Astrologija je naziv koji se koristi za grupu tradicija i vjerovanja prema kojima poznavanje relativnog položaja nebeskih tijela može biti korisno u razumijevanju, tumačenju i organiziranju informacija vezanih uz karakter pojedinog čovjeka, neke šire grupe ili nekih svjetskih događaja. Osoba koja se bavi astrologijom naziva se astrolog. Astrologiju njeni zagovornici nazivaju naukom, a osporavatelji pseudonaukom.

Podjela astrologije prema području interesa uredi

Astrometeorologija uredi

Prognoziranje vremena praćenjem i tumačenjem dnevnih kretanja planeta, pri čemu su najbitniji jaki aspekti koje tvore (naročito prema Suncu), zatim položaj planeta u znacima i elementima, dok su kuće zanemarive.

Horarna astrologija uredi

Daje odgovor na konkretno pitanje. Astrološka karta se izrađuje prema vremenu i mjestu u trenutku u kojem je pitanje, jasno formulirano, postavljeno astrologu tj. on ga shvatio. Jednostavna i praktična, tumači se samo onaj dio karte koji je tematski obuhvaćen pitanjem. Uobičajeno je koristiti osnove i pravila tradicionalne astrologije te Regiomontanus sistem podjele kuća.

Natalna astrologija uredi

Bavi se svim segmentima života pojedinca; od psihološke strukture, karaktera, temperamenta, nasljednih faktora, fizičke konstitucije i kondicije, do interakcije s okolinom, odnosa s ljudima i situacijama koje nam život donosi. Natalna karta se izrađuje prema vremenu (datum, sat i minute) i mjestu rođenja, i ona je osnova svega, sve ostalo se temelji na njoj - predikcije, sinastrijske karte, elekcione karte itd.

Sinastrija ili usporedna astrologija uredi

Grana astrologije koja se bavi tumačenjem odnosa dvije osobe na temelju usporedbe njihovih natalnih karti; pri čemu se pažnja obraća na sklad ili nesklad naglašenih znakova, elemenata i kvaliteta, međusobne planetarne aspekte, te utjecaj planeta jedne osobe na kuće i uglove natalne karte druge. Također se mogu izraditi i horoskopi kombinacijom natalnih podataka obje osobe - kompozit, Davison horoskop.

Elekciona astrologija uredi

Ima za cilj pronaći najpovoljniji trenutak za otpočinjanje nekog poduhvata. Elekciona karta izrađuje se u kombinaciji s natalnom tj. kartom osnivanja poduzeća i sl. No, ukoliko je u pitanju manje važna aktivnost ili podatci nisu poznati, elekciona karta se može izraditi zasebno, s tim da se u vidu ima dobar smještaj i povezanost onih elementa karte koji se odnose na prirodu i cilj planiranog poduhvata.

Mundana astrologija uredi

Analizom i predviđanjem obuhvaća sva zbivanja unutar država i naroda; od političkih, ratnih, gospodarskih, društvenih, do prirodnih uvjeta i nepogoda. Horoskopi se izrađuju prema vremenu i mjestu u kojem se događaj odvio ili započeo. Npr. horoskop države izrađuje se prema vremenu i mjestu proglašenja neovisnosti, uspostave novog režima, krunidbe vladara i sl.

Antropološka astrologija uredi

Bavi se korelacijom između antropoloških tipova (rasa) i njima adekvatnih astroloških znakova. Na primer, astrološkom tipu Ovna odgovara antropološki tip dinarca, astrološkom tipu Blizanca - antropološki tip nordida, tipu Raka - tip Istoka (žute rase), tipu Strelca - tip afričkih crnaca i potomaka evropskih kromanjonaca koji su po nekim teorijama poreklom iz Afrike, itd. Antropološka astrologija tvrdi da se svaki antropološki tip rađa u svakom astrološkom znaku, ali samo oni koji se slučajno rode u adekvatnom znaku, bivaju motivisani da poveruju u astrologiju.


Poznati astrolozi uredi

V. također uredi