Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, desna pritoka Save. Čini veliki dio prirodne granice Hrvatske i BiH. Na izvoru je planinska rijeka, a kako ide prema ušću, postaje ravničarska rijeka.

Una
Lokacija
Države Hrvatska
 Bosna i Hercegovina
GradoviBihać, Bosanska Krupa, Novi Grad,Bosanska Kostajnica, Hrvatska Kostajnica, Bosanska Dubica
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Donja Suvaja, Gračac
520 m
Ušće
  – aps. visina
Jasenovac
94 m
Dužina212[1] km
PritokeSana, Krušnica, Unac, Klokot, Krka
Hidrologija
Protok
  – srednji

202 m³/s
Sliv
  – površina

9.368 km²
Ulijeva se uSavu
Transport
Plovnostplovna do Dubice
Vrelo Une

Vrelo Une uredi

Nalazi se u ličkom dijelu Zadarske županije, kod mjesta Donja Suvaja. Voda koja ponire na širem području Gračaca, Bruvna, Mazina i Velike Popine izlazi kroz Vrelo Une na površinu, spod padina planina Plješevice i Stražbenice, na nadmorskoj visini od oko 450 metara i liči na minijaturno okruglo jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su locirane velike krečnjačke stijene. Zaštićeno je kao geografsko geološki spomenik prirode.[1]

Vrelo je nastalo na mjestu dodira verfenskih obojenih škriljavaca s početka trijasa i mlađih jurskih krečnjaka. Na stijenkama vrela istaložene su male sedrene naslage. Najnovijim istraživanjima i ronjenjem u izvor Une dostignuta je dubina od 248 metara, ali dno nije pronađeno. Smatra se za najdublji kraški izvor u Hrvatskoj i među pet najdubljih u svijetu. Temperatura vode je konstantna i iznosi 2–3°C.

Tok uredi

Pritoke Une su: Krka, Unac, Krušnica i Sana, sve iz Bosne i Hercegovine. Nedaleko od Bosanske Otoke pronađen je čamac izdubljen u deblu, poprilično velikih razmjera. Služio je, po riječima arheloginje Branke Raunig iz bihaćkog Regionalnog muzeja Pounja, za transport roba i ljudi.

Zbog plodne zemlje i izravnog pristupa vodi, neposredno područje rijeke privuklo je velik broj stanovnika, tako da u teritoriji oko rijeke koja iznosi preko 9368 km2 živi preko 700.000 ljudi.

Ušće je u mjestu Jasenovac, gdje se ulijeva u rijeku Savu. Ukupna dužina Une je oko 212 km.

 
Slapovi u Martin Brodu

Vodopadi uredi

  • Milančev buk u Martin Brodu, na ušću Unca u Unu. U ovom mjestu se nalazi najveći kompleks slapova u Nacionalnom parku Una. Nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova i bučnica. U Martin Brodu se nalazi jedinstveni ribolovni revir za zaljubljenike mušičarenja u dužini od 7,5km. U sklopu ovog revira nalazi se posebni dio mušičarskog revira "Unac" dužine 900m. Sezona ribolova na potočnu pastrmku (Salmo trutta) je otvorena od 01.03. - 30.09, dok je za lipljen (Thymallus thymallus) otvorena od 01.05. - 30.09.[2][3]

Jedna od turističkih atrakcija vodopada je prirodna ekološka mašina za pranje rublja, pod nazivom - bučnica. Njena starost je oko 300 god. [4]

  • Štrbački buk predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad na rijeci Uni, na granici BiH sa Hrvatskom, visine 24,5 metara i širine 40 metara, u blizini naselja Kulen Vakuf i Orašac[5] Čini ga nekoliko vodopada, kaskadno raspoređenih jedan iza drugog.
 
Una u Bosanskoj Krupi

Zaštićeno područje uredi

Una je dio velikog blaga prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata. Dva dijela toka proglašena su za [[ Zaštićena područja u Bosni i Hercegovini|zaštićena područja]].

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Rijeka Una”. kostajnica.com. Pristupljeno 2. veljače 2013. 
  2. „Martin Brod - Nacionalni park Una - Vodopad na rijeci Uni”. You tube. Pristupljeno 9. 10. 2021. 
  3. „Martin Brod - netaknuta priroda”. Nacionalni park Una - npuna.com. Pristupljeno 9. 10. 2021. 
  4. Bučnica - Nacionalni park Una
  5. „Vodopad Štrbački buk – Nacionalni park Una (BIH)”. www.putokaz.me. Pristupljeno 9. 10. 2021. 
  6. Park prirode Una - e-priroda.rs.ba
  7. „Explore protected areas and OECMs - Park prirode Una”. Zaštićena planeta - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021. (en)

Vanjske poveznice uredi

Ostali projekti uredi