Josip Zovko (Split, 4. lipnja 1970. – Grudsko Vrilo, 3. travnja 2019.) je bio hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac i režiser.[1]

Josip Zovko
Rođenje4. lipnja 1970.
Smrt3. travnja 2019.
Opus
Djelatni period1993 - 2019

Biografija i karijera uredi

Rođen je 4. juna 1970. u Splitu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a 1993. godine postao je članom ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. U Splitskom kazalištu je bio student Mustafe Nadarevića s kojim je i više puta bio na splitskoj pozornici[2]

Najšira publika poznavati ce Josipa Zovka po ulogama Joze u TV seriji Naši i vaši i Mate u filmu "Da mi je bit morksi pas".

Tijekom svoje karijere razvio je mnoge značajne uloge u filmu i kazalištu. Prvi put na televiziji pojavio se u Mali Libaru, Marku Ustiću, Splicaninu, od 1997. Nakon toga kao Mate u filmu "Da mi je biti morski pas" iz 1999. godine, koja je osvojila nekoliko nagrada na 46. festivalu u Puli.

Josip Zovko je kao "Kole" imao jednu od glavnih uloga u filmu "Ante se vraća kući" iz godine 2001. Gdje je glumio kao studente iz Dalmacije. U filmu "Holding" je igrao manju ulogu kao mali brat, a iste godine u filmu "Posljedna Volja" kao konobar na brodu, gdje je i glumio Goran Višnjić.

Igrao je u hrvatskoj TV seriji Naši i vaši (2000.-2002.) kao Jozo, gjde je i glumio Vedran Mlikota. Tu su glumili kao dva hercegovca koja su došli u Zagreb. Na početku su završili u seriji i falkutetu svojom voljom i svojim učenjem. A mislili su da će ih profesor pustiti ispit, jer ih posnavao. Uloga Zovke je bila u filmu Žao mi je zbog kung fu-a kao Caco iz 2004 godine. U TV filmu "Trešet" iz godine 2006 je glumio policajca imenom "Prekrasni Um". Domaće i sa otoka ga želje korumpirati i privuci na svoju stranu, jer vide korist za sebe. U filmu "najvećoj pogrešci Alberta Einsteina" je glumio kao stranac. Josip Zovko je otvorio ulogu Peraice u epizodi Bitange i Princeze iz 2008 godine. 2009 pojavio se kao "Roko" u filmu Vjerujem u anđele, gdje je sudjelovao i Oliver Dragojević. Zovko ja glumio u filmu Bella Biondina 2011 kao partizan.

U Videospotu od Miroslava Škore "tamo gdje je dom" je glumio Josip Zovko glavnu ulogo kao viteza, koji se bori za svoj dom, iz godine 2003.

Postigao je veliki broj uloga u HNK Split.

Poginuo je u prometnoj nesreći u Grudsko Vrilo pokaj Gruda u Bosni i Hercegovini.

Filmografija uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Uloge u HNK Split uredi

Nastup izvan HNK Splita uredi

  • Mail Libar Marka Uvodića Splićanina, GKM Split
  • Priredba Ilije Zovka, red. Josip Zovko, GKM Split

Filmske nagrade i posebne počasti uredi

  • Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Mate u tv filmu Da mi je biti morski pas, redatelja Ognjena Sviličića, 2000
  • Nagrada Veljko Maričić na međunarodnome Festivalu malih scena za ulogu Malog u predstavi Bijelo Dubravka Mihanovića, redatelja Ivana Lea Leme , 1998

Izvori uredi

  1. Slobodna Dalmacija, Zovko režira Zovka, objavljeno 28. svibnja 2008., pristupljeno 4. svibnja 2019.
  2. hkm.hr/vijesti/domovina/imotski-pokopan-vjernik-i-covjek-josip-zovko-glumac-koji-je-odbijao-uloge-zbog-vjere

Vanjske veze uredi