Alka Vuica (Pula, 8. lipnja 1961.) je hrvatska pjevačica i TV-novinarka.

Alka Vuica
Lični podaci
Ime po rođenjuAlka Vuica
Muzički rad
Period aktivnosti1980.—danas
Žanrpop
Diskografska kućaHit Records
Ostalo
Službene straniceAlka-Vuica.com

Životopis uredi

Rođena je u Puli. Njena glazbena karijera ne uključuje samo pjevanje, već i pisanje pjesama i drama. Pjesme, kako sama kaže, piše otkad je to naučila. Na glazbenoj sceni je od 1980., a prvi značajan uspjeh doživjela je 1990. godine (tada je bila u pobjedničkomu timu na glazbenomu takmičenju Eurovizija; pjesmu naslova Hajde da ludjemo izvela je Tajči).

1993. objavila je prvi album, Laži me. Ovim hitom 1994. godine probila se na vrh hrvatskih glazbenih ljestvica, a pjesma je postala i hit godine. Zatim je uslijedio hit Otkad te nema. Iste godine, 1994., osvojila je nagradu za kantautora godine. Mnogi smatraju[pojasniti] da je ona prva uvela etno stil u hrvatski pop.

1996. godine osvojila je prvu nagradu za scenski nastup na Melodijama hrvatskog Jadrana. 1996. objavila je drugi album, Za tebe čuvam sebe. Na albumu je i pjesma Ej, šta mi radiš koja tada postaje hit. Slijede albumi Alkatraz, Balkan girl, Profesionalka i Cirkus.

Od pjesama koje je napisala za druge, mogu se izdvojiti Ja sam zaljubljen Tonyja Cetinskog, Lijepa bez duše Olivera Dragojevića i Ni na sjever ni na jug Sandija Cenova.

Vuica je i voditeljica rubrike pod nazivom ’Alka Individualka’ u emisiji Red Carpet na Novoj TV.

Godine 2009. se kao kandidat Zelene liste Hrvatske pokušala natjecati na za predsjednika Republike Hrvatske, ali joj je kandidatura odbijena zbog nedovoljnog broja potpisa. Vuica je tvrdila da su joj prikupljeni potpisi ukradeni.

Privatni život uredi

Ima sina.

Diskografija uredi

Albumi uredi

Kompilacije uredi

Vanjske veze uredi