Lista likova serije Bitange i princeze

U pet sezona i 108 epizoda serije Bitange i princeze pojavio se niz likova, od glavnih preko epizodnih. Inicijalno, serija je započela s pet glavnih likova, koji su bili Kazimir Hrastek (Hrvoje Kečkeš), Robert Kumerle (René Bitorajac), Teodor Friščić (Tarik Filipović), Irena Grobnik (Mila Elegović) i Lucija Toć (Nataša Dangubić), ali su od druge sezone do kraja likovi Gazde (Predrag Vušović), Konobara (Dražen Čuček) i Saše (Mile Kekin) od sporednih postali glavni likovi. Adriana (Mia Krajcar) bila je dio glavne postave u trećoj sezoni, ali je kasnije bila sporedni, odnosno epizodni lik. Velik broj poznatih glumačkih imena također je gostovao u seriji. Ovaj će članak sadržavati popis likova iz serije, uz osnovne informacije o njima te poveznice na pojedinačne članke, gdje oni postoje.

S lijeva na desno, glavni likovi serije Bitange i princeze: Kazimir Hraste (Hrvoje Kečkeš), Irena Grobnik (Mila Elegović), Robert Kumerle (René Bitorajac), Lucija Toć (Nataša Dangubić), Teodor Friščić (Tarik Filipović) i Armando Vukušić (Dražen Čuček). Na fotografiji nedostaju Gazda (Predrag Vušović) i Saša (Mile Kekin).

Pregled uredi

Kada su Bitange i princeze krenule s emitiranjem, svih pet glavnih glumaca bili su poznati u domaćoj javnosti, ali samo su se René Bitorajac i Tarik Filipović (mada više zbog svog voditeljskog rada) smatrali pravim zvijezdama, dok su ostali glumci bili manje prisutni na javnoj sceni te su uglavnom bili poznati kao kazališni glumci. Goran Kulenović, autor serije, izvorno ju je napisao kao seriju za Bitorajca, Filipovića i Kečkeša, a inspiracija za seriju bio je kultni američki sitcom Friends;[1] kasnije je glumačka postava proširena.[2] Iako je serija vrlo brzo pronašla svoj vlastiti izričaj,[1] ansamblski koncept prikaza likova - prema kojem su svi glavni likovi dobivali otprilike istu količinu vremena - bio je očit i u Bitangama i princezama, mada samo do treće sezone, kada su neki glumci - što zbog privatnih, što zbog drugih poslovnih obveza, ali i zbog financijskih razloga - bili manje prisutni ili potpuno odsutni u određenim epizodama. Zato se dogodio zanimljiv slučaj da nijedan lik u seriji nije nastupio u svih 108 epizoda. Rekorder, sa 105 pojavljivanja, bio je lik Kazimira Hrasteka. Glumci su u godinama nakon snimanja u intervjuima i razgovorima potvrdili kako je snimanje epizoda uvijek teklo u odličnoj atmosferi i kako su uživali radeći na Bitangama i princezama.[2][3][4][5]

Presjek najvažnijih likova izgleda ovako:

Lik Igra ga Sezone Σ[6]
1 2 3 4 5
Robert Kumerle René Bitorajac
Glavna uloga
103
Teodor Friščić Tarik Filipović
Glavna uloga
96
Irena Grobnik Mila Elegović[α 1]
Glavna uloga
101
Kazimir Hrastek Hrvoje Kečkeš
Glavna uloga
105
Lucija Toć Nataša Dangubić
Glavna uloga
89
Gazda[α 2] Predrag Vušović
Sporedna uloga
Glavna uloga[α 3]
79
Konobar[α 4] Dražen Čuček
Sporedna uloga
Glavna uloga[α 5]
90
Erotoman[α 6] Mile Kekin
Sporedna uloga
Glavna uloga[α 7]
78
Šef Zvonimir Zoričić
Sporedna uloga
Sporedna uloga[α 8]
24
Inspicijent Željko Duvnjak
Sporedna uloga
Sporedna uloga
28
Barbara Nina Violić
Sporedna uloga
3
Ivana Bolanča
Sporedna uloga
4
Unuka Ksenija Marinković[α 9]
Sporedna uloga
4
Psihopat Filip Šovagović
Sporedna uloga
7
Adriana Mia Krajcar
Glavna uloga
Sporedna uloga
G
24
Blaž Prizmić Galiano Pahor
Sporedna uloga
9
Agent 003 Dušan Bućan
G
Sporedna uloga
23
Glavni Ivo Rogulja[α 10]
G
Sporedna uloga
7
Glavna Branka Cvitković
Sporedna uloga[α 11]
6
Dorian Milan Pleština
Sporedna uloga
5
Ksenija Katarina Bistrović-Darvaš
Sporedna uloga
5

Glavni likovi uredi

Robert Kumerle uredi

Glavni članak: Robert Kumerle

Robert Kumerle (René Bitorajac) je nezaposleni mladić iz zagrebačke Dubrave koji na površini izgleda kao opasni dečko iz kvarta. Upoznajemo ga u prvoj epizodi kako izlazi iz frizerskog salona (iako je potpuno ćelav) i odlazi na kiosk po oglasnik kako bi pronašao stan. Njegov slučajni susret s Kazimirom Hrastekom u pubu Bitange i princeze dovest će do toga da njih dvojica, zajedno s Kazinim prijateljem Teom, postanu cimeri.[e 1] Robi je završio šumarstvo, ali ne radi u struci te kroz cijelu seriju pokušava na jednostavan način doći do slave i velike količine novca, pri čemu uglavnom nema uspjeha. Kada se zaposlio na lokalnoj Str@TV, nadao se da će postati svjetski poznat, ali je svojim postupcima Šefa nerijetko dovodio do ruba srčanog udara. Nakon zatvaranja Str@TV-a, jedno je vrijeme radio kao taksist, zaštitar u knjižari Prizma, okušao se kao neuspješni nogometni menadžer, MMA borac i slično, da bi na kraju ponovo završio na Str@TV-u nakon što je Gazdin rođak Paško Gabrić otkupio televiziju i ponovo ju pokrenuo.

Iako ostavlja dojam grubijana, Robi ima jako nježnu stranu koju skriva od drugih, tako da ga u nekoliko navrata vidimo kako plače i redovito spominje da je najveći fan Letećeg odreda. Sebe doživljava kao velikog ženskaroša, međutim njegovi su uspjesi sa ženama u seriji bili u najboljem slučaju ograničeni, čak i usporedbi s Kazom. Posebno rivalstvo, kako privatno tako i poslovno, imao je s Irenom, iako su bili jako slični, a bio je i tiha patnja konobara Armanda, koji je redovito flertao s njime, pri čemu je nastala fraza "dva metra od mene", kojom je Robi tjerao Armanda od sebe. Veliki je nogometni fan i navijač Dinama i hrvatske reprezentacije. Kasnije se u seriji otkriva da dolazi iz obitelji razvedenih roditelja te je jako teško primio činjenicu da je njegov otac, Braco, zapravo homoseksualac.[e 2]

Kazimir Hrastek uredi

Glavni članak: Kazimir Hrastek

Kazimir Hrastek (Hrvoje Kečkeš) je smotani mladić koji u prvoj epizodi, sa svojih 26 godina, konačno odluči napustiti obiteljski dom kako ne bi morao slušati svoju majku i njezinog ljubavnika.[e 1] Pri tome zanemaruje činjenicu da nema novca niti posla, ali (ne)sretna okolnost spoji ga s Robijem, koji je u potrazi za cimerom; nakon što nagovori Robija da na stan prime i Kazinog školskog prijatelja Tea, njih trojica postaju cimeri. Kazo se može opisati kao šmokljan, a njegov je društveni život prilično slab i nezanimljiv. Kolekcionar je stripova i veliki filmofil; ovo potonje ubrzo mu koristi kako bi se zaposlio u Gazdinoj videoteci, gdje će raditi praktički sve do njezina zatvaranja i prenamjene u Agenciju, iako mu je Gazda redovito neisplaćivao plaću. Nakon otvaranja Agencije, Gazda ga je zaposlio kao copywritera, iako Kazo o tome nije znao ništa, ali je ostao raditi u Agenciji do samoga kraja.

Kazo je dobrodušan i pomalo naivan mladić. Inicijalno pati za Irenom i dopušta joj da manipulira njime kada joj je potreban, a ne vidi da je Lucija zaljubljena u njega. Iako je svjestan svojih nedostataka, konstantno se pokušava dopasti zgodnim djevojkama poput Irene, njezine prijateljice Glorije ili Adriane, iako je u startu svjestan da su mu šanse jako male. Ipak, u četvrtoj sezoni imao je djevojku, Kseniju, a u petoj je sezoni imao i svoj "Bogie trenutak" s Blankom,[e 3] što je posebno značajno jer je njegov najdraži film Casablanca. Kazo ima jako dobar odnos s ocem Domagojem, koji je napustio obitelj kako bi bio pustolov i koji je Kazin uzor u nekim stvarima.

Teodor Friščić uredi

Glavni članak: Teodor Friščić

Teodor Friščić (Tarik Filipović) je odvjetnik i Kazin dugogodišnji prijatelj koji, kao i Kazo, prolazi kroz vrlo teško razdoblje na samom početku serije. Naime, njegova supruga Barbara optužila ga je da ju vara te ga je izbacila iz zajedničkog stana i sve mu uzela,[e 1] iako je ona bila ta koja je imala ljubavnika, i to Armandovog brata blizanca Đuru Krolu. Na Kazin nagovor, Teo upada u cimerstvo s Robijem i njim, ali kako jedino od njih ima stalan i dobro plaćen posao, u početku uglavnom on plaća sve troškove stanovanja. U jednom trenutku, razočaran svojim poslom i životnim odlukama, daje otkaz i postaje ekološki aktivist, što Kazi i Robiju stvara probleme s plaćanjem troškova, a koji se nastave i kada Teo odluči biti pro bono odvjetnik. U jednom trenutku dobije ponudu od Tajne službe da im se pridruži te postaje Agent Lovorko, iako taj podatak isprva krije od svojih prijatelja.[e 4] Na samom kraju serije daje otkaz u tajnoj službi, razočaran stanjem u toj organizaciji.

Privatno, Teo je prikazan kao osjećajan i principijelan lik sa čvrstim idealima koje ne želi pogaziti, čak ni ako mu utječu na profesionalni život. Iako je opisan kao zgodan i privlačan, nema sreće sa ženama - Barbara ga je ostavila, s Irenom nije imao uspjeha, veza s Lucijom mu je propala, a iako je spavao s Adrianom i dobio sina (Beru) s njom, njihova veza nije uspjela.

Irena Grobnik uredi

Glavni članak: Irena Grobnik

Irena Grobnik (Mila Elegović)[α 1] je bivša manekenka, zgodna, ali "šašava plavuša" koja je odustala od karijere u modelingu kako bi postala nešto više. Na samom početku serije, ona je također u potrazi za stanom te nagovara Luciju, koji slučajno upozna u Gazdinoj videoteci, da joj bude cimerica.[e 1] Ipak, njih dvije ne dobivaju originalni stan, već susjedni stan koji im ponudi deda Bobi, ali koji zahtijeva veliku renovaciju. Njezin je karijerni put sličan Robijevom - okušala se na Str@TV-u, kasnije je dobila posao u knjižari Prizma isključivo zbog izgleda, a onda je paralelno radila u Agenciji i ponovo na Str@TV-u. Naravno, nakon što je televizija izgubila koncesiju, Irena je također dobila otkaz.

Irena ima jako visoko mišljenje o sebi te je svjesna svog fizičkog izgleda, koji nerijetko koristi kako bi manipulirala muškarce oko sebe (npr. Kazu). Bila je zaljubljena u Tea, ali ta veza nije uspjela, a kasnije je imala i kratku aferu s Gazdom pod utjecajem alkohola, te s Robijevim poznanikom, nogometnim menadžerom Kockom. Potječe iz imućne obitelji - njezini majka i otac su intelektualci i dobrotvori - a ima i sestru s kojom ima razvijeno rivalstvo.[e 5] Jako se povezala s Lucijom, a zajedno su prezirale Adrianu te su ju smatrale konkurencijom.

Lucija Toć uredi

Glavni članak: Lucija Toć

Lucija Toć (Nataša Dangubić) je dobrodušna, ali nespretna i pomalo izgubljena djevojka iz dubrovačkog područja koja je došla u Zagreb kako bi studirala egiptologiju, ali fakultet nikada nije završila. Na samom početku, Luciju upoznajemo kao djelatnicu Gazdine videoteke koju Irena nagovara da joj bude cimerica.[e 1] Lucija će ostati kod Gazde do zatvaranja videoteke, ali nije zaposlena u Agenciji; nakon prekida veze s Teom prolazi kroz neobičan period slobode i samootkrivanja, ali se ubrzo vraća u "normalu". Imala je kratkotrajnu vezu s Teom koju je prekinula nakon što joj je on izjavio ljubav, a od tog je trenutka do kraja serije bila ljubomorna na sve njegove stvarne i potencijalne partnerice, a posebice Adrianu. Jako je povezana s babom Mandom, koju je često pitala za savjete.[e 6]

Lucija je, kao i Teo, veliki idealist, jako je poštena i na trenutke naivna u svom idealizmu te često ne razumije što se događa oko nje. Također, izrazito je praznovjerna te vjeruje u astrologiju, proročanstva i magiju; sva tri elementa imaju izražen utjecaj na njezin život i odluke koje donosi.

Gazda uredi

Gazda (Predrag Vušović), izvorno potpisan kao Vlasnik videoteke, lukavi je i prepredeni biznismen iz sinjske krajine koji je isprva vlasnik videoteke,[e 1] ali mu je cilj obogatiti se što više, bilo legalno, bilo ilegalno. On je isprva Lucijin i Kazin poslodavac te je u prvoj sezoni bio sporedni lik, ali se od druge sezone do kraja smatrao glavnim likom, sukladno čemu je i njegova uloga u seriji povećana. Kako bi povećao svoje bogatstvo, pokušavao je videoteku prenamijeniti u kladionicu, umjetničku galeriju i sex shop, ali ju je na kraju morao zatvoriti jer su videoteke generalno propadale zbog povećane piratizacije. U dogovoru sa Sašom u trećoj sezoni otvara marketinšku agenciju Agencija,[e 7] gdje uz Kazu zapošljava i Adrianu, a kasnije i Irenu, međutim i tu je imao ograničenog uspjeha.

Gazda je oportunist i ima vrlo malo ideala, osim onih čisto egoističnih - za vlastitu dobit žrtvovat će gotovo sve, a jedinu je istinsku povezanost imao s majkom, koju je smatrao sveticom, i alkarskom tradicijom iz svog rodnog kraja. S druge strane, prilikom rata sa Slovenijom nije se susprezao od korupcije i ratnog profiterstva. Zbog svog je posla nerijetko imao problema sa zakonom, čak i sa Tajnom službom, ali je bio toliko premrežen i lukav da se uglavnom uvijek izvukao. Na samom kraju lažira vlastitu smrt i bježi u Bjelovar, vjerujući da ga tamo nitko nikada neće pronaći.[e 8] Gazda je njegovo pravo ime.

Konobar uredi

Glavni članak: Armando Vukušić

Armando Vukušić (Dražen Čuček), većinu serije potpisan kao Konobar, isprva je konobar, a kasnije i suvlasnik puba Bitange i princeze u koji glavni likovi redovito dolaze.[e 1] I on je u početku bio sporedni lik, ali je od druge sezone do kraja smatran glavnim likom te je imao značajnu ulogu u životima glavnih likovima, s kojima se sprijateljio. Jako feminiziran, Armando je homoseksualac i jako mu se sviđa Robi, s kojim redovito flertuje, iako ga ovaj konstantno odbija te unatoč činjenici da je većinu serije bio u vezi s izvjesnim Nevenom. Armando Vukušuć nije mu pravo ime, jer ga je njegov brat kriminalac, Đuro Krolo, prisilio da promijeni ime kako ih ne bi međusobno povezivali; Đuro ga se sramio jer je homoseksualac. Do kraja sezone postao je i blizak prijatelj sa Sašom, s kojim je zajedno otkupio pub od bivšeg vlasnika.

Erotoman uredi

Saša (Mile Kekin), punim imenom Aleksandar Turina, većinu serije potpisan kao Erotoman, isprva je bio sporedni lik koji je predstavljen kao jedan od članova Gazdine vidoteke, a koji je dolazio gotovo isključivo po porniće.[e 1] Iako je i on bio predstavljen kao sporedni lik, od druge sezone do kraja smatralo ga se glavnim likom. Saša je pomalo čudan, ali ima granice u svojim fetišima, a uz to je i opsjednut Freudovom psihoanalizom, odnosno njegovim postavkama o psihologiji seksualnosti. Saša je bio Gazdin najvjerniji član te se snažno borio za opstanak videoteke, a kada je na početku treće sezone dobio neočekivano nasljedstvo, uložio je u Agenciju čiji je suvlasnik bio neko vrijeme;[e 7] kasnije je ostatak novca uložio zajedno s Armandom i postao suvlasnik puba. U jednom trenutku odlučio se okušati u režiranju pornića te je napravio međunarodnu karijeru, radeći primarno u Nizozemskoj, a u Hrvatskoj je u konačnici snimio svoje dugo planirano remek-djelo, Karala me rumena divojka. Po završetku serije, Saša se preselio u Njemačku.

Sporedni likovi uredi

Šef uredi

Šef (Zvonimir Zoričić) je iskusni novinar koji je u dva navrata bio glavni urednik na Str@TV-u. Iako izraito kompetentan i sposoban, Šef je uglavnom radio s nesposobnim kolegama, poput Robija i Irene, zbog čega je često gubio živce, bio na rubu srčanog udara ili završavao na hitnoj. Imao je dobar radni odnos sa svojim zamjenikom, Inspicijentom. Kada je Paško Gabrić kupio Str@TV i ponovo ju pokrenuo, zvao je Šefa da vodi televiziju, ali mu je nametnuo nemoguće uvjete rada. U seriji je otkriveno i da ima izrazito nesređene obiteljske odnose,[e 9] da je u dugovima i da je ovisnik o kockanju. Lik se nije pojavio u trećoj sezoni. Za razliku od Gazde, čije je pravo ime zaista Gazda, Šef ime osobno ime, koje nikada nije otkriveno, dok je u jednoj epizodi otkriveno da se preziva Bartol.[e 9]

Inspicijent uredi

Inspicijent (Željko Duvnjak) je inspicijent Str@TV-u i Šefova desna ruka. Iako ostavlja dojam pomalo zbunjene i uštogljene osobe, jako je pedantan i lojalan, zbog čega svoje zadatke u pravilu izvršava bez pogrešaka, koje se najčešće događaju zbog drugih djelatnika televizije. U Šefovom odsustvu, on je zadužen za program te je u jednom kratkom periodu čak i vodio Str@TV, ali nije se znao nositi s autoritetom tako da je djelovao kao tiranin koji je na kraju svima podijelio otkaze. Kao i u Šefovom slučaju, Inspicijent ima osobno ime i prezime, ali taj podatak nikada nije otkriven.

Barbara uredi

Barbara (Nina Violić u sezoni 1, Ivana Bolanča u sezoni 2) je Teova bivša supruga koja ga u prvoj epizodi izbacuje iz zajedničkog stanja, optužujući ga da ju vara.[e 1] Na kraju se ispostavi kako je ona cijelo vrijeme imala ljubavnika, kriminalca Đuru Krolu, koji joj je nudio više uzbuđenja od Tea, ali ni ta veza nije uspjela. U razvodu je dobila gotovo sve i kasnije se pokazala kao vrlo loša osoba. Barbara je bila prvakinja u jahanju te je oko toga gotovo ušla u posao s Gazdom. Djevojačko prezime joj je Klarić. Barbara je jedini glavni ili sporedni lik čija je glumica promijenjena u seriji, mada razlog promjene nije poznat.

Unuka uredi

Unuka (Ksenija Marinković)[α 9] je unuka dede Bobija i pokojne mu supruge Vilme, stanodavaca glavnih junaka. Pojavljuje se na kraju prve sezone kada obavještava glavne likove da se trebaju iseliti iz njeznih stanova, što ove potakne da ju pokušaju zavesti, ali bez uspjeha. Ispostavlja se da se njoj zapravo sviđa Kazo i da je jako usamljena jer je već u godinama, a nema partnera. Ispostavi se da je zapravo nimfomanka koja je potpuno iscrpljivala Kazu te ga je htjela prisiliti na brak, ali je iznenada umrla početkom druge sezone od posljedica gušenja hranom.

Psihopat uredi

Psihopat (Filip Šovagović) psihički je bolesna osoba koja ima disocijativni poremećaj identiteta (pogrešno je nazvan psihopatom), a koja se isprva pojavljluje kao Teov klijent po imenu Mate Taraba. Osim Tarabe, njegovi utvrđeni identiteti su Jurica Spindl, dr. Zambata, dr. Mirko Plazibat, Velimir Živago, Đuro Mikšić i Žarko Oremović, svaki od kojih ima svoju zasebnu priču i zanimanje. U značajnom broju slučajeva, Psihopat je imao problema zbog međusobnih sukoba vlastitih ličnosti. Svaka od njegovih ličnosti bila je potpuno funkcionalna.

Adriana uredi

Adriana (Mia Krajcar), pravim imenom Jadranka Ćurko, Gazdina je rodica iz Njemačke koja ima česte probleme sa zakonom. U trećoj sezoni dolazi iz Njemačke, i postaje Kazina i Robijeva cimerica, kako bi se kao stručnjakinja zaposlila u Gazdinoj marketinškoj agenciji, samo da bi se kasnije ispostavila kako su njezine diplome i priča lažne. Ubrzo se ispostavlja kako je Adriana teroristica te u trećoj sezoni završi u zatvoru nakon što ju uhapsi Tajna služba. Iako su je i Robi i Kazo pokušali zavesti, jednom je spavala s Teom i zatrudnjela, rodivši sina koji je dobio ime Bero. U četvrtoj sezoni imala je status sporedne uloge, a u petoj se sezoni pojavila u epizodnoj ulozi kada je došla posjetiti svoje bivše cimere.[e 10]

Blaž Prizmić uredi

Glavni članak: Blaž Prizmić

Blaž Prizmić (Galiano Pahor) vlasnik je knjižare Prizma u kojoj zapošljava Irenu, a kasnije i Robija. Prizmić je vrlo enigmatičan lik i veliki zavodnik, iako su njegovi pokušaju da zavede i spava s Irenom bili neuspješni; prema njoj je često imao seksualizirane komentare i aluzije koje ona nerijetko nije razumjela. Kao knjižar, bio je član Grimiznog hrpta, ali je napustio udrugu, što mu je stvorilo probleme.[e 11] Zbog fizičkih sličnosti, Saša je jedno vrijeme mislio da mu je Prizmić otac, ali ispostavilo se da je on otac jednog drugog lika iz serije, Đimija Đomlije, koji ga je pokušao ubiti. Iako je preživio taj napad, Prizmić je nesretno poginuo nakon što je na njega pala polica s knjigama koju je Robi trebao popraviti.[e 12]

Agent 003 uredi

Agent 003 (Dušan Bućan), znan još i kao Agent Javorko, agent je Tajne službe koji ubrzo postaje Teov partner nakon što se on pridruži službi. Iako ponekad djeluje nesposobnim, Agent 003 jako je lojalan i sposoban agent Tajne službe koji zna kako funkcionira služba i kako pragmatično pristupiti zadatku. U jednom trenutku laže Teu kako ima ženu i djecu, iako se kasnije ispostavlja da je zapravo jako usamljen i da mu je posao u službi jedini funkcionalni životni aspekt. Iako se često nisu slagali, u Teu je vidio jedinog prijatelja kojeg ima.

Glavni / Glavna uredi

Glavni (Ivo Rogulja, samo glas) bio je šef Tajne službe u četvrtoj sezoni serije. Glavni nikada nije prikazan, a čuo se jedino kroz vrata na kojima se vidjela kartonska silueta koja je podsjećala na profil Alfreda Hitchcocka; jedini dio Glavnog koji se vidio bila je njegova ruka, iako je čak i ona viđena samo kao silueta. U sezoni je potvrđeno da je Glavni u rodu s Gazdom. Glavna (Branka Cvitković) nova je šefica Tajne službe u petoj sezoni nakon što je Glavni otišao; razlog promjene bila je smrt glumca Ive Rogulje, koji je preminuo prije snimanja pete sezone pa je njegova uloga morala biti zamijenjena. Za razliku od Glavnog, Glavna je prikazana u nizu navrata. Iako je pokušavala skrivati činjenicu da je žena korištenjem uređaja za manipulaciju glasa (kako bi ga učinila dubljim), često se znala izlanuti i tako otkriti da je žena. Hitchcockovu siluetu zamijenila je onom bana Jelačića, kojom je upravljala pomoću daljinskog upravljača.

Dorian pl. Drašković uredi

Glavni članak: Dorian pl. Drašković

Dorian pl. Drašković (Milan Pleština) hrvatski je plemić koji zapošljava Robija kao batlera, vjerujući kako je on iskusni batler po imenu Krešimir Gmaz. Živi sam u velikoj kući te je izrazito tradicionalan; ima brata Dražena, koji je narkoman i alkoholičar, a njegova bivša supruga izgleda identično kao Irena te se ispostavi kako se Dorian smatra krivim za njezinu smrt. Jedno vrijeme, tajna ga je služba sumnjičila da želi srušiti Hrvatsku i obnoviti Austro-Ugarsku, ali se ispostavilo da samo planira regionalnu karijeru šlager pjevača.

Ksenija uredi

Ksenija (Katarina Bistrović-Darvaš) djevojka je koju Kazo upoznaje na tulumu u pubu, a koja ubrzo postaje njegova djevojka. Po zanimanju je urologinja. Iako se njih dvoje načelno slažu, ispostavlja se da među njima postoje velike karakterne razlike, a koje postaju intenzivnije kada se Kazo zaljubi u njezinu najbolju prijateljicu Mirtu. Istovremeno dok Ksenija njemu pokuša reći da je dobila bolju poslovnu ponudu, Kazo misli da žele prekinuti te prvi prekine s njom, što Kseniju potpuno razbijesni i ona odlazi.

Epizodni likovi uredi

Napomena: Ovdje se u pravilu nalaze oni likovi koji su imali epizodnu ulogu, ali su se pojavili dva i više puta, ili postoji konkretna priča vezana uz njih. Za likove koji ni na koji način nisu narativno obrađeni i za sve ostale likove u seriji vidjeti glavni članak.

Obitelj Kumerle uredi

Obitelj Hrastek uredi

Obitelj Friščić uredi

Berislav Friščić
 
Debi "Trudnice, bludnice, ludnice" (4×11)
Glas posudio/la Robert Ugrina
Broj epizoda 1 (potpisan)
Detalji
Nadimak Bero
Spol muškarac
Starost 1
Rođenje 2008.
Obitelj Teodor Friščić (otac)
Adriana (majka)
Rodbina Gazda
Ivan Friščić
  • Berislav Friščić (glas posudio Robert Ugrina), odmilja zvan Bero, sin je Tea i Adriane, koji se pojavljuje u dvije epizode serije, a kasnije je spomenut u više navrata. Iako je Adriana za vrijeme trudnoće s Berom bila u zatvoru, privremeno je izašla na slobodu kako bi rodila. Prije toga je došla po Tea, koji nije bio kod kuće jer se u međuvremenu zaposlio u Tajnoj službi pa je Bero rođen u stanu, gdje je Adriana dobila trudove.[e 13]. Kako je nakon rođenja Adriana vraćena u zatvor, Bero je ostao kod Tea, ali se o njemu najviše brinula Lucija, jer je Teo stalno radio. U epizodi "Gle tko to snomori",[e 14] koja je jedina epizoda u kojoj Bero "govori" kroz unutarnji monolog, vidimo kako su se i drugi glavni likovi brinuli o njemu. Robija i Irenu najviše je iritirao, iako je sam Bero rekao da mu je Robi bio draži od njih dvoje. Irena mu je jednom prilikom pjevala svoj hit "Daj mi, daj mi medeni", a Bero je jasno dao do znanja da mu se gadi. Bero je često imao vrlo duhovite komentare, ali je isto tako često plakao i držao glavne likove budnima. Zanimljivo je kako ga je smirivala VHS snimka utakmice DinamoAjax, preko koje je Kazo iz osvete presnimio Žutokljunca. Gazda ga je, kao svog nećaka, također jako volio. Kada je Bero trajno "preseljen" kod Lucije i Irene, Irena se odlučila preseliti kod Robija i Kaze, dok je Teo preselio kod Lucije kako bi se mogli brinuti o Beri. Kao djetetu, Teo mu je rekao da mu je majka na službenom putu u Lepoglavi, ali mu je Gazda otkrio da je Adriana zapravo u zatvoru. Od Lucije je slučajno saznao i da su Teovi roditelji bili kriminalci. Nakon što je Adriana puštena iz zatvora, Bero je otišao s njom u Stuttgart, gdje ih je Teo posjećivao. Bero se osobno pojavio u dvije epizode, međutim ime bebe koja ga je glumila nikada nije otkriveno; potpisan je u samo jednoj epizodi, "Gle tko to snomori", a kasnije je bio prisutan i u drugim epizodama, ali nije prikazan. Spomenut je i u nizu epizoda.
Ivan Friščić
 
Debi "Inkasator uvijek zvoni dvaput" (2×24)
Tumači Ivica Pucar
Broj epizoda 1
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje odvjetnik
Rodbina Teodor Friščić (bratić)
Berislav Friščić
  • Ivan Friščić (Ivica Pucar) je Teov bratić koji je također odvjetnik, a pojavljuje se kao tužitelj protiv Gazde u tri sudska procesa koja je Gazda praktički pokrenuo sam protiv sebe jer je bio u financijskim problemima i htio je u zatvor kako bi dobio besplatni smještaj i hranu. Na samom početku prikazan je kao prilično neurotičan lik, a ubrzo saznajemo kako se Teo i on nisu dugo vidjeli, točnije od tetkovog sprovoda te kako Ivan nije bio na Jeleninom vjenčanju; za pretpostaviti je da je Jelena članica obitelji Friščić, ali detalji nisu otkriveni. Nakon toga je Ivan sam rekao da je bio hospitaliziran i na ljekovima, a Teo je potvrdio da mu je ujna nešto bila pričala o tome, međutim tvrdi kako je sada potpuno u redu i kako nema nikakvih posljedica. Tijekom epizode otkrije se kako ima jako visoko mišljenje o Teu, kojeg naziva "Maestro", te kako ga smatra najboljim odvjetnikom kojeg pozna, dok Teo otvoreno tvrdi kako je Ivan vrlo loš odvjetnik te kako je ušao u taj posao samo zbog obiteljske tradicije i roditeljskog pritiska. Cilj tih procesa bio je poslati Gazdu u zatvor, međutim pokazalo se kako je Ivan nesposoban dobiti čak i tako namješten slučaj jer Gazda prvi puta nije dobio ni uvjetnu kaznu. Nakon toga, Teo ga je pozvao kod sebe doma da mu uvali Robija i Kazu, a kasnije i Luciju i Irenu kao klijente u novom pokušaju da Gazdu pošalju u zatvor. Ivan komentira kako bi bilo dobro da Teo i on obnove kontakt i da ga Teo poduči da bude bolji odvjetnik. Kada mu Teo objasni zašto ga je doveo kod Robija i Kaze, Ivan je isprva skeptičan jer mu Teo pomaže da dobije slučaj, ali Teo objasni da mu je tako veći izazov bez da otkrije pravu istinu o Gazdinom planu. Međutim, kada Ivan krene uzimati izjavu, Teo mu doda diktafon i Ivan tada, jer je bio zaboravio notes i diktafon, dobije napdaj u kojem moli oca da ga ne tuče remenom, na što ga Teo mora tješiti pred svojim cimerima. U tijeku samog postupka, Ivan lupa besmislice koje idu u korist Tea i Gazde te čak govori kako bi oslobodio Gazdu, nakon čega se udara zbog pogreške te čak govori Teu da su dokazi koje ima protiv Gazde nezakoniti i da nema šanse da Gazda bude osuđen. Nakon Teovog izlaganja, sam govori kako Lucija ne izgleda kao djevojka koju bi itko seksualno zlostavljao, kako ga Robi tuži zbog sudara koji se nikada nije ni dogodio i kako ga Irena tuži zbog nepostojećeg ugovora, a kada Kazo kaže da ga tuži zbog neplaćenih prekovremenih i rada nedjeljom (što je točno), on ga napadne da je nezahvalan jer tuži čovjeka koji mu je dao posao i sve svoje klijente naziva parazitima; Gazda u tom trenutku komentira kako je Ivan retardiran i želi ga ubiti, ali ga Teo smiruje. Kada svemu tome posvjedoči, gostujući sudac iz Sudana uz smijeh odbaci tužbu. U trećem pokušaju, Teo namjesti Gazdi tužbu za neplaćanje pretplate kako bi pomogao Saši, ali i spasio svoje cimere od njega (jer Saša u ovoj epizodi radi kao inkasator za HRT) te Ivan konačno uspijeva dobiti osuđujuću presudu, ali kada gostujući sudac Gazdi odredi smrtnu kaznu (koja u Hrvatskoj ne postoji, ali su suci u programu Suci bez granica dobili mogućnost koristiti norme iz svojih matičnih zemalja), Teo ponovo spasi stvar i Ivan izgubi slučaj i treći put. Iako se izvorno radovao pobjedi, te je čak otkrio da bi mu tata mogao dozvoliti da ponovo jede meso, nakon novog poraza Ivan dobiva novi napadaj te ostaje plakati u sudnici ispod stola. Pojavio se u samo jednoj epizodi, u kojoj je potpisan kao Teov bratić odvjetnik.[e 15]

Obitelj Grobnik uredi

Obitelj Toć uredi

Obitelj Krolo uredi

  • Đuro Krolo (Dražen Čuček) je moćni kriminalac i Armandov brat blizanac. Bavi se cijelim nizom mutnih poslova, uključujući kamatarenje i organiziranje ilegalnih borbi. Iako je bio poznat po svojim vještinama da izbjegne zakon, nakon Teovog manevra doista je završio u zatvoru, zbog čega se želio osvetiti Teu. Iako su braća, Đuro i Armando imaju dijametralno suprotne osobnosti. Inicijalno je potpisan kao Ljubavnik jer je predstavljen kao ljubavnik Teove bivše žene, Barbare.

Gazdina rodbina uredi

  • Paško Gabrić (Adnan Palangić) je bogati poslovni čovjek i Gazdin rođak koji se u četvrtoj sezoni pojavljuje kao novi vlasnik Str@TV-a. Gabrić je izrazito mutna ličnost, a njegova je poslovna politika slična Gazdinoj, zbog čega su njih dvojica istovremeno i odlični poslovni partneri i rivali.

Prijatelji i poznanici glavnih likova uredi

  • Stjepan "Đimi" Đomlija (Franjo Kuhar) je poznati pustolov i glumac koji je ujedno i Gazdin prijatelj. Pojavio se prvo kao suradnik na projektu domaće produkcije nastavka filma o Indiani Jonesu, a kasnije se otkrilo da je Prizmićev sin te ga je pokušao ubiti. Kasnije je sudjelovao u snimanju serije Zakon braće Radić te je sa šamanom Nenadom pomogao u izradi reality showa.

Klijenti u vidoteci uredi

Klijenti u Agenciji uredi

Deda
 
Debi "Gle tko to snomori" (4×12)
Tumači Ljubomir Kapor
Broj epizoda 1
Detalji
Spol muškarac
Starost 87
Zanimanje izumitelj pilula za pomlađivanje
Bračni drug(ovi) neimenovana supruga
  • Deda (Ljubomir Kapor) je jedan od klijenata koji dolaze u Gazdinu Agenciju kako bi mu Gazda napravio marketinšku kampanju i plasirao proizvod na tržište. Na prvom sastanku, nudi Gazdi da obaraju ruke i tvrdi da mu njegove pilule, koje su autohtoni hrvatski proizvod, pomažu u pomlađivanju i da mu omogućuju da se nosi s bilo kojim dvadesetogodišnjakom, neovisno o tome što izgleda kao starac. Kada ga Gazda usporedi s glumcem Zvonimirom Rogozom, koji je dobio dijete u 92. godini života, a umro je 1988. godine u 101. godini života, Deda govori da bi Rogoz još uvijek bio živ i da bi pravio djecu (iako bi u tom trenutku imao 121 godinu). Tada otkriva da ima 87 godina te ženu od 30 godina s kojom čeka dijete, a uz to planira živjeti još barem 20 godina. Gazda mu tada predloži marketinšku kampanju naziva "Život počinje u 60-oj" te predlaže spotove sa starijim osobama iz javnog života, poput Žuži Jelinek, za koju Gazda laže da je već pristala biti dio kampanje, ali Deda to odbija i želi mlade, zgodne djevojke u svom spotu, želeći "cice i guzice", poput Nives Celizijus. Kada Gazda kaže da je mislio da su pilule i za žene, Deda mu odgovara da svijet ne želi bake s libidom djevojke i zahtijeva novi program, a kada shvati da ga Gazda nema, Deda planira otići, ali u tom trenutku dolazi Irena s Berom pa se Deda naljuti zbog prisutnosti djeteta. Gazda mu mulja da je to dio kastinga, a kada Irena skine sako i otkrije svoje obline, Deda je potpuno izbezumljen i gotovo umre od srčanog udara; kada se oporavi, pristane surađivati s Gazdom, ali kao uvjet traži večeru s Irenom pa je Gazda prisiljen lagati Ireni o razlozima sastanka s Dedom. Gazda ju zapravo podvodi, ali njoj to predstavlja kao dio kampanje u kojem ona mora ispipati klijenta, s tim da ispipavanje uključuje dobivanje informacija od klijenta, a ne seksualne usluge. Irena na kraju pristane naći se s Dedom na večeri u pubu, ali se odjene pristojno pa Deda komentira zašto je tako prekrivena. Kada mu Irena kaže da je to poslovni sastanak, Deda nastavlja po svome i kaže da se mogu pretvarati da je to poslovni sastanak. Deda tada pita Irenu što ona točno radi u Agenciji, a ona se gotovo izlane i otkrije mu da ga je došla "špijunirati", ali se zaustavi i kaže da je došla razmotriti "neke mogućnosti", što Deda shvati kao seksualnu referencu i potvrđuje da je i on za to. Međutim, Irena ne shvaća to i krene mu postavljati poslovna pitanja i bilježiti odgovore za Gazdu. Prilikom ispitivanja, Deda otkriva da je svoje pilule nudio i Ivi Robiću, ali je ovaj odbio pa Deda govori da je zato sada mrtav. Irena se uskoro izlane i otkrije stvarne motive te napada Dedu da ju pokušava seksualno iskoristiti, što on negira i tvrdi da ima kod kuće mladu ženu od 30 godina pa da mu ne treba ona koja je starija; Irena tada poludi i tvrdi da ima 28 godina, na što Deda kaže da je star, ali ne i ćorav. Svađa se nastava, a prekida ju Gazda, koji je došao vidjeti kako napreduju pregovori te se tada saznaje da da Deda stvarno nije htio seksualno iskoristiti Irenu, već samo dirati njezine grudi i to ne zato što ga uzbuđuju grudi, nego jer ima fetiš na mliječne žlijezde, što zbuni čak i Gazdu. Nakon toga, Deda odluči prekinuti suradnju s Gazdom. Deda se pojavio u samo jednoj epizodi, a njegovo pravo ime nikada nije otkriveno.[e 14]
  • Klijentica BUG-a

Djelatnici i gosti Str@TV-a uredi

Tajna služba uredi

Teovi klijenti i pravosudni djelatnici uredi

Ostali uredi

Napomene uredi

  1. 1,0 1,1 U prve dvije sezone serije potpisana je kao Mila Elegović-Balić, a od treće sezone do kraja kao Mila Elegović.
  2. U prvih nekoliko epizoda, lik Gazde potpisan je kao "Vlasnik videoteke", iako su ga u seriji svi zvali Gazda.
  3. Iako Gazda nije imao redovita pojavljivanja, smatra se kako je od druge sezone do kraja bio glavni lik u seriji.
  4. U petoj sezoni, lik Konobara u odjavnoj je špici potpisan kao Armando.
  5. Iako Armando nije imao redovita pojavljivanja, smatra se kako je od druge sezone do kraja bio glavni lik u seriji.
  6. U petoj sezoni, lik Erotomana u odjavnoj je špici potpisan kao Saša.
  7. Iako Erotoman nije imao redovita pojavljivanja, smatra se kako je od druge sezone do kraja bio glavni lik u seriji.
  8. Zvonimir Zoričić nije potpisan u epizodi "Kvizovi, Bugari, lumeni" (4×21), iako se u njoj pojavio.
  9. 9,0 9,1 U prvoj sezoni potpisana je kao Ksenija Marinković-Ugrina, a u drugoj kao Ksenija Marinković.
  10. Lik se pojavio isključivo kao silueta te je u tom pogledu u pitanju samo glasovna uloga.
  11. Branka Cvitković nije potpisana u epizodi "Atentat na Gazdu" (5×21), iako se u njoj pojavila. Bilo je to njezino posljednje pojavljivanje u seriji.

Citirane epizode uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Kulenović, Goran (scenarist i redatelj) (15. travnja 2005.). "Epizoda 1". Bitange i princeze. Sezona 1. Epizoda 1. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  2. Lazić, Zoran; Kožul, Tonći (scenaristi); Žarković, Dražen (redatelj) (5. travnja 2007.). "Jedno vjenčanje i sprovod". Bitange i princeze. Sezona 3. Epizoda 8. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  3. Kulenović, Goran; Ružić, Branko (scenaristi); Kulenović, Goran (redatelj) (11. siječnja 2010.). "Kazoblanka". Bitange i princeze. Sezona 5. Epizoda 18. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  4. Kulenović, Goran; Bulić, Vlado (scenaristi); Kulenović, Goran (redatelj) (7. siječnja 2008.). "Špijuni, lancuni, klauni". Bitange i princeze. Sezona 4. Epizoda 1. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  5. Kulenović, Goran (scenarist i redatelj) (4. studenog 2005.). "Pogodi tko ne dolazi na večeru". Bitange i princeze. Sezona 2. Epizoda 3. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  6. Lazić, Zoran; Kožul, Tonći (scenaristi); Brešan, Vinko (redatelj) (10. ožujka 2006.). "Baba Manda". Bitange i princeze. Sezona 2. Epizoda 18. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  7. 7,0 7,1 Lazić, Zoran; Kožul, Tonći (scenaristi); Žarković, Dražen (redatelj) (11. veljače 2007.). "Ta divna stvorenja". Bitange i princeze. Sezona 3. Epizoda 1. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  8. Lazić, Zoran (scenarist); Žarković, Dražen (redatelj) (8. ožujka 2010.). "Zbogom žohari". Bitange i princeze. Sezona 3. Epizoda 1. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  9. 9,0 9,1 Lazić, Zoran; Kožul, Tonći (scenaristi); Vitez, Ivan-Goran (redatelj) (24. veljače 2006.). "Mačak na vrućoj drvenoj klupi". Bitange i princeze. Sezona 2. Epizoda 16. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  10. Kulenović, Goran (scenarist i redatelj) (9. studenog 2009.). "Skandali, portali i Kumerleov mali". Bitange i princeze. Sezona 5. Epizoda 9. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  11. Lazić, Zoran; Kožul, Tonći (scenaristi); Žarković, Dražen (redatelj) (22. ožujka 2007.). "Grimizni hrbat". Bitange i princeze. Sezona 3. Epizoda 6. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  12. Lazić, Zoran; Kožul, Tonći (scenaristi); Žarković, Dražen (redatelj) (28. lipnja 2007.). "Moje bi tijelo tvoje htjelo". Bitange i princeze. Sezona 3. Epizoda 19. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  13. Meštrović, Koraljka; Kulenović, Goran; Žarković, Dražen (scenaristi); Žarković, Dražen (redatelj) (17. ožujka 2008.). "Trudnice, bludnice, ludnice". Bitange i princeze. Sezona 4. Epizoda 11. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  14. 14,0 14,1 Meštrović, Koraljka; Kulenović, Goran (scenaristi); Žarković, Dražen (redatelj) (24. ožujka 2008.). "Gle tko to snomori". Bitange i princeze. Sezona 4. Epizoda 12. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)
  15. Vitez, Ivan-Goran; Gabelić, Antonio (scenaristi); Vitez, Ivan-Goran (redatelj) (21. travnja 2006.). "Inkasator uvijek zvoni dvaput"". Bitange i princeze. Sezona 2. Epizoda 24. HRT. {{cite episode}}: Check date values in: |date= (help)

Reference uredi

Vanjske veze uredi