Alka Vuica (Pula, 8. lipnja 1961.) je hrvatska je pjevačica.

Alka Vuica
Generalne informacije
Ime Alka Vuica
Žanr(ovi) Pop
Aktivni period 1980. - danas
Diskografska kuća Hit Records
Službene stranice
Alka-Vuica.com

ŽivotopisUredi

Alka Vuica hrvatska je pjevačica i TV-novinarka. Njena glazbena karijera ne uključuje samo pjevanje, već i pisanje pjesama i drama. Pjesme, kako sama kaže, piše otkad je naučila pisati. Na glazbenoj sceni je od 1980. godine, a prvi značajan uspjeh je doživjela 1990. godine, kada je bila u pobjedničkom timu na izboru za pjesmu Eurovizije koju je izvela Tajči pod nazivom "Hajde da ludjemo"

1993. godine objavljuje svoj prvi album Laži me. Hitom "Laži me" 1994. godine probija se na vrh hrvatskih glazbenih ljestvica, a pjesma postaje i hit godine. Zatim slijedi hit "Otkad te nema". Iste godine osvaja nagradu za kantautora godine. Mnogi smatraju da je ona prva uvela etno stil u hrvatski pop.

1996. godine osvaja prvu nagradu za scenski nastup na Melodijama hrvatskog Jadrana. 1996. objavljuje svoj drugi album - Za tebe čuvam sebe. Na albumu je i pjesma "Ej, šta mi radiš" koja postaje hit. Slijede albumi Alkatraz, Balkan girl, Profesionalka i Cirkus.

Od pjesama koje je napisala za druge, valja izdvojiti "Ja sam zaljubljen" Tonyja Cetinskog, "Lijepa bez duše" Olivera Dragojevića i "Ni na sjever ni na jug" Sandija Cenova.

Alka je i voditeljica rubrike pod nazivom Alka Individualka na Red Carpetu na Novoj TV.

Godine 2009. se kao kandidat Zelene liste Hrvatske pokušala natjecati na za predsjednika Republike, ali joj je kandidatura odbijena zbog nedovoljnog broja potpisa. Vuica je tvrdila da su joj prikupljeni potpisi ukradeni.

DiskografijaUredi

AlbumiUredi

KompilacijeUredi

Privatni životUredi

Alka živi sa sinom Arijanom, kojeg je dobila u davnoj vezi sa Vukom Veličkovićem, poznatim srpskim slikarom i umjetnikom.

Vanjske vezeUredi