Bikram Sambat (takođe i Bikram Samwat, Devnagari pismom: बिक्रम संवत, skraćeno "B.S.") je kalendar koji je ustanovio indijski car Vikramaditya. Naziv potiče od carevog imena i od sanskritske reči Samvat koja označava "kalendarsku eru" ili "kalendar". U Nepalu je ovo zvanični kalendar, koristi se uz gregorijanski kalendar i Nepal Sambat, autohtoni nepalski kalendar, koji je u upotrebi bio pre Bikram Samvata (do ere Chandra Shamsher).

  Kalendari p  r  u 
Astro · Gregorijanski · Hebrejski · Iranski · Islamski · ISO · Kineski
Tipovi kalendara
Lunisolarni · Solarni · Lunarni

Asirski · Bahaistički · Bengalski · Berberski · Bikram Sambat · Budistički · Etiopski · Germanski · Hindu · Indijski · Irski · Japanski · Javanski . Jermenski · Juche · Julijanski (reformisani) · Julijanski (stari) · Koptski · Korejski · Litvanski · Malayalamski · Majanski · Minguo · Nanakshahi · Nepal Sambat · Pawukon · Runski · Tamilski · Tajlandski lunarni · Tajlandski solarni · Tibetanski · Vijetnamski· Xhosa · Zoroastrijanski

(Arhaični kalendari:) Makedonski (antički) · Burmanski · Astečki · Atički · Babilonski · Coligny · Egipatski · Enohov · Firentinski · Francuski · Helenski · Mezoamerički · Otomanski · Pedesetnički · Rapa Nui · Rimski · Runski · Slovenski · Sovjetski · Vizantijski


(Predloženi kalendari:) Abizmalni · CCC&T · Holocenski · Diskordijanski · Međunarodni fiksni · Novi zemaljski · Pax · Pozitivistički · Sol · Svjetski · Svetski sezonski · Symmetry454 · Darijski (za Mars)

Bikram Samvat je solarni kalendar koji počiva na staroj hindu tradiciji (videti i Hindu kalendar i Vedsko računanje vremena).

Godina B.S. počinje prvim danom meseca Baisakh, koji je obično 13. ili 14. aprila/travnja. Kalendar po broju godine žuri 56,7 godina (tj. 56 godina, 8 meseci i 17 dana) u odnosu na gregorijanski, što znači da aprilom/travnjem počinje [(godina naše ere)+57]. godina B.S. - npr. 2081 godina B.S. počinje u aprilu 2024. naše ere i završava se u aprilu 2025. n.e. Ako je gregorijanski datum pre aprila, dodaje se 56. Obrnuto, godinama B.S. treba oduzeti 57 u većem delu B.S. godine (april-decembar), odn. 56 u zadnjih oko 3,5 meseca.

Meseci uredi

Br. Ime Nepali [1] Arhivirano 2009-05-22 na Wayback Machine-u Traje dana Gregorijanski
1 Baishākh बैशाख 30 / 31 april/maj
2 Jeṭha जेठ 31 / 32 maj/jun
3 Asār असार 31 / 32 jun/jul
4 Sāun साउन 31 / 32 jul/avgust
5 Bhadau भदौ 31 / 32 avgust/septembar
6 Asoj असोज 30 / 31 septembar/oktobar
7 Kāttik कात्तिक 29 / 30 oktobar/novembar
8 Mangsir मंसिर 29 / 30 novembar/decembar
9 Push पुष 29 / 30 decembar/januar
10 Magh माघ 29 / 30 januar/februar
11 Phāgun फागुन 29 / 30 februar/mart
12 Chait चैत 30 / 31 mart/april

Poreklo uredi

Kalendar je nazvan po kralju Vikramaditji iz Ujjain-a. Nakon uspona Rana oligarha u Nepalu, Bikram Sambat je ušao u nezvaničnu upotrebu zajedno sa zvaničnim Shaka Sambat-om, što je trajalo duže vreme. Šaka Sambat je prekinut u njegovoj 1823. godini i od tada se Bikram Samwat zvanično koristi, od svoje 1958. godine (1901/02. naše ere). Kalendar se dosta koristi u zapadnoj Indiji, gde se zove Vikram Samvat.

Kultura uredi

Nova godina po Bikram Sambatu je jedan od mnogih festivala u Nepalu, slavi se zabavama, porodičnim okupljanjima, razmenom lepih želja i učešćem u ritualima za prizivanje dobre sreće u sledećoj godini.

Taj dan je značajan i na mnogo širem području, jer se elementi B. S. kalendara uočavaju u severnoj Indiji i državi Zapadni Bengal. Kalendar je istovetan bengalskom kalendaru, koji se koristi u Bangladešu, nova godina se tamo slavi pod imenom Pôhela Boishakh i nacionalni je praznik. Među Hindu zajednicama slavi se početak proleća i kraj žetvene sezone.

U približno istom mesecu (Baishakh) je i budistički praznik Vesak, koji podseća na rođenje, prosvetljenje i smrt Gautame Bude] i obeležava se uglavnom na prvi pun Mesec u maju/svibnju. U tome se vide istorijske veze bengalskog, hindu i teravadskog budističkog kalendara.

Vanjske veze uredi

(na engleskom)