Mario Kovač (Zagreb, 25. 10. 1975.), hrvatski kazališni i filmski redatelj

Mario Kovač
Rođenje25. 10. 1975. (1975-10-25) (dob: 48)

Diplomirao je 2002. godine na odsjeku Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti. Dvanaest godina je bio član Dramskog učilišta Zagrebačkog Kazališta Mladih gdje je skupljao prva kazališna iskustva pod stručnim vodstvom Zvjezdane Ladike, Elizabete Kumer, Jadranke Korde i Borisa Kovačevića. U tom periodu nastupa u čitavom nizu amaterskih i profesionalnih produkcija ZKM-a.

Godine 1995. osniva nezavisnu studentsku kazališnu grupu Schmrtz Teatar s kojom u malo više od pet godina rada režira, glumi, nastupa u više od 120 predstava, performansa, hepeninga, koncerata... te ostvaruje brojna gostovanja po Hrvatskoj i Europi. Članstvo grupe su činili mladi ljudi (pretežno studenti) koji su imali želju baviti se izvedbenim umjetnostima i reciklažom starih ideja o "modernosti" i "političkom angažmanu" kazališta. Od samog početka tematika njihovih nastupa obuhvaćala je pitanja ljudskih prava, ekologije, kritike društva, modernog primitivizma, subkulturnih pokreta, alternativnih svjetonazora, civilnog društva, autonomije kulture... Među najpoznatijim radovima grupe su radikalne akcije (krađa knjiga u knjižarama u sklopu akcije "22%", egzorcistička akcija istjerivanja zlih demona iz zgrade HNK, Millenium Marijuana March...).

Početkom 2001. osjeća da je potrebno napraviti radikalan rez u svom radu pa raspušta Schmrtz Teatar i osniva kazališnu družinu "Nova Grupa" s kojom je proteklih sezona napravio nekoliko performansa i kazališne predstave "Philip Glass kupuje komad kruha", "Sunčani grad" i “Žohari”. Grupa gostuje na čitavom nizu festivala eksperimentalnog i studentskog kazališta širom svijeta (Montreal, Teheran, Caracas, Grenoble...).

Pokretač je i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta od kojih treba izdvojiti: FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti)...

Od 2000. godine radi kao profesionalni kazališni redatelj i do sada je ostvario čitav niz predstava:

 • "Sjajno prolazno vrijeme" po tekstovima Davida Ivesa u DK "Gavella";
 • "Sudnji dan" Žanine Mirčevske u Teatru &TD;
 • "Krovna udruga" Ivice Ivaniševića i Ante Tomića u HNK Split;
 • "Akvarij" Radovana Ivšića u HNK pl. Zajca u Rijeci;
 • "Kralj Ubu" Alfred Jarry-ja u Kazalištu Trešnja;
 • "Slučaj Hamlet" Ane Prolić u DK “Gavella”;
 • "Karlovac – (k)raj na Zemlji" Davida Ivesa u nezavisnoj kazališnoj družini KUFER;
 • "Je li tko za sex?" Davida Ivesa u Teatru &TD;
 • "Smrtni grijesi" Felixa Mitterera s Dramskim studijem slijepih i slabovidnih Novi Život;
 • "Norveška.danas" Igora Bauresime u Gradskom kazalištu Požega;
 • "Jutro" (po motivima Sarah Kane – 4.48 Psihoza) u nezavisnoj kazališnoj družini KUFER;
 • "Kanibali" Heather Dundas u koprodukciji Teatra &TD i Centra za ravnopravnost spolova;
 • "Vane +" Radovan Ivšić s Dramskim studijom slijepih i slabovidnih Novi Život;
 • "Bijeli Klaun" Damira Miloša u Dječjem kazalištu Dubrava;
 • "Ptice, ptice, ptice" (po motivima Radovana Ivšića – Daha) s autorskim timom;
 • "U predvečerje" Miroslav Krleža u kazališnoj družini LOSOS;
 • "Igra" (po motivima istoimenog animiranog filma Dušana Vukotića) u Dječjem Kazalištu Dubrava;
 • "Sa’ će Božo, svaki čas" Ivice Ivaniševića u nezavisnoj kazališnoj družini Rugantino;
 • "Točka izvorišta" Maje Sviben u nezavisnoj kazališnoj družini KUFER;
 • "Odabrao Đelo Hadžiselimović" Davida Ivesa s Dramskim studijom slijepih i slabovidnih Novi Život;
 • "Cirkus Šardam" Daniila Harmsa za Tigar Teatar;
 • "Smrtoples" Claire Dowie u nezavisnoj kazališnoj družini KUFER;
 • opera "Eto vas!" Frana Đurovića za Glazbeni Bienalle 2007.;
 • "Regoč i Kosjenka" Ivana Brlić Mažuranić u Dječjem Kazalištu Dubrava;
 • "Čipolino" Giannija Rodarija u kazalištu "Žar ptica".

Za većinu tih predstava potpisan je kao scenograf i skladatelj originalne glazbe, a mnoge od njih osvajale su nagrade na značajnim domaćim i stranim kazališnim festivalima. Kao režiser, glumac, kompozitor, scenograf ili dramaturg sudjelovao je i u stvaranju čitavog niza amaterskih predstava i performansa.

Za Treći program Hrvatskog Radija režirao je radio drame “Žena bomba” Ivane Sajko (za tu režiju 2004. godine dobija Nagradu Hrvatskog glumišta), “Sunčani grad” Radovana Ivšića, “Slučaj Hamlet” Ane Prolić, "Velika bijela zavjera" Dimitrija Vojnova, "Sasvim obične ludosti" Petra Zelenke i "Pladoiyer po piknji" Milka Valenta.

Sa raznim bendovima i projektima izdao desetak glazbenih albuma različitih usmjerenja (od cabaret punka do radikalne eksperimentale). Trenutno svira klavijature, teremin i razne elektronske naprave u grupama “Tena Novak”, “Dada Jihad” te pjeva u bendu "Delvis".

Organizira razna događanja (performanse, hepeninge, predstave, glazbene slušaone, filmske projekcije, književne i poetske večeri, DJ nastupe, izložbe, modne revije...) u mnogim zagrebačkim klubovima (uz gostovanja širom Europe), a DJ resident je utorkom u klubu “Gjuro II”.

Sa dvojicom koautora, scenarist je i redatelj filmova “Bore LeeU kandžama velegrada” (koji je u vrlo kratkom roku postao jedan od najgledanijih domaćih filmova godine te najprodavaniji domaći film u DVD formatu) i “Bore Lee – Čuvaj se sinjske ruke” (koji je kino premijeru imao na ZFF-u 2004., a soundtrack filma je nominiran za Porina). Samostalno je sa Bore Lee-jom uradio srednjemetražni film "Borilica" koji je postao jedan od najgledanijih domaćih uradaka putem interneta. Autor je i nekoliko kratkometražnih filmova te je osvojio nagrade na par festivala kratkog metra.

Pisao je kazališne kritike, recenzije i teoretske eseje za "Frakciju", "Nomad", "Zarez", "Kazalište", "Godine", "Vrisak" i još neke inozemne periodike. 2001. godine je izdao zbirku priča "Baršunasto podzemlje" (izdavač: SC), 2004. godine esej u knjizi čije autorstvo supotpisuje s dvojicom pisaca “Big Brother – 100 dana ispred ekrana” (izdavač: AGM), a 2007. godine zbirku poezije "Jesmo li se za to borili" (AGM). U svojstvu glavnog i izvršnog urednika, uredio je za izdavanje tri knjige: Rose Lee Goldberg “Performans – od futurizma do danas” (djelomično i preveo dotično izdanje s engleskog), zbirku poezije Borisa Ivkovića “Pjesme izviru iz duše” te ispovjednu prozu Igora Kolovrata "Soba 108 - zapisi iz Remetinca".

Od televizijskih projekata, važno je izdvojiti funkcije story editora (dnevni urednik) na prvoj sezoni “Big Brothera” (RTL) i kreativnog urednika na prvoj sezoni reality showa “BAR” (Nova TV). Trenutno radi kao scenarist na tv seriji "Dobre namjere".