Elvis Bošnjak (Split, 26. siječanj 1971.), hrvatski dramatičar i glumac.

Elvis Bošnjak
Rođenje 26. siječnja 1971.
 HRV Split, Hrvatska

Životopis uredi

Po završetku studija glume na Akademiji dramske umjetnosti 1993. postaje članom ansambla HNK Ivana pl. Zajca - Rijeka. Zajedno s grupom glumaca sudjeluje i u stvaranju HKD teatra, jednog od najznačajnijih neovisnih kazališta danas u Hrvatskoj. Nakon dvije sezone vraća se u Split i postaje članom HNK. U Splitu je odigrao niz glavnih uloga kao što su Isus (Kako je izdan Isus), Kralj Solum (Solumov kraj), Ivan Karamazov (Braća Karamazovi), Trepljov (Galeb), Mathieu (Povratak u pustinju), Kaliban (Oluja). Glumio je također i u svim svojim dramama; Florijan (Otac), Jerko (Nosi nas rijeka), Sem (Hajdemo skakati po tim oblacima).

Pisati za kazalište počinje krajem devedesetih. U prosincu 2000., na maloj sceni HNK Split, praizvedena mu je drama Otac u režiji Nenni Delmestre. Ta predstava na 11. Marulićevim danima - festivalu hrvatske drame, osvaja najvažnije nagrade, za najbolju dramu, režiju, glumca (Milan Štrljić) te najbolju predstavu. Prema ovoj drami 2003. snimljen je i igrani film u režiji Stanislava Tomića za kojeg je Bošnjak sam napisao scenarij. Dvije godine nakon Oca na velikoj sceni HNK Split praizvedena je drama Nosi nas rijeka opet u režiji Nenni Delmestre. Priča o raspadu seoske obitelji, suzbitim emocijama, ranama što zacjeljuju sporije no što teče rijeka pod njihovom kućom, u anketi nekoliko vodeđih dnevnih listova proglašena je kulturnim događajem godine. Pored brojnih glumačkih nagrada predstava je proglašena najboljom na 13. Marulićevim danima osvojivši nagradu za režiju i najbolji tekst. Za ovaj tekst i ulogu Jerka, Elvis Bošnjak dobio je također i prestižnu nagradu ministarstva kulture "Vladimir Nazor" za kazalište 2003. godine. Ista drama je 2011. godine izvedena u GDK Gavella u režiji Krešimira Dolenčića. Ulogu Jerka je, ovog puta, odigrao Amar Bukvić kojemu je to bila prva uloga kao člana ansambla GDK Gavella.

Njegovu treću dramu Hajdemo skakati po tim oblacima, praizvedenu 2004. u HNK Split, na scenu je postavila Nenni Delmestre. Oblaci su ljubavna igra potpuno otvorene forme, gdje se izborom i redoslijedom prizora bira priča, broj likova i njihove sudbine. Za dramski tekst Žice i žileti dobio Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" 2008. godine.

2009. osniva kazalište PlayDrama u Splitu zajedno sa Ninom Mitrović.

Filmografija uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Praizvedbe uredi

Vanjske poveznice uredi