Istočna Evropa

(Preusmjereno sa stranice Istočna Europa)

Istočna Evropa je evropska regija na istoku kontinenta. Termin istočna Evropa nije jednoznačno definiran pa se tako različite države i regije nalaze u različitim definicijama. Sam termin istočna Evropa nosi u sebi geografske, geopolitičke, kulturne i socio-ekonomske konotacije dok se termin Istočna Evropa (sa velikim početnim slovom) u periodu Hladnog rata koristio kao sinonim za Istočni blok.

Istočna Evropa
Восточная Европа (ruski)

Osteuropa (njemački)
Europa de Est (rumunski)
Europa Wschodnia (poljski)
Усходняя Еўропа (bjeloruski)
Східна Європа (ukrajinski)
Kelet-Európa (mađarski)
Východní Evropa (češki)

Východná Európa (slovački)
Karta Istočne Evrope
Karta Istočne Evrope
Karta Istočne Evrope
Država  Rusija
 Ukrajina
 Belorusija
 Moldavija
 Litvanija
 Letonija
 Estonija
 Poljska (alternativno centralna)
 Češka (alternativno centralna)
 Slovačka (alternativno centralna )
 Mađarska (alternativno centralna)
 Rumunija (alternativno centralna ili jugoistočna)
Život istočnih Slavena, Sergej Vasiljevič Ivanov (1909)

Različite geografske odrednice regije u pravilu navode bivše evropske republike Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika i/ili nekadašnje zemlje članice Istočnog bloka. Iz toga se razloga regija istočne Evrope često preklapa sa drugim definicijama srednje, sjeverne i jugoistočne Evrope. Naročito je ovo razmimoilaženje u definicijama vidljivo u slučaju zemalja kao što su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija i Bugarska. Dok neki smatraju da ove zemlje geografski spadaju u srednju Evropu druge geopolitičke definicije upravo njih navode kao istočnu Evropu dok bivši sovjetski prostor definiraju kao post-sovjetske republike. Odrediti tačnost ili netačnost neke od ovih definicija težak je ili nemoguć zadatak jer je u pitanju društveni i kulturni konstrukt. Neke od kulturnih definicija regije smatraju da se istočnom Eropom mogu smatrati dijelovu kontinenta sa dominantnom pravoslavnom verzijom hrišćanstva i snažnijim istorijskim uticajima Vizantije kojemu dodaju i osmansku istoriju u Evropi. Mnogi istoričati i humanistička akademija sve više odbacuju ovu i mnoge druge definicije istočne Evrope jer ih smatraju zastarjelima i pežorativnim.

Galerija uredi

Geografija uredi

Istočna Evropa leži se u umjerenom pojasu. Prostire se između ostatka Evrope na zapadu i Azije na istoku. Istočna Evropa obuhvaća prostranu brežuljkastu i talasastu Istočnoevropsku nizinu. U njenom temelju leži stara platforma pokrivena debelim sedimentnim slojem; stare stijene izbijaju na površinu samo u njenom najsjevernijim dijelu kod Poluotoka Kola.

Ravnicu prekida nekoliko niskih planinskih masiva, koji su glavne riječne vododjelnice Istočne Evrope. Tako Srednjerusko pobrđe razdvaja bazen rijeke Dnjepra od bazena Dona.

Vidi još uredi