Zločinački umovi (engl. Criminal Minds) američka je kriminalistička TV-serija koja prati rad JAP-a, tj. FBI-eve Jedinice za analizu ponašanja (engl. Behavioral Analysis Unit - BAU), čije je sjedište u Quanticu (Virginia). Serija se razlikuje od drugih serija slične vrste po tome što se više fokusira na kriminalca nego na sam zločin. Seriju producira The Mark Gordon Company u asocijaciji sa CBS Television Studios i ABC Studios. Originalni naziv bio je Quantico i pilot-epizoda snimljena je u Vancouveru. U scenariju za Quantico Gideonovo prezime bilo je Donovan.

Criminal Minds
Žanrdrama
kriminaalistička
misterija
KreatorJeff Davis
NastupajuMandy Patinkin
Thomas Gibson
Lola Glaudini
Shemar Moore
MAtthew Gray Gubler
A. J. Cook
Kirsten Vangsness
Paget Brewster
Joe Mantegna
Rachel Nichols
Jeanne Tripplehorn
Jennifer Love Hewitt
Aisha Tyler
Adam Rodriguez
Damon Gupton
Daniel Henney
Zemlja porijeklaSAD
Jezik/ciengleski
Broj sezona16
Broj epizoda334 (spisak epizoda)
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje22. septembar 2005.

18. 5. 2011. CBS je obnovio seriju za 7. sezonu, čija je prva epizoda prikazana 21. 9. 2011.[1] Serija je dobila i tzv. ogranke: Criminal Minds: Suspect Behavior (Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca) koja je emitovana od 16. 2. do 25. 5. 2011. godine i Criminal Minds: Beyond Borders (Zločinački umovi: Preko granice) koja je emitovana od 16. 3. 2016. godine. do 17. 5. 2017. godine.

U oktobru 2009. CBS je objavio da će Legacy Interactive napraviti videoigru zasnovanu na seriji. U njoj će se od igrača zahtijevati da ispituju mjesta zločina i nađu tragove koji će im pomoći da riješe misteriozna ubistva. Igra je izašla 2012. godine.[2]

U BiH ova serija još se ne prikazuje. U Hrvatskoj su dosad prikazane 4 sezone (HRT 2).

Pozadina uredi

Serija je izvorno usresređena na Jasona Gideona (Mandy Patinkin), Aarona "Hotcha" Hotchnera (Thomas Gibson) i ostatak JAP-a, koju su u 1. sezoni još činili Elle Greenaway (Lola Glaudini), Derek Morgan (Shemar Moore), dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler), Jennifer Jareau ili "JJ" (A. J. Cook) i Penelope Garcia (Kirsten Vangsness).

Tokom 2. sezone Elle napušta ekipu nakon 6. epizode ("Babaroga"), a nju je od 9. epizode ("Poslednja reč") zamijenila Emily Prentiss (Paget Brewster), što je iznenadilo i Gideona i Hotchnera.

Početkom 3. sezone ekipu napušta i Gideon, nakon 2. epizode ("U imenu i krvi"). Od 6. epizode ("O licu") zamijenio ga je David Rossi (Joe Mantegna), osnivač JAP-a, koji se vratio nakon što se neko vrijeme bio povukao zbog pisanja knjiga.

Na početku 6. sezone, nakon 2. epizode ("JJ"), i "JJ" odlazi iz ekipe na drugu funkciju u Pentagon. Nedugo nakon toga uveden je lik Ashley Seaver ("Šta se desilo u kući"), ne nužno kao zamjena za JJ, već da se jednostavno popuni praznina nakon njenog odlaska. Također, prema kraju 6. sezone ("Lauren") i Prentissova napušta ekipu, bez objavljene zamjene za nju. A. J. Cook vratila se u seriju u posljednjoj epizodi Paget Brewster, potpisana kao "specijalna gostujuća zvijezda". I glumačka i produkcijska ekipa serije glasno su izrazile nezadovoljstvo zbog odluke TV-mreža koje finansiraju seriju da Cookova i Brewsterova odu iz serije, a glumačka postava nada se da će se njihove kolegice vratiti u sljedećoj sezoni. 15. 4. 2011. objavljeno je da je Cookova potpisala novi dvogodišnji ugovor i vratit će se svojoj ulozi od početka 7. sezone.[3][4] Također je objavljeno da se i Brewster vraća kao stalni član ekipe u 7. sezoni.[5] Gibsonov i Mooreov ugovor obnovljeni su i plaće su im povećane.

Na kraju 7. sezona ("Bekstvo") Emily Prentiss se vraća da radi u Interpol.

Na početku 8. sezone ("Utišavač") Alex Blake se pridružuje ekipi kao zamena za Prentissovu. Alex ostaje u ekipi do kraja 9. sezone ("Demoni"). Također, Emily Prentiss se pojavljuje u epizodi "200" kako bi pomogla ekipi da pronađu otete JJ i Matea Cruza.

Na početku 10. sezone ("X") ekipi se pridružuje Kate Callahan koja zamjenjuje Alex Blake. Kate je zbog trudnoće napustila ekipu nakon završetka sezone ("Lov (2. deo)").

Na početku 11. sezone ("Posao") ekipi se kao epizodni član pridružuje Tara Lewis koja zamjenjuje Kate Callahan koja je napustila ekipu zbog trudnoće. Pri kraju 11. sezone ("Lepa katastrofa") Morgan napušta ekipu kako bi brinuo o porodici. Kasnije se Emily Prentiss još jednom vratila da pomogne ekipi u istrazi ("Danak").

Na početku 12. sezona ("Grimizni kralj (3. deo)") Tara Lewis postaje stalni član ekipe, a Luke Alvez zamjenjuje Morgana. Nedugo nakon toga ("Bolovanje") Hotch napušta ekipu jer ulazi u program zaštite svedoka sa Džekom koga je zločinac poznat pod nadimkom Gospodin Grebač počeo da uhodi. Emily Prentiss se nakon toga vraća u ekipu ("Tabu"), a kasnije ("Eliotovo jezero") postaje novi šef jedinice. Nedugo nakon toga ("Strašilo") ekipi se pridružuje i Steven Walker koji zamjenjuje Hotcha.

Na početku 13. sezone ("Točkove gore (2. deo)") Walker gine i njega zamenjuje Matthew Simmons koji se premestio iz Međunarodne odzivne ekipe u JAP.

Termin NeSub ("unsub"), često korišten u seriji, skraćenica je od "Unknown Subject", tj. "nepoznati subjekt" u istrazi.

Likovi uredi

Ime Glumi Zanimanje Sezone
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Jason Gideon Mandy Patinkin Šef jedinice / Stariji nadzorni specijalni agent Glavni
Aaron Hotchner Thomas Gibson Stariji nadzorni specijalni agent / Šef jedinice Glavni
Elle Greenaway Lola Glaudini Nadzorna specijalna agentica Glavni
Derek Morgan Shemar Moore Nadzorni specijalni agent / Taktički trener Glavni Gost
dr. Spencer Reid Matthew Gray Gubler Nadzorni specijalni agent sa zvanjem doktora Glavni
Jennifer Jareau A. J. Cook Nadzorna specijalna agentica / Veza s medijima Glavni
Penelope Garcia Kirsten Vangsness Tehnička analitičarka Epizodni Glavni
Emily Prentiss Paget Brewster Nadzorna specijalna agentica / Šef jedinice Glavni Gost Gost Glavni
David Rossi Joe Mantegna Stariji nadzorni specijalni agent Glavni
Ashley Seaver Rachel Nichols Kadetkinja Glavni
dr. Alex Blake Jeanne Tripplehorn Nadzorna specijalna agentica / Lingvistički stručnjak Glavni
Kate Callahan Jennifer Love Hewitt Nadzorna specijalna agentica / Agentica za tajne zadatke Glavni
Tara Lewis Aisha Tyler Nadzorna specijalnia agentica / Forenzički psiholog Epizodni Glavni
Luke Alvez Adam Rodriguez Nadzorni specijalni agent / Agent Jedinice za bjegunce Glavni
Steven Walker Damon Gupton Nadzorni specijalni agent Glavni
Matthew Simmons Daniel Henney Agent za posebna delovanja Epizodni Epizodni Glavni


Članovi JAP-a uredi

Jason Gideon
Gideon je poznat kao najbolji profiler JAP-a. Pred početak serije bio je šef tima, ali je doživio slom živaca nakon što je poslao tim od 6 agenata u jedno skladište u Bostonu, gdje su svi poginuli od skrivene bombe. Na početku serije vraća se na mjesto šefa tima nakon 6 mjeseci medicinskog dopusta, a za to vrijeme mijenjao ga je Hotchner. Gideon ima pristup tajnim dosjeima i uradio je neke tajne analize ponašanja za CIA-u.
Veoma je dobar u šahu i jedini je član tima koji je uvijek sposoban pobijediti Reida. Gideon mu je, također, i mentor, a iako je nepisano pravilo da članovi tima ne profiliraju jedni druge, on im često pruža moralnu podršku i ohrabrenje kad ih "stisnu" stresovi uzrokovani njihovim poslom.
Nakon niza emocionalno iscrpljujućih slučajeva i ubistva njegove prijateljice Sarah u njegovoj vlastitoj kući od strane serijskog ubice u bijegu, on počinje osjećati da je "sagorio" i vraća vodstvo tima Hotchneru. Zadnja kap je bila kad je Hotchner dobio dvosedmičnu neplaćenu suspenziju od Straussove - potez za koji je Gideon smatrao sebe odgovornim. Odlazi u svoju kolibu i ostavlja pismo za Reida, za kojeg je znao da će ga potražiti. Kad Reid dođe u kolibu, zatječe je praznu; u njoj su bili samo pismo, te Gideonova značka i pištolj. U njegovoj posljednjoj sceni vidimo ga kako konobarici u jednoj zalogajnici u Nevadi govori kako ne zna gdje je pošao ni kako će znati da je stigao na odredište, a zatim sjeda u auto i odlazi u nepoznatom pravcu.
Aaron "Hotch" Hotchner
Studirao je pravo i bivši je tužilac; prvo je bio raspoređen u FBI-jev ured u Seattleu. Jedan je od najiskusnijih agenata u JAP-u, u kojoj služi od njenog osnivanja. Bori se (neuspješno) da izbalansira zahtjeve svog posla i svog porodičnog života. Njegova supruga Haley razvela se od njega u 3. sezoni, a u 5. sezoni ubio ju je kriminalac u bijegu poznat pod nadimkom Kosač (The Reaper). Hotchner ubija Kosača i spašava svog sina Jacka, nakon čega odlazi na odsustvo i privremeno predaje vodstvo tima Morganu.
Elle Greenaway
Poput Hotchnera, i ona je prvo bila raspoređena u Seattle, a zatim je došla u JAP kao ekspert za seksualne zločine. Otac joj je bio njujorški policajac koji je poginuo na dužnosti. Ona je polu-Kubanka i govori španski.
Greenaway je doživjela tešku emocionalnu traumu nakon što je u finalu 1. sezone bila ranjena od strane zločinca koji je sam sebe nazvao Kraljem Ribarom (lik iz arturijanskih legendi). Odmah na početku 2. sezone vidimo da je preživjela i da se vratila na dužnost, ranije nego što su to htjeli Gideon i Hotchner. Nekoliko epizoda kasnije, dok je sama iz zasjede nadgledala osumnjičenika za niz silovanja, upala je u njegovu kuću i hladnokrvno ga ubila. Lokalna policija je to proglasila samoodbranom, ali su Gideon i Hotchner doveli u pitanje njenu sposobnost kao profilera nakon ovog slučaja. Uskoro je dala otkaz, predavši Hotchneru značku i pištolj, uz izjavu da to "nije priznanje krivice".
Derek Morgan
Morgan je samopouzdan, uvjerljiv i često "vrelog" temperamenta. Tokom mladosti koju je proveo u Chicagu dolazio je u sukobe sa zakonom i čak je bio zatvoren u maloljetnički popravni dom zbog delinkvencije, ali spasio ga je svećenik koji ga je uzeo pod svoju brigu, ali koji je kasnije osumnjičen za seksualno zlostavljanje djece. Morgan se zainteresirao za američki nogomet i dobio stipendiju za Northwestern University. Kasnije je služio u jedinici za deaktiviranje eksplozivnih naprava, a nakon toga i kao policajac u čikaškoj policiji. Ima crni pojas u džudu i vodi FBI-eve kurseve samoodbrane.
Hotchner ga promovira kao svoju zamjenu tokom lova na Kosača, ali Morgan je tu promociju prihvatio kao privremenu, tj. dok Kosač ne bude uhvaćen. Kad se to desilo, vratio je Hotchneru poziciju šefa.
Morgan ima poseban način razgovora s tehničkom analitičarkom JAP-a Penelope Garcijom. Često joj se obraća riječima "baby girl" i pomaže joj da se vrati u stan na oporavak nakon što je jednom bila ranjena.
Nakon što je vidio ubistvo detektiva Spicera (epizoda 5x23, Our Darkest Hour) i doprinio u spašavanju njegove kćerke Ellie (6x01, The Longest Night), pokazao je poseban, gotovo očinski interes za nju. Tokom 6. sezone često joj šalje poruke i pomaže joj da savlada njen PTSP.
Spencer Reid
Dr. Reid je najmlađi član JAP-a.
Jennifer "JJ" Jareau
Njena dužnost je veza s medijima i lokalnim policijama.
Penelope Garcia
Garcia je kompjuterska tehničarka JAP-a u njihovom sjedištu u Quantiku. Nije latinskoameričkog porijekla, kako bi se dalo zaključiti po prezimenu: to je prezime njenog očuha. U 18. godini ostala je bez oba roditelja i otada je živjela "u polutami" kao kompjuterski haker. Pridružila se FBI-ju nakon što je privukla pažnju na sebe kad je ilegalno upala u neke FBI-jeve stvari; posao joj je ponuđen u zamjenu za zatvorsku kaznu. Obično pomaže timu iz svoje kompjuterske laboratorije u Quantiku, ali im se povremeno pridruži i na terenu, kad to okolnosti zahtijevaju. Ima posebnu vezu s Morganom, koju često prate komična dobacivanja, ponekad i s aluzijama seksualne prirode, kad je on pozove radi nekih informacija. Bila je na rubu smrti kad je u nju pucao kriminalac s kojim je izišla na sastanak, ne znajući ko je on zapravo. Ona je druga kuma JJ-inom sinu Henryju. U epizodi Compromising Positions (6x04) pokušava biti veza JAP-a s medijima i popuniti JJ-ino mjesto nakon njenog odlaska. Hotchner i Garcia složili su se da bi najbolje bilo podijeliti te dužnosti između članova tima.
Emily Prentiss
Ona je kćerka ambasadorice Elizabeth Prentiss (Kate Jackson). Nakon što Elle napusti ekipu, pojavljuje se Prentiss s papirima na osnovu kojih je dodijeljena JAP-u. U početku je implicirano da je povukla neke veze preko svoje majke kako bi upala u ekipu; međutim, kasnije se otkriva da ju je direktorica Odsjeka Erin Strauss ubacila u tim kako bi imala nadmoć nad članom tima i kako bi kasnije "potkopala" Hotchnera. Prentiss je odbila učestvovati u prljavoj igri, izjavivši da će radije dati otkaz nego pomoći Straussovoj. Odlučuje ostati u JAP-u. Također govori i nekoliko stranih jezika (arapski i španski), a koristi se i italijanskim. Ipak, u epizodi Honor Among Thieves (2x20) otkriveno je da Prentiss više ne može razumjeti ruski, treći jezik koji je znala.Na kraju sedmog ciklusa odlazi.U devetom ciklusu se vraća da bi pomogla timu da nađu JJ i Cruisa,koji su oteti (epizoda "200").
David Rossi
Rossi je vrlo iskusan profiler koji je nekad radio s Hotchnerom na samom početku rada JAP-a.
Ashley Seaver
Ona je kadetkinja koja trenutno pohađa FBI-jevu akademiju u Quantiku. Regrutirao ju je Hotch da mu pomogne u istrazi višestrukih ubistava u jednoj zatvorenoj zajednici. Izabrana je zbog njene jedinstvene prošlosti: njen otac bio je Charles Beauchamp, poznat kao Redmondski rasparač, koji je ubio 25 žena u periodu od 10 godina prije nego što su ga uhapsili Hotch i Rossi, nedugo prije njenog 18. rođendana. U početku su oni mislili samo razgovarati s Ashley, ali je ona insistirala da im se pridruži, rekavši da može prepoznati znakove ubice u zatvorenoj i tihoj zajednici. Odlazi sama u dom jedne od žrtava, kako bi vratila laptop koji je korišten kao dokazni materijal i ubrzo po dolasku shvata da je muž-udovac zapravo ubica. On je drži u kući pod prijetnjom nožem sve dok Hotch ne stigne i ubije ga.
dr. Alex Blake
Došla je na početku osmog ciklusa nakon odlaska Emilz Prantiss na kraju sedmog.Ona je kao i Reed doktorka,a takođe je i lingvističarka.Strausova i ona su nekad zajedno radile pre nego što je Alex došla u JAP.
Kate Callahan
Ona je nadzorni specijalni agent specijalizovan za specijalne zadatke. Na kraju desetog ciklusa je otišla na trudničko bolovanje u trajanju od godinu dana, ali vratiće se u tim na početku dvanaestog ciklusa.
Tara Lewis
Ona je nadzorna specijalna agentica. Na početku 11. ciklusa je zamenila Kate, a od 12. ciklusa je stalni član ekipe.
Luke Alvez
On je nadzorni specijalni agent. Nekada je bio agent Jedinice za begunce. Nekada je služio u Iraku kao vojni rendžer. Luk je zamenio Morgana.
Steven Walker
On je nadzorni specijalni agent. U 8. epizodi 12. sezone je popunio Hochovo mesto u ekipi. Na početku 13. sezone podleže povredama u saobraćajnoj nesreći.
Matthew Simmons
On je agent za posebna delovanja. Po jedanput se pojavio u 10. i 12. sezoni, a u 13. je premešten iz Međunarodne odzivne ekipe u JAP.

Sporedni likovi uredi

Haley Brooks Hotchner
(tumači je Meredith Monroe) - Ona je bila Hotchnerova srednjoškolska ljubav, a kasnije su se vjenčali i krajem 2005. dobili sina Jacka. Brak im je u problemima jer Haley smatra da je Aaron više posvećen poslu nego porodici. Ovaj podzaplet nastavlja se razvijati i krajem 2. epizode 3. sezone Haley odlazi od Aarona, a sa sobom je odvela i Jacka. Kasnije u sezoni poslala je Aaronu papire za razvod, koje on pristaje potpisati bez pravne borbe, kako bi očuvao vezu sa sinom. Nakon toga je Haley nekoliko puta spomenuta, ali se nije pojavila do 1. epizode 5. sezone, kada Bostonski kosač ranjava Aarona nožem, ukravši pritom i Haleynu adresu. Haley i Jack su uskoro pronađeni nepovrijeđeni, ali Aaron ih stavlja pod sigurnosni nadzor na sigurnoj lokaciji, namjerno ne želeći znati na kojoj, kako bi ih zaštitio. On postaje opsjednut dovođenjem Kosača pred lice pravde kako bi ponovo mogao vidjeti Haley i sina. U 9. epizodi 5. sezone Kosač ubija saveznog maršala koji je bio zadužen za Haleynu sigurnost, zatim je namamljuje u Aaronovu kuću, rekavši joj da je on zamjena i da je Aaron mrtav. Kad su se susreli u kući, uzima je na nišan i prisiljava je da telefonira Aaronu kako bi on mogao slušati ubistvo Haley i Jacka. Aaron upućuje Jacku šifrovanu poruku da se sakrije, a zatim potresnu oproštajnu poruku Haley prije nego što ju je Kosač ubio. Aaron stiže do kuće prije ostatka tima i upušta se s Kosačem u borbu na život i smrt golim šakama. Uspijeva ga pretući do smrti, a zatim pronalazi Jacka živog u njegovom skrovištu.
Dr. Diana Reid
(tumači je Jane Lynch) - Ona je Reidova majka i, poput njega, ima IQ genija. Nekad je radila kao univerzitetski profesor književnosti. Međutim, pati od shizofrenije i trenutno je smještena u sanatorij u Las Vegasu, gdje ju je odveo Spencer kad je napunio 18 godina. Muž William napustio ju je prije postavljanja dijagnoze jer se nije bio u stanju nositi s njenom bolešću. Funkcionalna je kad je pod lijekovima, ali često pada u regresiju na njenu univerzitetsku karijeru. Mnogo je vremena provela čitajući naglas knjige Spenceru dok je on rastao i on joj svaki dan piše pisma. Ponosna je na svog sina, ali je paranoidna u vezi s FBI-jem i njegove kolege naziva "fašistima". Imala je važnu ulogu u 2 slučaja, u 1. i 4. sezoni. U 1. sezoni Reid osjeća krivicu zbog izbjegavanja da posjeti majku i dolazi je vidjeti u posljednjoj epizodi dok je istraživao NeSuba koji je sam sebe zvao Kraljem-Ribarom. Reid otkriva da njegova majka može identificirati tog čovjeka jer je nekad bio smješten u istoj ustanovi s njom. Preko nje je saznao detalje o JAP-u, što mu je omogućilo da napravi veoma razrađenu "zagonetku" za JAP zasnovanu na potrazi za Svetim gralom, s personaliziranim tragovima za svakog člana tima pojedinačno kako bi pronašli djevojku koju je oteo, a koja je njegova biološka kćerka. U 4. sezoni, dok je Reid istraživao otmicu jednog dječaka, otkriveno je da je Diana djelomično umiješana u jedan neriješen i povezan slučaj silovanja i ubistva dječaka. Spencer se u međuvremenu bori s noćnim morama u kojima na kraju uvijek pronalazi mrtvog dječaka, a zbog jednog mutnog sjećanja iz djetinjstva nije siguran imaju li more veze sa stvarnošću, uključujući i onu u kojoj njegov otac nešto spaljuje. To ga je navelo da posumnja da je možda poznavao tog dječaka u djetinjstvu i da je njegov otac ubica. Ispostavilo se da je Diana bila u automobilu s ocem ubijenog dječaka (inače porodičnim prijateljem) kad se on odvezao do kuće pretpostavljenog ubice i ubio ga bejzbolskom palicom, nakon čega se nešto krvi prenijelo na njenu odjeću. Ta odjeća je ono što je Reid u snu vidio da njegov otac spaljuje, kako bi zaštitio Dianu. Ona je počela doživljavati mentalni slom, što je Williama na kraju dovelo do toga da je napusti.
Glavna direktorica Odsjeka Erin Strauss
(tumači je Jayne Atkinson) - Ona je direktno nadređena šefu JAP-a Hotchneru. Njeno iskustvo u FBI-u uglavnom je u domenu administracije i nikad nije bila na terenu s timom sve dok im se nije pridružila na slučaju serijskog ubice u Milwaukeeju u epizodi In Name and Blood (3x02). Ona smatra da je Hotchev tim neorganiziran i da Hotch predstavlja prijetnju JAP-u. On sumnja da je njen neprijateljski stav prema njemu rezultat toga što ga ona vidi kao prijetnju njenom napredovanju u FBI-jevoj hijerarhiji. Ona u tim dovodi Prentissovu kao zamjenu za Elle, a zatim pokušava od nje tražiti da bude njen špijun u timu, ne krijući svoju namjeru "da sruši Hotchnera". Prentiss odbija i umjesto toga nakratko daje otkaz. Strauss nakon toga koristi Hotchevo i Gideonovo ne baš uspješno vođenje jednog slučaja kao izgovor da suspendira Hotcha na 2 sedmice bez plaće, zahtijevajući da se provede istraga njegovih metoda. Nakon što se iz prve ruke uvjeri kakav posao tim zapravo radi (tokom hvatanja ubice u Milwaukeeju), Strauss najzad odustaje od svojih namjera da ukloni Hotcha iz JAP-a ili da reorganizira tim. Umjesto toga dala im je do znanja da nijedan član tima ne treba očekivati promociju na bilo koji viši položaj u okviru FBI-ja. Međutim, sezonu poslije, na Morgana se počinje gledati kao na mogućeg šefa terenskog ureda u New Yorku, što je dovelo u pitanje njenu navedenu tvrdnju. Ona se zatim koristi Hotchevim upitnim postupcima u periodu nakon što ga je ranio Bostonski kosač (epizoda Faceless, Nameless, 5x01) i prisiljava ga da odstupi s mjesta šefa JAP-a i da bude ili negdje premješten ili možda otpušten. Hotch odlučuje odstupiti i promovirati Morgana na mjesto šefa jer će ta unutrašnja pozicija zadržati tim na okupu. Morgan pristaje, rekavši da će tu funkciju obavljati samo dok ne uhvate Kosača (epizoda Cradle to Grave, 5x05). U jublarnoj, 100. epizodi serije Strauss predvodi istragu o incidentu između Hotcha i Kosača. Ekipa se neprijateljski odnosi prema njoj (naročito Morgan i Rossi) i iako se čini da je zaista ljuta na Hotcha, na kraju pokazuje istinsko saosjećanje prema njemu i oslobađa ga od bilo kakvih pogrešaka. Kasnije se pojavljuje u pilot-epizodi spin-off serije Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca (koja je ustvari 18. epizoda 5. sezone Zločinačkih umova - The Fight). Prvo telefonira Hotchu u vezi sa statusom istrage. Zatim SNA Sam Cooper zatraži telefon da priča s njom. Ona mu kaže da slijedi njene naredbe i istraži slučaj. Kad mu kaže da se vrati, Cooper odbija. Naposljetku, pri kraju epizode ona mu kaže da se ukrca u avion s Hotchem i timom i da se vrati na posao, dodavši da ima još hrpu slučajeva za njega. Još jednom, u 6. sezoni, Strauss pokazuje da se brine samo za sebe i ugled FBI-a; otišla je čak dotle da je prisilila JJ da prihvati promociju u Pentagon (protiv JJ-ine volje).
Detektiv William LaMontagne Jr.
(tumači ga Josh Stewart) - Prvi se put pojavio u epizodi Jones (2x18) kao detektiv u policiji New Orleansa koji istražuje slučaj serijskog ubice koji je nekad vodio njegov otac. William LaMontagne Sr. također je bio detektiv i bio je napravio pomak u tom slučaju upravo prije nego što je smrtno stradao u uraganu Katrina. I za NeSuba se smatralo da je doživio istu sudbinu, ali kad su se pojavili dokazi koji su govorili suprotno, LaMontagne Jr. preuzeo je slučaj koristeći se onim što je njegov otac dotad uradio i jednim tragom koji je on na samrti urezao u zid. LaMontagne Jr. pozvao je JAP u pomoć i na kraju su uspjeli uhvatiti zločinca. Tokom slučaja najviše je vremena proveo radeći sa JJ. U epizodi Heat (3x17) otkriveno je da su njih dvoje u vezi već više od godine, a u idućoj, The Crossing, JJ mu telefonira i govori mu da je trudna. U finalu te sezone (Lo-Fi) Will se pojavio u New Yorku, gdje je JAP radio na novom slučaju, ponovivši svoju raniju prosidbu (koja nije prikazana) i rekavši JJ da je voljan odreći se značke, preseliti se u Virginiju i odgajati njihovo dijete. Od početka 4. sezone Will živi u Virginiji i "radi" kao "kućni tata" sinu Henryju. Od JJ se, bar ne još, nije očekivalo da prihvati bračnu ponudu, iako su ona i Will razmijenili prstenje s umecima Willovog zodijačkog kamena - citrina. Willa nakratko opet vidimo u 100. epizodi kako sa JJ kupuje lijek za Henryja, te u epizodi The Slave of Duty, u kojoj se pridružuje JJ i timu na Haleynoj sahrani.
Tehnički analitičar Kevin Lynch
(tumači ga Nicholas Brendon) - Prvi se put pojavio u epizodi Penelope (3x09), u kojoj mu je bilo naređeno da pretraži Garcijin kompjuter kako bi otkrio ko ju je ranio. Kevin je putem videoveze poslao timu znak da se osumnjičeni nalazi u sjedištu JAP-a. Bio je jako impresioniran Garcijinim kompjuterskim vještinama i taj osjećaj je bio uzajaman. Na kraju epizode on i Garcia su se upoznali i njih su dvoje otada u vezi. Iako je Garcia kraće vrijeme bila zabrinuta zbog kršenja FBI-jevih pravila o zabrani ljubavnih veza između zaposlenih nakon što je Rossi uhvatio "na djelu" nju i Kevina u njenoj kući (epizoda Damaged, 3x14), njene brige pokazale su se bezrazložnima. Kevin često posjećuje JAP kako bi proveo više vremena s Garcijom i čini se da ga je čitava ekipa srdačno prihvatila. U epizodi Roadkill (4x23) rekao je Garciji da je aplicirao za bolje plaćeni posao u NSA i upitao ju je da li bi se željela preseliti s njim ako dobije taj posao. Garcia se mučila s tom odlukom i na kraju mu je rekla da je JAP njen dom i da osjeća da ne može otići. Kevin joj tada govori da je položaj u NSA upravo otkazan zbog nekih sigurnosnih problema. Garciji se tad omaklo da mu kaže da "ionako ne bi bio sretan u Karachiju", čime je otkrila da je "upala" u NSA-in glavni sistem kako bi saznala o kojem se poslu radi. Ipak, Kevin joj to nije zamjerio i njihova veza i dalje je jaka. U 5. sezoni, tokom jednog slučaja kad tim nije imao dovoljno prostora za smještaj, pa je Garcija dijelila sobu s Morganom, Kevin joj telefonira i govori joj da je ljubomoran i da Morgan treba "držati svoj pištolj skrivenim". Nakratko ga vidimo i u 100. epizodi kako pomaže Garciji da nađe Kosača. Pojavio se i u epizodi Compromising Positions (6x04), također pomažući Garciji, koja je na sebe preuzela i JJ-in posao nakon njenog odlaska.
Jordan Todd
(tumači je Meta Golding) - Nju je JJ izabrala za svoju zamjenu dok se ona ne vrati s porodiljskog dopusta. Jordan je prije toga služila u FBI-jevoj Protivterorističkom odsjeku. Bilo je planirano da neko vrijeme prati JJ na poslu kako bi "pohvatala" potrebne stvari, ali to je potrajalo samo 1 dan jer je JJ dobila trudove i otišla da se porodi. Dobro se složila s ekipom, a čak je i platonski flertovala s Morganom. Posebno je bliska s Rossijem koji joj je davao savjete tokom rada na slučajevima. Međutim, nekoliko se puta "zakačila" s Hotchnerom. Tokom slučaja serijskog cestovnog ubice u Los Angelesu savladale su je emocije (s kojima se, inače, i dotad teško nosila), pa je zbog toga odlučila napustiti JAP.
Glavni direktor Odsjeka Mateo Cruz
(tumači ga Esai Morales) - On je nasledio pokojnu Erin Straus kao novi glavni direktor odseka u 9. sezoni.

Značajniji negativci uredi

Frank Breitkopf
(tumači ga Keith Carradine) - On je klasični primjer psihopata. Nije sposoban osjećati empatiju prema drugima, krivicu ni kajanje i tvrdi da nije odgovoran za svoje postupke. Kao i ostali ljudi njegovog tipa, vrlo je inteligentan, manipulativan i narcisoidan. JAP uspijeva otkriti da on uvijek putuje na istok i na zapad istom cestom i sve njegove žrtve nađene su duž te njegove rute. Tokom istrage niza ubistava Gideon i Morgan susreću Franka u zabačenoj zalogajnici u Nevadi. Franku je zanimljivo Gideonovo ime i objašnjava mu šta ono znači u mitologiji: ime Jason dolazi od grčke riječi koja znači "izliječiti", a Gideon je Izraelićanin koji je vodio svoj narod protiv Midijaca. Frank se zatim upita šta su njegovi roditelji planirali za njega, a nakon toga objasni da ime Frank potječe od germanske riječi za jednu vrstu koplja. Gideon i Morgan tada se predstave i traže od Franka da im kaže gdje se nalazi ona, tj. šerif(ica) Davis. Frank na to samo rekne da će prvo završiti sa svojim mliječnim napitkom. Gideon ga upita da li bi želio znati kako su ga pronašli. U međuvremenu je lokalna policija opkolila zalogajnicu. Tokom flashbackova tim shvaća da se Frank zadržao u gradu zbog jedne mještanke po imenu Jane, inače planirane žrtve, koja je zaradila njegovo poštovanje time što nije pokazala strah kad ju je on oteo nekoliko godina prije. Zaljubio se u nju i prolazio bi kroz grad svaki put kad bi bio u tom području samo da je posmatra i da joj ostavi poklone: zvončiće izrađene od ljudskih rebara. Gideon i Morgan zatim izvode Franka vani. Tu ih sačekaju lokalne vlasti, uključujući i šerificu Davis, koja je pronađena u Janeinoj kući. Frank kaže Gideonu da će, ako ga puste da ode sa Jane, otkriti lokaciju autobusa punog djece, koji je ranije oteo. Gideon je skeptičan, ali na kraju povjeruje da Frank ustvari ne bi naudio djeci. Odvozi se s njih dvoje u pustinju i Frank mu tu kaže da su djeca 2 milje zapadno. Gideon im dopušta da odu, zatim pronalazi autobus i poziva pojačanje. Zatim prate Frankove i Janeine otiske stopala u pustinji sve do mjesta na kojem tragovi nestaju. Gideon izjavljuje: "Naći ćemo ga." Frank se pojavljuje kasnije u sezoni u Marylandu, gdje Gideon živi. Nastavlja mu se podsmijevati, ostavljajući tragove žrtava i izazivajući Gideona da ga uhvati. Čak uspijeva ubiti Gideonovu prijateljicu u Gideonovom stanu. Također je ubio Rebeccu Bryant, kćerku - i bivšu taokinju - Randalla Garnera, Kralja-Ribara. Gideon tada shvaća da Frank ubija sve žrtve koje je on dotad spasio. Kad Gideon konačno pronađe Franka i suoči se s njim u Manhattanu, pojavljuje se Jane i umiješa se u događaj. Frank je tada zgrabi za šaku, kaže joj da je voli, a zatim s njom skoči na obližnju prugu i voz ih ubija. Gideon napušta JAP početkom 3. sezone zbog ubistva njegove prijateljice, ali i zbog osjećaja "sagorjelosti".
George Foyet, "Bostonski kosač"
(tumači ga C. Thomas Howell) - Prvi se put pojavio u epizodi Omnivore. Na početku epizode Hotch odlazi u posjetu bivšem detektivu Shaunessyju. Njih su dvojica prije 10 godina zajedno lovili serijskog ubicu poznatog kao Bostonski kosač, koji je uvijek nosio masku i crnu odjeću i ubijao je parove noću pokraj bostonskih cesta. Njegov način djelovanja varirao je od korištenja Magnuma 44, izbadanja i/ili klanja do premlaćivanja nekim priručnim predmetom. Kako bi vlasti sigurno znale da je počinilac on, uvijek je uzimao nešto što je pripadalo jednoj žrtvi i to stavio na drugu, pa bi od druge uzeo nešto novo i to stavio na treću itd. Između 1995. i 1998. napao je 21 osobu, od kojih je samo jedna preživjela, sve dok Shaunessy nije napravio dogovor s njim da će ga prestati tražiti; dogovor je bio uspješan i ubistva su prestala. Kao posljedica toga FBI, koji nikad nije stigao uraditi Kosačev profil, nije ga mogao uhvatiti. Hotch i tim pozvani su u Boston jer je Shaunessy na samrti. On zna da će s njegovom smrću ubistva opet početi, što se pokazalo tačnim već iste te noći. Naočale koje su pripadale Georgeu Foyetu pronađene su na truplu muškarca. Foyet je jedina preživjela Kosačeva žrtva. Hotch i Rossi odlaze mu u posjetu kako bi saznali nešto više i Foyet im kaže da se te večeri kad je napadnut upravo spremao zaprositi svoju djevojku, koja je ubijena iste večeri. Također saznaju da Foyet predaje kompjuterske nauke u lokalnoj srednjoj školi. Ponude mu zaštitu, ali je on odbija, rekavši da neće dozvoliti Kosaču da ga otjera iz Bostona. Tim izrađuje Kosačev profil. Misle da ga seksualno privlače tinejdžerke te da je narcisoidan i da mu uspjeh leži u slavi. Odlučuju potražiti bilo koga ko je ranije hapšen zbog bilo kojih seksualnih prestupa. U međuvremenu Kosač nazove Hotcha i ponudi mu isti dogovor kao i Shaunessyju. Hotch ga "otpuše", a Kosač, u bijesu, ulazi u obližnji autobus i ubija sve putnike. Kad tim stigne na mjesto zločina, pronalaze sve 3 Foyetove adrese (koje im je on ranije dao) napisane krvlju na prozorima autobusa. Tim zatim hitno odlazi na posljednju Foyetovu adresu, gdje Kosač udarcem onesvještava Morgana. Kosač zatim nestaje, ali je prije toga uzeo Morganovu značku i ostavio mu metak, kako bi ga psihički mučio. Nakon što se Morgan osvijesti, tim pronalazi veliku količinu Foyetove krvi. Čini se da je Kosač ubio Foyeta, ali mu tijelo nije pronađeno. Garcia zatim pretražuje Foyetov dosje i otkriva da je on nekad bio zamjenski profesor i da je otpušten zbog seksualnog napada na jednu djevojku. Hotch se nakon toga prisjeti ranije Foyetove izjave o ubistvu njegove djevojke: "Znate li koliko dugo treba da se neko izbode nožem 67 puta?" Na osnovu seksualnog napada i Foyetovog predetaljnog znanja o ubistvu njegove djevojke Hotch zaključuje da je Kosač upravo Foyet i da je onda ranio sam sebe kako bi otklonio sve sumnje od sebe. Novinar koji piše roman o Kosaču treba se naći s Foyetom na četvrtoj, dotad nepoznatoj adresi i Garcia je pronalazi lociravši novinarov mobitel. Foyet tada otkriva svoj pravi identitet novinaru (koji dosad ništa nije sumnjao u njega), ljut jer je u novinama napisao da je Kosač ili mrtav ili u zatvoru. Dok ga je Foyet držao na nišanu, u kuću upada JAP i hapsi Foyeta bez incidenta. Međutim, u zatvoru Foyet nanosi sebi ranu na ruci, a zatim učini da izgleda kao da povraća krv. Dok ga odvoze prema bolnici, uspijeva se osloboditi i pobjeći iz zatvora. Foyet se ponovo pojavljuje u finalu 4. sezone (...and Back), iznenadivši Hotcha u njegovom stanu i držeći ga na nišanu uz riječi: "Trebao si pristati na dogovor". Začuje se pucanj, a slika potamni. U 1. epizodi 5. sezone (Faceless, Nameless), kad se Hotch ne pojavi na poslu, Prentiss odlazi do njegovog stana da provjeri stvar. Pronalazi lokvu krvi i metak u zidu. Kad nazove Hitnu pomoć, otkriva da je neko dovezao "FBI-jevog agenta Dereka Morgana", iako se Morgan pojavio na poslu, što je značilo da je Foyet dovezao Hotcha u Hitnu, odnosno da ga je namjerno ostavio na životu. Kroz prisjećanja vidimo da je Foyet pucao u zid pokraj Hotcha. Hotch ga je pokušao savladati, ali ga je Foyet nadjačao u borbi. Zatim je 9 puta ubo Hotcha nožem, ali samo da bi ga ranio. Kad se Hotch poslije osvijesti, shvaća da ga Foyet nije ubio zato što su mu meta Haley i Jack. JAP tada odlazi u Haleyn stan i nalaze nju i Jacka nepovrijeđene. Na kraju epizode Hotch ih smješta pod sigurnosni nadzor saveznog maršala. Na kraju epizode Outfoxed otkriva se da je Foyet posjećivao Carla Arnolda, poznatog kao Lisac, koga je Hotch strpao u zatvor u 1. sezoni. U narednoj epizodi (100) tim ponovo pronalazi "vruć" trag o Foyetu kad otkriju lažno ime Peter Rhea pod kojim je Foyet kupovao lijekove u lokalnim apotekama. Pronalaze njegov stan i pretresu ga, ali otkrivaju da je on već otišao i da nosi nekoliko pištolja. Tim zatim odlazi do kuće Sama Kazmayera, maršala koji je zadužen da štiti Haley i Jacka, i otkrivaju da je u njega pucano 3 puta, da su mu odsječena 2 prsta i da ga je Foyet ostavio da umre. Taman prije smrti uspijeva im reći da je Foyet uzeo njegov telefon i da je oteo Haley. Foyet je nazvao Haley, predstavivši se kao maršal, i rekao joj da je Hotch mrtav i da je treba prebaciti na drugu lokaciju. Uspijeva je namamiti u njenu kuću. Hotch shvaća sve to i hitno odlazi tamo kako bi ih spasio. Foyet je natjerao Haley da nazove Hotcha i ona tada shvaća da je u opasnosti. Hotch uspijeva prenijeti Jacku šifrovanu poruku da se sakrije u sanduk za ruho dok on ne stigne tu. Ne uspijeva stići na vrijeme da spasi Haley jer je Foyet ubija dok je još bila na telefonskoj vezi. Hotch stiže tamo i nalazi njeno mrtvo tijelo. Zatim se penje uza stepenice i pronalazi Foyeta sakrivenog iza zavjese. Ispuca čitav šaržer u njega, ali Foyet je na sebi imao prsluk od kevlara. Uslijedila je borba između njih. Ovaj put Hotch uspijeva nadjačati Foyeta i pretući ga do smrti.
Billy Flynn, "Princ tame"
(tumači ga Tim Curry) - Rođen 1955. godine u južnoj Californiji. Njegova majka, Nora Flynn je bila prostitutka koja bi ga stavljala u ormar spavaće sobe, a onda bi imala spolni odnos sa svojim klijentima.
Peter Lewis, "Gospodin Grebač"
(tumači ga Bodhi Elfman) - On je serijski ubica koji je koristio posebnu drogu da bi manipulisao ljudima kako bi ubijali druge za njega. Ishod njegovog uhođenja Hotchovog sina Jacka je taj što su Jack i Hotch ušli u program zaštite svedoka.

Epizode uredi

Serija Zločinački umovi trenutno broji 15 sezona i 324 epizoda.

Sezona epizoda Originalna premijera
Prva prikazana Posljednja prikazana
1 22 22. 9. 2005 (2005-09-22) 10. 5. 2006 (2006-05-10)
2 23 20. 9. 2006 (2006-09-20) 15. 5. 2007 (2007-05-15)
3 20 26. 9. 2007 (2007-09-26) 21. 5. 2008 (2008-05-21)
4 26 24. 9. 2008 (2008-09-24) 20. 5. 2009 (2009-05-20)
5 23 23. 9. 2009 (2009-09-23) 26. 5. 2010 (2010-05-26)
6 24 22. 9. 2010 (2010-09-22) 18. 5. 2011 (2011-05-18)
7 24 21. 9. 2011 (2011-09-21) 16. 5. 2012 (2012-05-16)
8 24 26. 9. 2012 (2012-09-26) 22. 5. 2013 (2013-05-22)
9 24 25. 9. 2013 (2013-09-25) 14. 5. 2014 (2014-05-14)
10 23 1. 10. 2014 (2014-10-01) 6. 5. 2015 (2015-05-06)
11 22 30. 9. 2015 (2015-09-30) 4. 5. 2016 (2016-05-04)
12 22 28. 9. 2016 (2016-09-28) 10. 5. 2017 (2017-05-10)
13 22 27. 9. 2017 (2017-09-27) 18. 4. 2018 (2018-04-18)
14 15 3. 10. 2018 (2018-10-03) 6. 2. 2019 (2019-02-06)
15 10 2019 (2019) 2020 (2020)


Ukrštanja uredi

  • Borba (S05E18) je poslužila kao početna epizoda za seriju Zločinački umovi: Ponašanje osumnjičenog, koja je emitovana od 26. februara do 25. maja 2010. godine.
  • Preko granice (S10E19) je poslužila kao početna epizoda za seriju Zločinački umovi: Preko granice, koja je emitovana od 16. marta 2016. do 17. maja 2017. godine.

Ogranci uredi

Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca uredi

Serija Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca je debitovala 16. februara 2011. godine na kanalu CBS i ukinuta je 25. maja iste godine zbog niske gledanosti.

Glavnu postavu su činili Forest Whitaker kao Samuel "Sam"/"Coop" Cooper, Janeane Garofalo kao Beth Griffith, Michael Kelly kao Jonathan "Prorok" Sims, Beau Garrett kao Gina LaSalle, Matt Ryan kao Mick Rawson i Kirsten Vangsness kao Penelope Garcia.

Zločinački umovi: Preko granice uredi

Serija Zločinački umovi: Preko granice je debitovala 16. marta 2016. godine na kanalu CBS. Serija je ukinuta nakon što je druga sezona imala jako lošu gledanost.

Glavne uloge tumače Gary Sinise kao Jack Garrett, Alana de la Garza kao Clara Seger, Daniel Henney kao Matthew "Matt" Simmons, Tyler James Williams kao Russ "Monty" Montgomery i Annie Funke kao dr. Mse Jarvis.

Emitiranje u svijetu uredi

DVD-izdanja uredi

CBS Home Entertainment (u distribuciji Paramounta) izdao je prvih 5 sezona na DVD-u za regiju 1.[6]

Za regije 2 i 4 Walt Disney Studios Home Entertainment (bivši Buena Vista Home Entertainment) izdao je prve 4 sezone.

Naziv DVD-a Broj epizoda Datumi izdavanja
Regija 1 Regija 2 Regija 4
Kompletna 1. sezona 22 28. 11. 2006. 12. 2. 2007. 18. 4. 2007.
Kompletna 2. sezona 23 2. 10. 2007. 5. 5. 2008. 5. 5. 2008.
Kompletna 3. sezona 20 16. 9. 2008. 2. 4. 2009. 18. 3. 2009.
Kompletna 4. sezona 26 8. 9. 2009. 1. 3. 2010. 10. 3. 2010.
Kompletna 5. sezona 23 7. 9. 2010. 14. 2. 2011.[7] 1. 3. 2011.[8]

Glednost uredi

Ciklusna gledanost (na osnovu prosječnog broja gledalaca po epizodi) serije na CBS-u:

Sezona Satnica (EDT) Premijera sezone Finale sezone TV-sezona Plasman Gledaoci
(u milionima)
1 srijeda, 21:00. 22. 9. 2005. 10. 5. 2006. 2005–2006. #27 12.80[9]
2 20. 9. 2006. 16. 5. 2007. 2006–2007. #22 14.01[10]
3 26. 9. 2007. 21. 5. 2008. 2007–2008. #23 12.70[11]
4 24. 9. 2008. 20. 5. 2009. 2008–2009. #11 14.89[12]
5 23. 9. 2009. 26. 5. 2010. 2009–2010. #16 13.70[13]
6 22. 9. 2010. 18. 5. 2011. 2010–2011. #10 14.11[14]
7 21. 9. 2011. 16. 5. 2012. 2011–2012. #15 13.20
8 26. 9. 2012. 22. 5. 2013. 2012–2013. #20 12.15
9 25. 9. 2013. 14. 5. 2014. 2013–2014. #12 12.66
10 1. 10. 2014. 6. 5. 2015. 2014–2015. #11 14.11
11 30. 9. 2015. 4. 5. 2016. 2015–2016. #16 12.20
12 28. 9. 2016. 10. 5. 2017. 2016–2017. #20 10.86
13 srijeda, 22:00. 27. 9. 2017. 18. 4. 2018. 2017–2018. #29 9.58
14 2018. 2019. 2018–2019. TBA TBA

Najbolji rezultat: 26.31 milion gledalaca (22:30. ET; sedmica 29. 1. 2007) (nakon 51. SuperBowla).

Nagrade uredi

  • 2007 - Nagrada ASCAP - najbolja TV-serija (Marc Fantini, Steffan Fantini, Scott Gordon)

Nominacija

  • 2006 – People’s Choice Award - najbolja nova dramska serija

Zanimljivosti uredi

  • Gibson i Patinkin ranije su zajedno glumili u seriji Chicago Hope;
  • Patinkin, koji u seriji tumači Jasona Gideona, ima sina kojem je ime Gideon;
  • Lik koji Patinkin tumači u seriji Ko živ, ko mrtav (Dead Like Me) ima neke sličnosti s Gideonom - obojica su dobri kuhari i obojicu zanima umjetnost;
  • 17. 7. 2007. Patinkin je najavio svoj odlazak iz serije; kandidati za njegovu zamjenu bili su Geena Davis, Michael Keaton i Harvey Keitel, ali je ulogu na kraju dobio Mantegna;
  • Gubler je jedno vrijeme bio model fotografkinje Mije Grace, koja se pojavila u manjoj ulozi u pilot-epizodi;
  • U jednoj epizodi pojavljuje se lik po imenu Mike Zissou; ovo prezime je aluzija na film Podvodni život sa Steveom Zissouom (The Life Aquatic with Steve Zissou), u kojem je Gubler također glumio;

Epizode uredi

  • Epizoda "Sumnja" (3x01) prvobitno je zamišljena je kao dio 2. sezone, tj. za TV-sezonu 2006-2007; međutim, prebačena je na početak 3. sezone, zbog sličnosti scenarija s masakrom u Virginiji, koji se desio u aprilu 2007.
  • Dio epizode "Nasleđe" (2x22) predstavlja reminiscenciju na film Slagalica strave (Saw);

Izvori uredi

  1. "CBS 2011-12 Primetime Schedule Revealed" Arhivirano 2012-04-01 na Wayback Machine-u, CBS.com, 18. 5. 2011.
  2. CBS Interactive, "CBS Consumer Products najavio 8 novih videoigrica zasnovanih na popularnim TV-serijama" Arhivirano 2010-12-15 na Wayback Machine-u, saopćenje za štampu
  3. Nellie Andreeva, JJ se vraća! A. J. Cook potpisala dvogodišnji ugovor za povratak u Zločinačke umove", Deadline.com, 15. 4. 2011.
  4. Joyce Eng, "A. J. Cook u pregovorima za povratak u Zločinačke umove; voditelj serije Ed Bernero odlazi", TV Guide.com, 13. 4. 2011.
  5. Nellie Andreeva, "Zvanično je: Brewster se vraća u Zločinačke umove, a Nichols odlazi" Arhivirano 2012-01-04 na Wayback Machine-u, TVLine.com, 28. 5. 2011.
  6. "DVD-vijesti o Zločinačkim umovima: Obavijest o seriji - 4. sezona" Arhivirano 2009-06-18 na Wayback Machine-u, TVShowsOnDVD.com; preuzeto: 6. 7. 2010.
  7. http://www.amazon.co.uk/Criminal-Minds-Season-5-DVD/dp/B003OBZ5UC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1293849358&sr=8-1
  8. http://www.ezydvd.com.au/item.zml/817609
  9. „2005-06 primetime wrap”. 26. 5. 2006. Arhivirano iz originala na datum 2006-05-29. Pristupljeno 2012-02-26. 
  10. „Hollywood Reporter: 2006-07 primetime wrap”. 25. 5. 2007. Arhivirano iz originala na datum 2007-05-28. Pristupljeno 2012-02-26. 
  11. „Season Program Rankings”. ABC Medianet. 28. 5. 2008. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-24. Pristupljeno 2. 6. 2008. 
  12. "ABC Medianet"
  13. "Final 2009-10 Broadcast Primetime Show Average Viewership" Arhivirano 2010-06-24 na Wayback Machine-u, 16. 6. 2010.
  14. „"2010-11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages"”. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-20. Pristupljeno 2012-02-26. 

Vanjske veze uredi