Slavonski), naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj. Nalazi se u u Slavoniji i administrativno pripada Brodsko-posavskoj županiji.

GeografijaUredi

Slavonski Šamac je smješten uz rijeku Savu, na samom istočnom kraju Brodsko-posavske županije. Kroz njega prolazi međunarodni cestovni i željeznički koridor koji povezuje južni dio Hrvatske te BiH s istočnom Hrvatskom, Mađarskom i ostalim zemljama srednje i istočne Europe. Sve to zahvaljujući prirodnom koridoru oko rijeke Bosne, koja ima ušće u Savu upravo kod Slavonskog Šamca, koji se probija kroz bosanska brda. U planu je i izgradnja kanala Vukovar-Šamac kojim bi se spojile rijeke Dunav i Sava.

StanovništvoUredi

UpravaUredi

Slavonski Šamac je općina u Brodsko-posavskoj županiji, a sastoji se od naselja Slavonski Šamac (sjedište općine) i Kruševica.

PovijestUredi

Slavonski Šamac dobio je svoje današnje ime za vrijeme protuturskih ratova koji su se vodili na tom području od 1687.-1696., na mjestu selišta koja su se tada zvala Malica i Vrbica saseljena su kod vojne posade koja vrši utvrđivanje kako bi se priječio Turcima prijelaz ponovno u Slavoniju. Carski kapetan Lukač u okviru Vojne krajine gradi šančeve za obranu od povremenih turskih upada. Po njemu naselje koje je tada saselito, dobiva ime Lukačev Šamac (od šanac-prokop, rov, kanal), a kasnije ostaje samo Šamac. Oko 1920. godine dobiva pridjev "slavonski" da bi se razlikovao od susjednog Bosanskog Šamca.

GospodarstvoUredi

U Slavonskom Šamcu je početkom 2006. godine, osnovana Udruga Gospodarske obnove "UGO" Udruga Gospodarske obnove "UGO" kojoj je cilj napredak i razvoj gospodarstva u općini.

Slavni ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

Prva škola u Slavonskom Šamcu otvorena je 12. prosinca 1764. godine za vrijeme vladavine Marije Terezije. U isto vrijeme otvorena je i škola u Velikoj Kopanici. Te dvije škole spominje i M. A. Reljković u svom "Satiru". U Šamcu još uvijek stoji zgrada u kojoj se nalazila ta prva škola.

KulturaUredi

Od 1885. godine djeluje kulturno-umjetničko društvo pod današnjim imenim KUD Tamburica.

SportUredi

Nogometni klub NK Graničar (Slavonski Šamac), osnovan 1912. godine, te je jedan od najstarijih klubova u Republici Hrvatskoj.

Vanjske vezeUredi