Otvori glavni meni
Viljevo
Osnovni podaci
Gradonačelnik Ivan Fekete
Županija Osječko-baranjska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 2.396
Geografija
Koordinate 45°45′N 18°04′E / 45.75°N 18.06°E / 45.75; 18.06
Površina 93 km²
Viljevo is located in Hrvatske
Viljevo
Viljevo
Viljevo (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 31531 Viljevo


Koordinate: 45° 45′ 00" SGŠ, 18° 03′ 36" IGD

Viljevo je naselje i sjedište istoimene općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji.

ZemljopisUredi

Općina Viljevo jedna je od općina u okviru Osječko-baranjske županije, teritorijalno ustrojena raspadom bivše općine Donji Miholjac, svega cca 50 km udaljena od Osijeka.

StanovništvoUredi

  • Broj stanovnika prema popisu 2001. godine: 2.361, od toga 17% manjinsko srpsko stanovništvo.
  • Broj kućanstava: 860

UpravaUredi

PovijestUredi

Podrijetlo imena Viljevo nije do sada sigurno protumačeno, ali se čini da potječe od riječi vila (latinski villa ) što znači stan, stanište, boravište, a u širem smislu selo. Pod imenom Viljevo, pisano u obliku Wyllow, naselje se spominje 1229. godine u dokumentu kojim Andrija, kralj ugarski i hrvatski, potvrđuje knezu Marcelu Pakračkom od plemena Teten obiteljski posjed Osuvak s ponovno opisanim međama, a u kojem se među ostalim kaže da međa počinje na obali Drave te da nadalje na jednom svom djelu " prelazi preko velikog puta kojim se ide iz Osuvka u Viljevo, a onda ide do šume Šaš". (Dio današnjeg viljevačkog hatara zove se "Šaš", a nalazi se na istočnoj strani hatara, prema miholjačkom hataru.)

U nekoliko dokumenata vidimo da se ime posjeda, distrikta i župe piše u ovim oblicima: 1317. Wilio kao posjed, 1347. Vyllyo kao distrikt. Na zemljopisnoj karti Baranje do početka 16. stoljeća ime sela upisano je u obliku Villyo. Tada je pripadalo ovostranom dijelu Baranjske županije. Kao selo pod imenom Viljeva, zabilježeno je 1579. godine, a kao župa (u dokumentima pisanim talijanskom jezikom) 1618. u oblicima: Viglievo, 1623. Viglievo, 1647. Viglievo, 1649. Viglevo, a u drugim dokumentima kao selo 1698. godine u oblicima Villyevo, i Villiövo te 1702. godine u obliku Vilovo. Jedno vrijeme selo je imalo naziv Donje Viljevo kako bi se razlikovalo od sela pod nazivom Gornje Viljevo, istočno od Slatine."

GospodarstvoUredi

Slavni ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

Viljevo dobiva prvu školu 1834. godine, kojoj je patron bila gđa. Štefanija Mailath–Szekhely, odnosno grof Ladislav Mailath.

Godine 1993. na inicijativu lokalne uprave Općine Viljevo zbog ruševnog stanja u kojem se nalazila stara škola izrađena je projektna dokumentacija za novu školsku zgradu i nastavno-športsku dvoranu. Nakon što je 1994. godine položen kamen temeljac, započeti su radovi na školi i postavljeni temelji nastavno–športske dvorane. Nova škola, Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo otvorena je 1995. godine, dok se nastavno-športska dvorana planira završiti do kraja iduće godine.

Osnovnu školu Ante Starčevića Viljevo pohađaju osim učenika s područja Općine Viljevo i učenici iz susjedne Općine Podravska Moslavina.

KulturaUredi

SportUredi

Na području općine Viljevo djeluju tri nogometna kluba i to:

  • NK Viljevo (Viljevo), osnovan 1949. godine
  • NK Kapelna ( Kapelna), natječe se u ligi Općinskog nogometnog središta D. Miholjac, po prvi puta sezone jesen 2003. godine, nakon desetak godina neigranja nogometa. Predsjednik kluba je Stevo Posavac.
  • NK Ivanovo (Ivanovo), natječe se u ligi Općinskog nogometnog središta D. Miholjac. Predsjednik kluba je Marijan Mrla.
  • Športsko ribolovno društvo "Zlatni Karas"

Vanjske vezeUredi