Ivan-Goran Vitez

Ivan-Goran Vitez (Zagreb, 1975.), hrvatski filmski redatelj i scenarist. Rođen je 1975. godine u Zagrebu. Pohađao je Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu (smjer elektrotehnika), a nakon mature 1993. godine upisuje režiju i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti.

Ivan-Goran Vitez
Biografske informacije
Rođenje1975.
Hrvatska Zagreb, Hrvatska
(tada  SFR Jugoslavija)
Profesionalne informacije
ObrazovanjeAkademija dramske umjetnosti
Zagreb, Hrvatska
Zanimanjeredatelj, scenarist
Znamenita djela

Od 1997. godine bavi se režijom, isprva kao asistent, a kasnije i kao samostalni redatelj, ali i scenarist. Prvi samostalni projekt bio mu je kontroverzni film Pomor tuljana (2000.), zbog kojeg mu na ADU nisu dali da diplomira, nazvavši ga "moralno neodgovornim";[1] nakon njega uslijedio je hvaljeni i nagrađivani film Posljednja pričest (2005.). Nakon duže pauze u kojoj radi na serijama i u kazalištu, godine 2015. vraća se dugometražnom filmu s Narodnim herojem Ljiljanom Vidićem, nadrealnom komedijom, a 2019. godine režira i Dopunsku nastavu.

Značajan doprinos dao je i na televiziji. Godine 2005. surađuje kao pomoćnik na Kulenovićevoj seriji Bitange i princeze, a u drugoj sezoni dobiva puno veću ulogu te sudjeluje kao redatelj i scenarist na nizu epizoda, a imao je i nekoliko cameo nastupa kao televizijski voditelj. Njegov angažman na seriji prestaje nakon druge sezone, ali kasnije je sudjelovao kao scenarist na seriji Zakon!.

Radio je i kao redatelj dijaloga na animiranim filmovima. Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika u mandatima 2017.-2019. i 2019.-2021. godine. Nećak je glumca Zlatka Viteza.

Reference uredi

Vanjske veze uredi