Otvori glavni meni
Rešetari
Grb
Osnovni podaci
Gradonačelnik Alojz Kovačević
Županija Brodsko-posavska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 5.171
Geografija
Koordinate 45°16′N 17°28′E / 45.26°N 17.46°E / 45.26; 17.46
Površina 55 km²
Rešetari is located in Hrvatske
Rešetari
Rešetari
Rešetari (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 35403 Rešetari


Koordinate: 45° 15′ 36" SGŠ, 17° 27′ 36" IGD

Rešetari su naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj, koja se nalazi u Slavoniji i administrativno pripada Brodsko-posavskoj županiji.

Sadržaj/Садржај

GeografijaUredi

Općina je smještena na prijelazu iz brezuljakstog podrucja na sjevernom djelu u nizinski (južni dio), pogodna za razvoj stočarstva, vinogradarstva, voćarstva kao i ratarstva.

Površina općine iznosi 55 km2.

StanovništvoUredi

Prema popisu iz 2001. godine općina ima 5.171 stanovnika.

Prosječna gustoća naseljenost općine je 97 st./km2.

UpravaUredi

Načelnik općine je Alojz Kovačević.

Dan općine obilježava se 30.4..

HistorijaUredi

GospodarstvoUredi

Tvornica PSUNJ, Rešetari.

Tvornica PSUNJ se pojavljuje od 1932 kao udruženje malih kožarskih radionica sa vegetabil proizvodnjom u jamama. Nakon nekog vremena PSUNJ je uveo u proizvodnju i kromnu štavu, a sve do kraja 80-ih glavni proizvodni program zasniva na vegetabil kravini, masnoj veg. kravini te HTZ koži. Ime PSUNJ tvornica je dobila po planini na čijim obroncima se nalazi Nova Gradiška. Iz razloga što se tvornica nalazila u užem centru Nove Gradiške, u 80-ima smo počeli sa izgranjom nove tvornice u selu Rešetari, moderne tvornice sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda.

Alu-plastik, Rešetari.

Alu-plastik je proizvođačka kuća Alu i PVC stolarije, auminijskih ograda, sekcijskih garažnih vrata, metalnih konstrukcija, roleta i rolo vrata.

Poznate osobeUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

KulturaUredi

Na području općine djeluju 2 župske zajednice u Rešetarima i Zapolju. Takodjer djeluju i dvije matićne osnovne škole u Rešetarima i Adžamovcima. Danas na području općine djeluje nekoliko športskih i kulturnih udruga (Književno likovno društvo "Rešetari", KUD "Rešetari" i KUD "Dreznik") kao i dvije lovačke udruge te tri vatrogasna društva ciji je nositelj aktivnosti DVD Rešetari, osnovan 1930. godine.

SportUredi

Vanjske vezeUredi