Dravidi

Dravidi su prastanovnici Indije i dijela Pakistana, jezično i etnički čine posebnu porodicu koja se sastoji od niza naroda.

Tijekom IV. tisućljeća pr. Kr. pojavile su se prve neolitičke kulture u dolinama rijeka Ind i Rave. Nosioci tih kultura bili su Dravidi. Oni su u III. tisućljeću pr.Kr. razvili kulturu u gradovima Harappa na rijeci Ravi i Mohenjo Daro (Mohendžo Daro) na rijeci Ind. Dravidi su se bavili poljodjelstvom i obradom metala. Koristili su se pismom koje ni do danas nije odgonetnuto. Vjerojatno su štovali ženski kult plodnosti jer je nađen velik broj ženskih kipića.

ImeUredi

 
Oblasti gdje se govore dravidski jezici

Dravidsko ime moglo bi imati korijen u riječi Drav ili dravya, u značenju, voda+ veed, rub, odnosno označava 'zemlju uz vodu' , ili 'zemlju omeđenu vodom' . Sanskrtska riječ Thravidh, prije bi mogla imati korijen u riječi Dravid, nego obrnuto, kako to tvrdi jagatguru Sri Chandrasekharendra Saraswathi. I u sanskrtskom riječ dravidah, označava regiju u južnoj Indiji čiji su prastanovnici Dravidi. Udio Dravida u ukupnom stanovništvu Indije iznosi 25% (bijelci, 72%).

EtnografijaUredi

Najveće dravidske etničke skupine su Telugu (85.1 miliona[1]) iz Andhra Pradeša i Telangane, Tamili (78 miliona[2]) iz Tamil Nadua, Šri Lanke, Malezije i Singapura, Kanara (43.7 miliona[3]) iz Karnatake, Malajalci (45 miliona[4][5]) iz Kerale i narod Gondi (oko 13 miliona), rasprostranjen u centralnoj Indiji; ostale dravidske skupine broje nekoliko miliona do nekoliko tisuća.

PodjelaUredi

Život i običajiUredi

Dravidi su grupa jezično srodnih naroda i plemena koji zajedno sa Mundama na sjeveru čine prastanovništvo Indije. Slično kao i Indijanci, unutar sebe se razlikuju svojim izgledom, pa čak i rasnim tipom, jer i među njima nalazimo plemena veoma niskog rasta, kao što je to pleme Irula, pa se može zaključiti da je u pred-indoeuropska vremena dolazilo do jezične i kulturne asimilacije Negrita. U dolinama Inda preci Dravida podignuli su stotine gradova koji datiraju iz vremena oko 2500 godina prije Krista. Ovi gradovi mogli su imati oko 30,000 do 40,000 stanovnika i imali su sistem kanalizacija, a njegovi stanovnici uživali su i u vlastitim kupatilima. Najezdom Arijaca, koje danas poznajemo kao Hinduse ili Indijce Dravidi su pobijeđeni i spali su na kastu Šudra (Shudra; Śūdra), sa jedinim pravom da služe trima višim varnama (kastama; Varnashrama dharma), to su svećenici (brahmini), plemići (kshatriya; क्षत्रिय), trgovci i seljaci (vaishyja; वैश्य; vaiśya). Dravidi danas žive poglavito od stočarstva i zemljoradnje. Pleme Toda razvilo je izrazitu stočarsku kulturu koja se temelji na bivolima i mlijeku. Među nekim zajednicima raširena je poliandrija.

ReferenceUredi

  1. „Telugu People around the world”. Friends of Telugu. Arhivirano iz originala na datum 2013-02-25. Pristupljeno 12 February 2013. 
  2. „World Tamil Population”. Tamilo.com. August 2008. Arhivirano iz originala na datum 30 September 2015. Pristupljeno 4 September 2015. 
  3. „Census 2011: Languages by state”. Censusindia.gov.in. Pristupljeno 12 February 2013. 
  4. https://web.archive.org/web/20131020100448/http://media.johnwiley.com.au/product_data/excerpt/47/04706745/0470674547-196.pdf
  5. „Census 2011: Languages by state”. Censusindia.gov.in. Pristupljeno 12 February 2013. 

Vanjske vezeUredi