Otvori glavni meni
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Selnica (razvrstavanje).


Selnica
Osnovni podaci
Gradonačelnik Anđelko Kovačić
Županija Međimurska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 3.442
Geografija
Koordinate 46°01′N 16°02′E / 46.02°N 16.04°E / 46.02; 16.04
Površina 25,01 km²
Selnica is located in Hrvatske
Selnica
Selnica
Selnica (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 40314 Selnica


Koordinate: 46° 01′ 12" SGŠ, 16° 02′ 24" IGD

Selnica je naselje i sjedište istoimene općine u sjevernoj Hrvatskoj. Smještena je u Međimurskoj županiji.

Općinska naseljaUredi

Općini Selnica pripada 10 naselja (stanje 2006), to su: Bukovec, Donji Koncovčak, Donji Zebanec, Gornji Zebanec, Merhatovec, Plešivica, Praporčan, Selnica, Zaveščak i Zebanec Selo.

ZemljopisUredi

Općina Selnica nalazi se u sjevernom dijelu Međimurske županije, smješten na brežuljkastom dijelu, za kojeg je karakteristična raštrkanost naselja. Površina Općine iznosi 25,01 km2. Graniči s općinama Štrigova na zapadu, Sveti Martin na Muri na sjeverozapadu, Sveti Juraj na Bregu na jugu, dok s područjem grada Mursko Središće graniči na sjeveru i istoku.

Općini upravno pripda deset naselja: Selnica, Donji Koncovčak, Zebanec Selo, Donji Zebanec, Gornji Zebanec, Bukovec, Zaveščak, Praporčan, Merhatovec i Plešivica. Neka od tih naselja nalaze se na brežuljkastom području i vrlo su raštrkana, pa se upravo iz tih razloga javlja problem prometne nepovezanosti, odnosno prometne izolacije tih naselja. Prometna povezanost s ostalim mjestima u okolici danas je dobra.

StanovništvoUredi

Prema popisu iz 2001. Općina ima 3442 stanovnika.

UpravaUredi

Općinsko vijeće sastoji se od trinaest članova. Predsjednik Općinsko vijeća je Dragutin Debelec (HDZ).

Općinsko poglavarstvo na čelu s predsjednikom Poglavartsva i načelnikom općine Anđelkom Kovačićem (HSLS) ima pet članova.

Na području Općine dijeluje sedam mjesnih odbora: Selnica, Donji Koncovčak, Zebanec, Bukovec, Zaveščak, Praporčan i Merhatovec. Administrativno središte Općine je naselje Selnica.

Dan općine obilježava se 25. travnja.

PovijestUredi

Ime naselja Selnica prvi se puta izrijekom spominje u popisu župa iz 1501. godine, iako se pretpostavlja da je naselje postojalo i u 13. stoljeću. Mjesto je bilo sjedište župe Sv. Marka.

Dolaskom Zrinskih u Međimurje i prelaskom na protestantizam, u Selnici su bili luterani, dok je znatno više katolika bilo u okolnim selima koja su pripadala župi. Godine 1857. izvršen je popis stanovništva, po vjeri su svi bili rimokatolici, a selo je i dalje bilo sjedište župe Sv. Marka.

Razvoj ovog kraja počinje krajem 19. stoljeća kada se na području današnje Općine počinje u otvorenim kopovima eksploatirati ugljen. Otprilike u istom razdoblju pronađena je i nafta, koja se počela ekspolatirati, što je omogućilo do zapošljavanje ljudi i razvoj ovoga kraja. Selničko je naftno polje jedno od najstarijih u svijetu. Transport nafte vršio se u prvo vrijeme cisternama s konjskom zapregom, da bi od 1901. do 1904. bio izgrađen prvi naftovod dužine 4 km, od Selnice do željezničkog kolodvora u Murskom Središću. Proizvodnja nafte u Selnici trajala je sve do 1952. godine.

GospodarstvoUredi

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i uslužnim obrtom. Ima 20 većih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave stočarstvom, voćarstvom, povrtlarstvom i vinogradarstvom, te mnogo manjih poljoprivrednika kojima je to dopunska djelatnost.

Osnovana je i Gospodarska zona Selnica, koja još u projektnoj fazi. U zoni se planira obaljanje djelatnosti prerade drva i proizvodnje PVC stolarije.

Slavni ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

Crkva Svetog Marka Evanđeliste iz 1501. godine. Spomenik prvom nalazištu nafte u kontinentalnom dijelu Europe.

ObrazovanjeUredi

Djeca u općini pohađaju Osnovnu školu Selnica, te Područnu školu Zebanec. Škola na tom području postoji od početka 19. stoljeća.

KulturaUredi

Najstarije društvo u Selnici je Vatrogasno društvo koje je osnovano 1882. godine. Također dijeluje i Kulturno umjetičko društvo "Pikač", te nekoliko drugih udruga.

SportUredi

Na području Općine postoje četiri nogometna kluba: NK Mladost, NK Zebanec, NK Koncovčak i NK Plavi (Prekopa), ženski nogometni klub ŽNK Oaza-Mladost, te teniski klub.

Vanjske vezeUredi