Zapadni Bengal
Zapadni Bengal - পশ্চিমবঙ্গ
Država: Indija
Glavni grad: Kolkata
Površina: 88.752 km²
Stanovništvo: 80.221.171 (2001)
Gustina stanovništva: 904 stan./km²
Jezik: bengalski
Religija:
Veb-sajt: www.wbgov.com
Mapa
Položaj Zapadnog Bengala u Indiji

Zapadni Bengal (bengalski: পশ্চিমবঙ্গ) je savezna država Indije sa površinom od 88.752 km² i 80.221.171 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Zapadno se nalazi Bangladeš. Ova država zajedno sa Bangladešom čini jednu etničko-lingvističku reginu Bengal. Na severoistoku su Asam i Sikim, a jugoistočno je Orisa. Na severozapadu graniči sa Nepalom.

Istorija

Pre 4.000 godina region Bengala su naselili Dravidi, Tibetsko-burmanski i austroazijski narodi. Dolaskom Indoarijaca stvoreno je kraljevstvo Magada u 7. veku pre Hrista. Magada se spominje i u Ramajani i u Mahabharati. Pod Maurja dinastijom Magada carstvo se protezalo preko gotovo cele južne Azije, uključujući delove Persije i Afganistana pod Ašokom u 3. veku pre Hrista. Od 3. do 6. veka posle Hrista kraljevstvo Magada je bilo sedište Gupta carstva. Posle perioda anarhije budistička Pala dinastija vladala je regionom 400 godina, a posle toga krađe vreme je vladala hinduistička Sena dinastija. Islam dolazi u Bengal preko sufi misionara, a posle toga muslimanska osvajanja šire islam celim područjem. Turski general Baktijar Kildži je srušio dinastiju Sena i ovladao velikim delom Bengala. Nekoliko vekova regionom vladaju dinastije sultana i feudalnih vladara pod Delhijskim Sultanatom. Mogulski general Islam Kan je u 15. veku osvojio Bengal. Ipak regionom su vladali polunezavisno guverneri postavljeni od strane mogula iz Delhija. Navabi od Muršidabada su vladali u ime Mogula.

Evropski trgovci stižu u 15. veku i njihova moć je rasla, sve dok Britanska istočnoindijska kompanija nije zauzela Bengal posle bitke kod Plaseja 1757. i pobede nad zadnjim Navabom. Marati su bili pobeđeni. Bengalsko Predsedništvo je uspostavljeno 1765. , a uključivalo je i teritorije sadašnje Madja Pradeš države. Kalkuta je postala centar britanskog Bengala. Velika glad 1770. odnela je 3 miliona života u Bengalu. Britanija je pokušala da podeli Bengal u dve zone 1905, ali zbog pobune od toga se odustalo 1911. Bengalske revolucionarne grupe su imale veliku ulogu u indijskom pokretu za nezavisnost. Bengal je 1947. podeljen duž verske linije, tako da je istočni Bengal pripao Pakistanu, a zapadni Bengal Indiji. Istočni Bengal se zvao Istočni Pakistan do 1971, a od 1971. postaje nezavisna država Bangladeš. Tokom Indijsko-pakistanskoga rata 1971. milioni izbeglica su našli utočište u zapadnom Bengalu.

Geografija i klima

Zapadni Bengal se proteže od Himalaja do Bengalskog zaliva. Gang je najveća reka, koja se tu deli na više delova. Planinsko područje na severu ima mnoge reke koje teku prema Gangu. Aluvijalna nizija Ganga je izuzetno plodna. Klima je prelazna između tropskih savana na južnim područjima i vlažne subtropske na severu. Glavna doba su leto, kišna sezona, kratka jesen i zima. Klima je tropska, vlažna, monsumska. Leta u delti su izizetno vlažna, a na zapadnim visočjima leta su suha. Monsumi traju od juna do septembra i donose ogromnu količinu padalina. Zime su blage sa prosečnom temparaturom od 15 °C . A na Himalajima su zime oštre.

Flora i fauna

 
Bengalski tigar

Šume čine 14% površine, a zaštićene šume čine 4%. Područje je jako plodno, posebno u aluvijalnoj niziji Ganga sa velikom količinom padavina. Postoje brojne životinjske vrste, kao što su indijski nosorozi, indijski slonovi i bengalski tigrovi. Postoji 5 nacionalnih parkova sa brojnim životinjama i retkim pticama. Bengalski tigar je zaštićena i ugrožena životinja.

Ekonomija

Poljoprivreda predstavlja glavnu delatnost. Pirinač je glavni poljoprivredni proizvod namenjen ishrani. Juta i čaj predstavljaju proizvode na kojima se najviše zarađuje. Gaji se i kukuruz, pšenica, ječam, krumpir, uljna repica i duvan. Servisni sektor doprinosi sa 51% bruto proizvodu Zapadnog Bengala. Poljoprivreda učestvuje sa 27%, a industrija sa 22%. Kolkata postaje značajna za IT industriju.

Demografija

Većina stanovništva su Bengalezi. Manjina su Biharci, Šerpasi i Tibetanci. Službeni jezik je bengalski. Hindi i engleski su u upotrebi. Sa 904 stanovnika po km² Zapadni Bengal je najgušće naseljena oblast Indije. Po religiji ima 72,5% hindusa i 25% muslimana.